Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Příroda chytrá. Lidé hloupí.

06.05.2019   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Příroda chytrá. Lidé hloupí.Když jsem poprvé objevila knihy o přírodě vydané nakladatelstvím Kazda, byla jsem nadšená. A dnes, kdy už je čtu celkem pravidelně, jsem nadšená pořád stejně. Žádný titul mě zatím nezklamal, naopak. Vždy se dozvím něco nového, vždy jsem fascinovaná úžasnou přírodní moudrostí. Jeden z novějších titulů se jmenuje Tajná síť přírody a její autor, Petr Wohlleben, nám v něm popisuje propojenost každého ekosystému. Velmi rychle pochopíme, že tajná síť přírody je především neuvěřitelně flexibilní a úžasně geniální. Snaží se za každou cenu zajistit rovnováhu, kterou bohužel neustále narušujeme my, lidé.

Dozvíme se na příklad, jak spolu souvisí a vzájemně na sebe působí žížaly a prasata, jak se z lososů stanou stromy a proč vlci pomáhají stromům. Pochopíme užitečnost i hrozbu mravenců, zaostříme na organismy v šálku vody a posvítíme si na noční život v lese. Wohlleben se zamýšlí i nad námi, lidmi, jako živočišným druhem, který se neustále vyvíjí a reaguje na životní prostředí, ve kterém žije. Pozastavuje se nad vyhynutím neandrtálců a poskytne nám trochu jiný úhel pohledu na evoluci. 

Poznáváme přírodu jako fascinující svět, ve kterém malá změna na jednom konci může způsobit masivní změnu na jiném. Všechno souvisí se vším. A tohle uvědomění má to jeden negativně-pozitivní efekt: o to hůř pak vnímáme sami sebe - lidstvo, které to všechno na své moderní vědeckotechnické cestě ignoruje, a způsobuje tak nenávratné přírodní změny. Ano, tu a tam se skupina nadšených ochránců pokouší zachránit nějaký ohrožený druh, ovšem i tady je třeba se dívat na to, jak prosazovaná změna zapůsobí na všechny ostatní živočichy.

Autor se zamýšlí nad blahem jednotlivých druhů i nad blahem přírody jako celku. Co všechno jsme způsobili vykácením evropských listnatých pralesů? A jak šikovně či nešikovně se snažíme leckdy tyto škody napravit? Chceme-li se pustit do opravy pomyslných hodin životního prostředí, má to pořádný háček: jak vůbec přesně poznáme, že jsou rozbité? zamýšlí se Wohlleben. Příroda se lecky již přizpůsobila změnám, které jsme zapříčinili, našla si novou cestu. A naše snaha o návrat k původnímu by mohl přinést zase škody. Je to balancování na ostří nože a je třeba mít neustále na mysli přírodu jako celek provázaný neviditelnou sítí

Jestliže shrneme, co nám Wohllebenova "Tajná síť přírody" popisuje, tak každá změna ovlivní systém. Chápeme jasné - i když v knize nevyřčené - poselství: lidstvo přírodu ničí, ale jestliže drobná změna může způsobit lavinový efekt, stačí přece opravdu začít sám u sebe... A každý máme vždycky možnost něco pro přírodu ve svém okolí udělat, každý z nás může jednou malou změnou ve svém chování způsobit změnu v přírodě kolem nás. A tak doufám, že nás kniha nejenže náležitě okouzlí, ale třeba i ty nejzatvrzelejší odpůrce přinutí k tomu třídit odpad, šetřit vodou, nepoužívat insekticidy, krmit ptáčky, zakládat a pěstovat rozkvetlé louky nebo třeba uklidit hromadící se skládku za plotem... 


Wohlleben Peter, Tajná síť přírody
nakladatelství kazda 2018
www.knihykazda.cz
 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1885 s