Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


FÚSI – TV tip – Něžný obr plný neopětované lásky

07.05.2021   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

FÚSI – TV tip – Něžný obr plný neopětované láskyTěžko byste hledali většího antihrdinu filmu. Titulní Fúsi je stopadesátikilový hromotluk, který v životě trpí. Pracuje na letišti, kde vozí vozíky se zavazadly k letadlům a musí snášet časté posměšky kolegů. Žije osaměle s matkou Fjolou a i ve svých více než čtyřiceti letech je stále panic. Přesto všechno jeho příběh v islandsko - dánském filmu režiséra Dagura Káriho je dojímavý a divácky zajímavý.
 





Zapomenete na chvíli na svalnaté krasavce lámající srdce pohledných leč povrchních sexovek a necháte se unést lidsky pravdivým osudem člověka, který zase není tak výjimečný. Dokonce kdosi napsal, že „kus Fúsiho je v každém z nás.“ Fúsi je životní outsider, sice to nese těžce, ale uspokojení nachází nad modely tanků a v rekonstrukci bitev 2. světové války, k čemuž si pouští heavy metalovou hudbu. Nechce být nápadný – i v oblíbené thajské restauraci si objednává stále stejné jídlo. Impulsem, pro změnu je matka. Ta si našla nového partnera a aby měla doma prostor pro milostné hrátky přihlásí syna na kurzy country tanců.

Fúsi se tam neodváží, avšak po hodině sveze v nečase domů jednu z účastnic Sjöfn ((Ilmur Kristjánsdóttirová), Podruhé už dorazí na lekci a sblíží se s osamělou ženou. Zjistí, že nepracuje v květinářství, jak mu tvrdila, nýbrž u popelářů. Obětavě se o ni stará, když dostane těžký záchvat deprese. A zdá se, že by mohl vzniknout svérázný románek, kdyby... Třetí ženou Fúsiho života je malá holčička Hera, která se přestěhuje do vedlejšího bytu. Osamělý obr, nosící v sobě horu lásky, o kterou nikdo nestojí, ji dívence věnuje tak, že se stane podezřelým z pedofilie...
Není to jemný ani příjemný film, Fúsimu můžete držet palce, může vás štvát, ale je plně realistický. To byl ostatně i záměr režiséra Dagura Káriho, který chtěl podobného člověka zlidštit. Dal mu název Virgin Montain (Panenská hora) a řekl, že „ten název mi připadá pěkný, poetický a vystihuje podstatu hlavní postavy. Pro mě má Fúsi v sobě něco ze starodávné moudrosti, jako hora, a zároveň nevinnost, protože zůstal zamrzlý ve svém dětství. A ještě je fyzicky mohutný. Prostě Panenská hora.“ Na otázku, jaké sdělení chtěl filmem sdělit, odpověděl na tiskovce na festivalu v Karlových Varech „Nejvíc mě zajímalo, jak si my lidé utváříme představy o jiných lidech, většinou na nějakých povrchních základech. Když vidíte chlapa, jako je on, který má dva metry a stopadesát kilo, vlasy do ohonu a vojenský ohoz, okamžitě si ho zařadíte do nějakého vlastního příběhu. Chtěl jsem prozkoumat, co je za takovou fasádou. Jaký je skutečný příběh toho chlapíka.“
Islandský scénárista a režisér Dagur Kári se zdá být specialista na outsidery. Tak se ostatně jmenuje jeden z jeho filmů z roku 2005 představující tápání dislektického nezodpovědného mladíka a vedle toho příběh soudce, který spontánně uteče od odpovědnosti. Tyto rysy obsahoval už režisérův debut z rok 2003 ALBÍN JMÉNEM NÓI, kterého vzhledový handicap zažene do pozice rebela a podobně jsou na tom hrdinové předposledního Káriho filmu DOBRÉ SRCE – nemocný majitel zapadlého newyorského baru a mladý bezdomovec.

Role Fúsiho byla napsána přímo pro nepřehlédnutelného herce Gunnara Jónssona (Cena za herecký výkon ve Valladolidu a v New Yorku), malou holčičku si zahrála režisérova dcera Franziska Una Dagsdóttirová. Stroze realistický snímek s humornými situacemi a s chápavým pohledem na nelehký život osamělých lidí byl mj. uveden za přítomnosti režiséra v sekci Jiný pohled na MFF v Karlových Varech 2015. Režisér si odnesl z MFF v Káhiře 2015  Stříbrnou pyramidu za režii (Dagur Kári)
Foto: csfd.cz
*******************************
FÚSI (Fúsi/Virgin Mountain)
Island/Dánsko 2015, režie Dagur Kári
uvádí v úterý 11. května ČT art od 23,05 hodin

 


 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.164 s