Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


RECENZE: To byl Arnošt Lustig

15.09.2020   Renata Petříčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

RECENZE: To byl Arnošt Lustig„Exil vezme člověku skoro všechno, ale jenom na začátku. Potom mu přidává. Obohacuje ho. Umožní mu očistit se, vrátit se k podstatnému, k tomu, co v něm bylo zahlušeno všedností. Poučí ho o osudu jednotlivců i celých skupin. Připomene mu vlastnosti, na které pozapomněl, čest, odvahu, mravnost, vytrvalost. Nebo vědomí prosté pravdy, že to nikdo nemá lehké.


 Více si uvědomí, v čem je život nepřerušovaný zápas o chleba, o střechu nad hlavou, o děti, i kdyby trval déle, než se člověku zdá, že může vydržet.  Zápas o radost, o peníze, o pověst, o práci. Takže v exilu se všechny škody vyrovnávají, ztracené se vrátí jako lodi pohádkového krále naložené jeho poklady na bouřlivém moři, které už oplakal a potom je znovu získal…“
To byl Arnošť Lustig… A co s ním zažil a co zapsal František Cinger. A to i přesto, že jeho první reakce na žádost „ty o něm musíš napsat knihu!“ zněla „ty ses zbláznil, já mám teď tolik práce…“ Ale roky přešly, čas dozrál a s ním i to, co mělo dozrát.
Protože pokud existují knihy, o kterých můžete říct, že každé slovo je malý klenot, tak tato je jedna z nich. Bude pokladem pro toho, kdo měl Arnošta Lustiga rád. Bude strhujícím dokumentem pro toho, kdo o něm mnoho nevěděl.

Co slovo, to skvost. Co zážitek, to něco tak hluboce oslovujícího, že máte chuť se o tom rozpovídat jinde. Víte, je kniha, ve kterém jsem četl, že….

Arnošt Lustig byl nesmírně silný člověk, poučený o osudu jednotlivců i celku. Prožil život, o který se podělil, psal knihy, které nezamýšlel, ale osud mu je dal do cesty.  Snad poslouchal to, co po něm život chce, snad pokorně bral to, co mu bylo nabízeno, byť to mnohdy nebylo nic pěkného. Ale ze všeho vyšel silnější a moudřejší.

„V Auschwitz-Birkenau jsem čekal čtyři neděle v karanténě, až mě zplynujou. Nedošlo k tomu, protože plynovali maďarské Židy. Každý z nás, kdo přežil lágr, přežil proto, že místo něho zabili někoho jiného.“

Zážitky z lágru patří k těm nejsilnějším v knize. Věci, na které by se nemělo zapomínat, obrovské zrcadlo lidské bezmoci a na druhé straně nelidské krutosti. Pozorný čtenář, který se nechá pohltit celou atmosférou, čte i mezi řádky. Jak každá životní etapa posilovala část srdce Arnošta Lustiga, jeho moudrost a logické uvažování, ale jak s každou ranou také rostla bolest v srdci, taková, která tam zůstává již napořád. Nějaká malá část v člověku vždy postupně tímto zažíváním křehne.  Něco přežije, ale jen proto, že něco jiného je zabito. Snad odtud pramení síla Lustigových děl, jejich nadčasovost – a taková je i tato kniha. Citlivým povídáním o velikánovi české literatury. Okem přítele, často ústy samotného pana Lustiga.
Kniha je proložena černobílými fotografiemi, které jsou vždy na správném místě a text s nimi ještě více ožívá. Atmosférou, moudrou, ponurou, historickou i nadějeplnou. Jako když listujete rodinným albem a vzpomínáte.

Obrázky máte, vzpomínky si přečtete, jako krásný černobílý film v hlavě. Vývoj lidského osudu, který rozhodně nebyl předvídatelný. Vývoj lidské moudrosti, která byla vykupována často těžkými lekcemi. Nezlomností, která vytrvávala a jen někde vzadu lze tušit, že z lámaného se tvoří nezlomný materiál. A schopnost tohoto přerodu v sobě nemá každý.

Silný člověk? Možná ano, možná ne - ale určitě to byl člověk, který musel být silným, aby přežil.


O autorovi: František Cinger je literární historik, publicista, často se zabývající životopisy slavných (Jan Werich, Jaroslav Ježek, Arnošt Lustig, Jaroslav Seifert), s nesmírně jemným citem pro životní osudy.
Vydalo nakladatelství Eminent, 2019, www.eminent.cz
 

 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0512 s