Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


VÍTĚZOVÉ A PORAŽENÍ – TV TIP – sport je boj, ale život není?

20.11.2020   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

VÍTĚZOVÉ A PORAŽENÍ – TV TIP – sport je boj, ale život není?Kdo si přečte, že film VÍTĚZOVÉ A PORAŽENÍ je o sportu, navíc o sportu u nás nepříliš známém a oblíbeném, neměl by přepínat na jiný televizní kanál. Film známého režiséra Olivera Stonea totiž není jen o sportu – drama z tohoto prostředí může být i paralelou vztahů v reálném životě. Ve sportu musí někdo prohrát, aby mohl jiný vyhrát (pokud nepřijmene remisu, což mnohdy možné není). V životě je to složitější, nikdy není úplně jasný vítěz a poražený, ale metody boje o dominanci jsou však mnohdy tvrdší a zákeřnější než ve sportu „chlapů proti chlapům“.
 




Oliver Stone natočil film o fotbale, navíc o tom se šišatým míčem. Prakticky nic jiného v něm není než boj stárnoucího trenéra Miamských Žraloků Tonyho D´Amata (Al Pacino) s náladou najednou prohrávajícího mužstva a s odpovídajícím duševním stavem svých hráčů, kteří byli zvyklí brát jen vítězství. V situaci, kdy stará garda jako je Jack Cap Rooney (Dennis Quaid) pro svůj věk odchází a nový talentovaný rozehrávač, černý Willie Beamen (Jamie Foxx), nástup psychicky nezvládá, je jasné, že není spokojena ani prezidentka klubu Christina Pagniacciová (Cameron Diazová) ani diváci.

I když se film odehrává převážně na hřišti, tím možná nejdůležitějším je zákulisí, kde se odehrávají větší bitvy než na hřišti a často se sporným výsledkem. Už dávno nejde o sportovní ideály, nejde o to najít nejlepší hráče. Pokud se nevyčistí léty nahromaděná špína v zákulisí, nebude dostatek financí a silná mediální podpora – pak nemůže být vítězství...

Jamie Foxx, Al Pacino, LL Cool J
Oliver Stone se v mnoha svých filmech tvrdě dotkl amerických mýtů a citlivých míst amerického národního cítění. Vzpomeňme třeba kritiky vietnamského syndromu ve filmech ČETA či NAROZEN 4. ČERVENCE, nebo americké nejvyšší politiky NIXON, JFK či světa finančníků a milionářů WALL STREET. Jeho filmy jsou vždy dravé a odvážné, stejně jako jejich tvůrce a nemusí mít vždy nadšené diváky. 

Stejně dravý je i styl filmu VÍTĚZOVÉ A PORAŽENÍ. Dramatické scény ze zápasů jsou snímané z různých úhlů a pohledů, střih je dynamicky rychlý, kamera je neustále v pohybu a výsledkem je sugestivní podívaná, kdy máte pocit, že jste přímo na hřišti, že jste součástí hry a útočí na vás ramenatí svalovci v maskách, kteří vám chtějí pořádně znepříjemnit život či alespoň načechrat fasádu. Křupají kosti, na hřišti se objevují zvratky a krev, jeden zákeřný faul následuje druhý a za přilbami jsou vidět jen horečnaté fanatické oči, v nichž se mísí očekávání se strachem. A vedle toho jsou najednou zklidněné záběry – třeba míče, který majestátně pluje vzduchem. Nemusíte být fandou ani amerického fotbalu ani drsných sportů, ale Stoneovo pojetí vás uchvátí ne-li nadchne.

Al Pacino a Cameron Diazová
Ke cti režiséra nutno přiznat, že si dokonale vybírá herecké představitele a že z nichž dokáže vydobýt to nejlepší. Drsňák Al Pacino (ĎÁBLŮV ADVOKÁT, KRYCÍ JMÉNO DONIE BRASCO, CARLITOVA CESTA či 88 MINUT) je nadmíru přesvědčivý v rozhodnosti i v pochybách, Jamie Foxx (NESPOUTANÝ DJANGO, COLLATERAL) dostal roli, kterou si již dávno zasloužil a Denis Quiad (PAST, HRÁČ, SAMOTÁŘ) zde předvádí jeden z vrcholů své kariéry. Zdárně jim sekunduje Cameron Diazová (MASKA, NĚCO NA TÉ MARY JE, V KŮŽI JOHNA MALKOWICHE). V hvězdném obsazení najdete i Jamese Woodse (HOLOCAUST, SALVADOR) v roli zkorumpovaného týmového lékaře a mihne se tu i hollywoodská legenda Charlton Heston jako komisař AFFA a dokonce i sám režisér filmu.

Jak prohlašuje hlavní protagonista ústy Al Pacina: „V týhle hře jde o to, jestli vyhraješ nebo prohraješ. Ale prohrát můžeš jako baba nebo jako chlap...“ Jako diváci (a také divačky) sledováním filmu prohrát nemůžete...
Foto:csfd.cz, fdb.cz

**********************************
VÍTĚZOVÉ A PORAŽENÍ
(Any Given Sunday
USA 1998, režie Oliver Stone
uvádí Film plus v neděli 29. listopadu od 19,40 hodin

 
 
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0255 s