Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


BAVME SE O SEXU – TV tip - KINSEY – Muž, který rozbil tabu sexuality

13.09.2019   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

BAVME SE O SEXU – TV tip - KINSEY – Muž, který rozbil tabu sexualityAlfred C. Kinsey (1894-1956) byl původně zoolog a zajímal se o blanokřídlý hmyz speciálně o žlabatky. Jeho cesta ho však zavedla do jiné oblasti. Byl prvním, který se výzkumem sexu a sexuálního chování Američanů zabýval na vskutku vědecké úrovni. Puritánská Amerika se dočkala nečekaného odhalení a Kinsey prokletí mocných i církevních kruhů.
 




Když v roce 1948 vydal první ze svých Kinseyho zpráv zaměřenou na sexuální chování mužů vyvolal senzaci. O pět let později  následovala kniha o sexu žen. Poprvé se někdo otevřeně zaobíral tabuizovaným tématem a pomocí rozsáhlých dotazníkových akcí nasbíral se svými spolupracovníky statisíce detailních údajů. &Slo o naprosto neprobádané téma a na základě závěrů, k nimž došel na podkladě rozhovorů s obyčejnými lidmi, zcela zbořil dosud užívané názory na to, co je v sexu tzv. normální a co se jakkoli vymyká. Zjistil, že právě řada těch špatných a pohoršujících praktik je značně rozšířená a to přesto, že se odlišuje od požadovaných společenských či náboženských norem.  

O Kinseym, jeho životě i výzkumu natočil v roce 2004 americký režisér Bil Condon životopisný film. Zobrazuje jeho křivolakou dráhu, v níž od bigotní křesťanské výchovy přes studia biologie dospěl k tématu, který ho proslavil. Nejprve hovořil se svými kolegy a studenty, poté sestavil menší vědecký tým spolupracovníků a čistě vědeckou statistickou metodou začal zkoumat oblast svého zájmu. První polovina snímku ukazuje jeho problémy se sehnáním ochotných dobrovolníků, kteří by se od něho nechali zpovídat na téma „co jste kdy chtěli vědět o sexu“ (ale na rozdíl od titulu pověstného filmu Woody Allena „nebáli jste se zeptat“).
Snímek uváděný v originále jménem hlavní postavy KINSLEY je uváděn nyní v televizi pod názvem BAVME SE SEXU. Celý příběh je zarámován průběžně akcentovaným kursem, v němž Kinsey vysvětluje svým pomocníkům, jak správně pokládat zpovídaným lidem dotazy. Prvním dotazovaným se stává právě on sám. Postupně poznáme jednotlivé etapy života vědce, který by zřejmě zůstal nepovšimnut (s hořkostí konstatuje, že jeho knihu o žlabatkách si roky nikdy nevypůjčil), kdyby se průkopnicky nesoustředil právě na sex.
Poznáme celý jeho život a to nejen dětství, studie a výzkum, ale seznámíme se i s jeho sympatickou manželkou Clarou Bracken McMillenovou (Laura Linney), s níž měl čtyři děti. Film se všímá i problémů jaké měl jeho výzkum a knihy, stanoviska veřejnosti a na druhé straně pak i skutečnosti, že sám introvert a zpočátku puritán Kinsley se do oblasti svého výzkumu ponořil i osobně...
Condon si pro roli Kinseyho vybral Liana Neesona, proslaveného titulní rolí SCHINDLEROVA SEZNAMU, který dokonale vystihl všechny rozporuplné polohy této osobnosti – jistou ostýchavost (hlavně ve styku s ženami), tvrdohlavost a ve fázi výzkumu upovídanost a nedostatek taktu. I když se Neeson objevuje snad v každém záběru, jde o film věnovaný nejen jemu, ale hlavně tomu, co se děje „pod peřinou“. Přestože tabu, jejichž odkrytím Kinsey šokoval, jsou v obecném povědomí již dávno prolomena, je pohled na počátky toho, kdy se začalo otevřeně mluvit o sexu, zajímavým námětem. Manželku Kinseyho ztvárnila Laura Linney, známá z kriminálního dramatu ABSOLUTNÍ MOC nebo z filmů LÁSKA NEBESKÁ či TAJEMNÁ ŘEKA. Režisér Bill Condon je znám především z dvou dílu TWILIGH SÁGY: ROZBŘESK či z nejnovější verze KRÁSKY A ZVÍŘETE. KINSEY je natočen jako klasický životopisný film, v němž se soustředil na hlavní postavu a problematiku jeho práce, ale ničím dalším nepřekvapil. Nejde o laciný film o sexu, ale o příběh vědce, který se nenechal spoutat společenskými omezeními a šel tvrdě za svým cílem otevřít do té doby neprobádané téma.
Foto: csfd.cz, musicrecord.cz
**********************************
BAVME SE O SEXU (KINSEY)
USA, Německo 2004, režie Bill Condon
uvádí v úterý 17. září JOJ CINEMA od 22,35 hodin

 
 
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0514 s