Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Český rasismus naruby I

29.12.2004   Radek Dolanský   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Český rasismus naruby IChci psát o stále narůstajícím problému před kterým strkají politici hlavu do písku anebo vypouštějí takové výmysly, kterým nevěří ani děti předškolního věku. Chci psát o něčem, čemu se téměř nevěnuje tisk ani jiná média (snad kromě pořadu Na vlastní oči). Chci psát o zemi, kde se díky nerovné politice státu občané bojí přiznat, že existuje složené a rozložené barevné spektrum – tedy černá a bílá.

Ještě než se ponořím do problému na dané téma vrátím se kousek do minulosti. V roce 1991 přišli někteří naši političtí „mudrci“ s převratným objevem. Zjistili, že Cikán není Cikán, ale Rom. Poněvadž i tato etnická skupina dodnes užívá oba názvy, budu je ve svém příspěvku používat i já.
Vzpomínám si, že v dobách temna, když začalo na oblíbenou kapelu chodit moc lidí, přikázali kulturně uvědomělí vůdci přejmenovat nebo zakázat. Všichni věděli, že kapela „B“ je kapela „A“ a všichni byli spokojení. Nemůžu si pomoct, ale nějak mi to pořád připomíná problém popsaný výše.
Státní orgány v naší zemi politikou „dvojího metru“ vytváří sociální napětí a rasistické nálady. Aniž si to většina národa uvědomuje nejsou na vině ani tak samotní Cikáni-Romové, jako stát, který zde svým nerovným přístupem vytváří rasismus naruby, tím, že zvýhodňuje a různě omlouvá menšinové etnikum.
Náš národ je veskrze klidný. Takový méďa, který si zabručí, ale do ulic jej nevyžene ani to, když mu volení zástupci kradou před očima. Je tedy nepravděpodobné, že by takový národ rasisticky uvažoval. Ale uvažuje! A je to tak i když by naši politici nejraději tvrdili, že se jedná pouze o pár skinů.
Nesouhlasné výroky na adresu Cikánů-Romů slyšíme na autobusových zastávkách, v práci, v hospodách umocněně, prostě všude. Od dělníků po inženýry a majitele velkých firem. A stát ze sebe dělá slepce (nebo blbce?). Uvedu několik příkladů toho co lidi štve.
Ten nejmarkantnější. Přímo do televizní kamery zvolá Cikánka-Romka: „Všeci Cesi sú pí..!“ Někteří Češi nemeškají a ihned podávají trestní oznámení. Spravedlnosti však podrazí nohy tehdejší prezident Havel. Udělí bleskovou milost.
Snad největší rozdíly jsou zřetelné v sociální oblasti. Spousta občanů poznala na vlastní kůži co to obnáší platit bydlení a stravu (nemluvím o šacení) za 4.100,-Kč na měsíc. Když se však podívám u nás ve městě kolem sebe má každý druhý Cikán-Rom, který v životě nepracoval, auto. I kdyby jen za 6.000,-Kč. Z čeho ale zaplatili autoškolu, pojistku, benzin, údržbu auta? Nebo to platí zase stát ze společné kasy? Někteří se domnívají, že by tyto koníčky mohli sponzorovat ze štědrých sociálních dávek na své rozvětvené rodiny. Ale to by pak znamenalo, že jsou opravdu bezdůvodně štědré. Z takových podivností pak vyplývají postoje jak jej vyjádřil jeden můj známý. „Jak nemám být rasista, když mně řekli na „pracáku“, že mám prodat lesy (upozorňuji, že netěžební) a Cikán.Rom, který v životě nedělal si jezdí v autě a od rána do večera hraje automaty. Potom přijde na „sociálku“ a dostane papír na jednorázový nákup potravin.“ Pokud takové věci stát nezačne řešit, ale jinak než umlčováním většinového obyvatelstva, budou proticikánsko-romské postoje sílit.
Nyní příklad nade vše. Nedávno jste mohli sledovat TV dokument o stěhování nebo lépe řečeno přesidlování Cikánů-Romů ze Slovenska. Pokud se takový „návštěvník“ přihlásí v České republice k trvalému pobytu má nárok na sociální dávky. V jednom takovém bytě bylo přihlášeno 27 lidí v druhém 17. Ptáte se jak taková záležitost mohla projít přes úřady? Já taky. Zkuste si přihlásit do státního dvoupokojového bytu se čtyřčlenou rodinou pět lidí…A penízky ze státní kasy se pro vychytralé cizince kutálejí. A nemyslete si, že je to nějakých 4.100,-Kč. Přišedší cizinec ze Slovenska přiznal, že tady má 15.000,-Kč čistá ruka bez práce. A politici na Slovensku si mnou ruce, že mají tak hloupé sousedy.
Každý ví, že takových příkladů úřednické nerovnosti jsou sta možná tisíce.
Díky tomuto menšinovému etniku se v našem jazyce objevilo nové slovo – vybydlet. Když Cikán-Rom vybydlí byt nebo dům dostane nové bydlení. Kdyby se něco podobného přihodilo vám, budete předvoláni k soudu a odsouzeni k náhradě škody.
Granty pro některé Cikány-Romy podnikatele a iniciativy mizí v černých dírách (věřte mi, prosím, že nejde o rasistický výraz – ty díry se tak opravdu jmenují) a nic moc se neděje.
A Cikáni-Romové se nám smějí, poněvadž ví, že z nich státní politika dělá téměř nedotknutelné, jelikož mají panický strach už jen ze slova rasismus. Že by to tak opravdu fungovalo? Když Cikán Rom něco chce začne vykřikovat diskriminace, rasismus, a dostane to?
Jsem přesvědčen, že kdyby občané majoritní společnosti požádali o politický azyl ve Velké Británii z důvodu státní diskriminace museli by jej získat. Nečekejte však, že vám někdo proplatí sociálku rok zpětně a dá vám nový barák za ten, který jste výhodně zpeněžili. To jsou výhody pouze pro vyvolené.

P.S. Rasismus naruby je i to, když Cikáni-Romové nám oficiálně říkají bílí a rasismus to není, ale když my řekneme černý, tak to rasismus je.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Leo - 29.12.2004 - 11:46

Bohužel máte pravdu.Je to selhání systému ( funguje-li nějaký ).Jsem rád, že svět je tak barevný a každý člověk je jiný. Seš li bílý, žlutý, černý nebo nejčernější, snažme se spolu vycházet a všem nepoctivcům zatnout tipec.

P.S. Prosim o to především stát.

P.S.


Od: Kocour - 29.12.2004 - 13:08

Cikáni ...
Označení "Romové" pro tuto etnickou skupinu protlačilo po r. 1989 několik patolízalských politiků. A ne dosti na tom, nazvat dnes veřejně cikána cikánem, hrozí trestním stíháním za hanobení rasy. Sranda je, že cikáni si mezi sebou říkají "cikáni", popř. "cigáni". Tak máme v Čecháčkovsku zase špecifikům. Anglicky mluvící země je nazývají "gypsy" (cikáni), francouzsky "cigogne" (cikáni), německy " ziganen" (cikáni), rusky "cygany" (cikáni). Jen u nás jsou to Romové. Už zbývá jen, aby někdo nařídil Němcům říkat "dojčové", Angličanům "inglišové", Rusím "russkije", Polákům "poloci" atd. Vedle toho jsem se za celé roky nesetkal s nikým komu by cikáni vadili kvůli barvě pleti (skinheady nepočítám). Všem ale vadí, že c. nechtějí pracovat, ukradnou, na co přijdou, chovají se nemožně a nedá se s nimi bydlet. To ovšem není problém rasový, ale sociální. Ale o tom naši politikáři nechtějí slyšet.


Od: Radek Dolanský - 29.12.2004 - 13:26

ad Kocour
Přesně tak, ale proč to mužeme pochopit my, řadoví občané, a ten rádoby výběr nahoře to odmítá nejen pochopit, ale vůbec přijmout? Možná na to trochu odpovídám v druhé časti, tak se nechejte překvapit. A k tomu výrazu "cigáni". Právě na tomto slovíčku zahájil své patolízalské tažení mám dojem, že Petr Uhl. Nechal se slyšet, že je to urážející označení. Což může vzniknout jen v takové hlavince. Je to valašský výraz cigániť - lhát. Ale etnikum se nazývá a píše Cikáni.


Od: Mr. White - 29.12.2004 - 20:20

Mr. Uhl
Mr. Uhl měl ještě plnou hlavu chudáka studenta Šmída a tak ve své neskonalé naivitě "vykouzlil" další perlu. Tahle však s "dějinami" tolik nehýbla :-)


Od: Vhrsti - 6.1.2005 - 9:28

Uvědomujete si vůbec, že svým článkem ještě více zdůrazňujete onu polaritu společnosti? A uvědomujete si, že kategorie jako ONI a MY jsou naprosto stupidní? Vaše černobílé vidění světa Vás omezuje víc než si dokážete připustit. A jestli o tématu, o kterém jste slyšel včera tlachat chlapy v hospodě, píšete jenom proto, že Vás nic jiného nenapadlo, nepiště raději vůbec. Děkuji.


Od: Richard - 6.1.2005 - 14:09

blue.mauritius@seznam.cz
Souhlasím, že se jedná především o problém sociální a nikoli rasový a souhlasím, že slova "rasismus" vypuštěného z úst příslušníka romsko-cikánského etnika se naši úředníci bojí jako čert kříže. Bojím se také, že toto podvědomí vytvářejí někteří romo-cikáni sami úmyslně a velmi dobře z něj těží na náš úkor. Nepochybuji, že i v tomto etniku žijí slušní lidé, ale bohužel je není vidět. Ať tak či onak se cikánům vyplatí těchto, pro běžné lidi nedosažitelných výhod, využívat.
Ostatně....na jejich místě by asi jen málo lidí jednalo jinak. Nebo se mýlím?


Od: Radek Dolanský - 6.1.2005 - 15:28

ad Vhrsti
Přečetl jsem si s politováním vaší osoby váš komentář. Měl-li bych kontrovat vaším stylem, napíšu vám:"Když neumíte číst (nebo spíše přemýšlet co čtete), nečtěte vůbec. Pokud to přece jen znovu zkusíte, všimněte si, že od začátku do konce píši o černobílém přístupu státu.A hned v prvních větách upozorňuji, že to ani tak není chyba Cikánů-Romů, ale státu. Milé Vhrsti, nakonec jsem velmi rád, že jste napsal, poněvadž jste zareagoval stejně jako stát, který oběma těmito články kritizuji. A v čem? Pokud nechcete slyšet to tlachání chlapů v hospodě, tak nevidíte jen černobíle, ale nevidíte vůbec. A to je pro národ, včetně jeho národností a etnik velmi zlé. Neboť neřešením malého zla vzniká zlo velké. Těším se na vaše další komentáře k pozorně přečteným příspěvkům.


Od: Vhrsti - 7.1.2005 - 12:00

Děkuji za Vaši vysvětlující odpověď, která mi nic nevysvětlila. Asi máte pravdu, nejspíš neumím číst. Zaráží mě Vaše terminologie jako národ, zlo, každý ví apod. Bohužel stejně stereotypně pracujete s jakýmikoliv informacemi v tomto článku (bojím se přesnějšího označení, publicistika to asi nebude, že?). Vaším hlavním informačním zdrojem jsou patrně Televizní noviny. Nezlobte se na mě, opravdu Vás nechci urážet, vůbec nic o Vás nevím, jen jsem si přečetl Váš elaborát a chtěl jsem reagovat. Asi jsem to neměl dělat. Přeji Vám vše dobré.


Od: Radek Dolanský - 10.1.2005 - 12:20

ad Vhrsti II
Naopak, jsem opravdu rád, že jste vyslovil svůj názor. Psal jsem to již v první reakci i když uznávám, že to mohlo vyznít ironicky. Uznávám dialog nikoliv pochlebování. A to se týká i kritiky. Dovedete si představit tu nudu, kdyby všichni měli stejný názor? To by bylo snad jako na sjezdu KSČ...


Od: Viktor - 12.1.2005 - 11:53

Diskriminace Romů či Cikánů začala už za tzv.socia
konat výzkum tzv, sociálně nepřizpůsobených . rozuměj Romů.
Co se týče rasismu našeho národa, ten je evidentní - např. antisemitimus přímo ukázkový.
A vůbec spousta Čechů - asi zu mindráku - nemá ráda cizincre.
Nelze zobecňovat, to neplatí na všecky Čechy.
Ale někteří naši vedoucí politici různými formami rasismu "trpí".


Od: Ondřej Prokopius - 12.1.2005 - 14:53

Nevidím snahu něco řešit
Nezastávám se žádného jednotlivého občana, který se úmyslně chová asociálně. Jenže, když si pro někoho připravíte hrubý pytel, tak na něj šijete jednu záplatu za druhou, aby náhodou nevyšlo najevo, že někdo v pytli chybí a někdo zase přebývá.


Od: Radek Dolanský - 17.1.2005 - 15:44

ad Ondřej Prokopius
Fajn, souhlasím, ale opět opakuji, že ty "záplaty" podsouvá občanu stát.


Od: PAVELKA LUKÁŠ - 27.10.2005 - 11:09

*DOBRÝ DEN*
DOBRÝ DEN!
DNES JSEM "NAJEL"NA STRÁNKY NERAWEBU A NAŠEL JSEM ZDE
VAŠE PŘÍSPĚVKY.LÍBÍ SE MI ŽE SE NESCHOVÁVÁTE ZA ŽÁDNÉ
SMYŠLENÉ JMÉNO A UVÁDÍTE SVÉ PRAVÉ.JÁ TAKY NESNÁŠÍM ANONYMITU ZA KTEROU SE SCHOVÁVAJÍ OSTATNÍ A POTOM DÍKY
TOMUTU PSEUDOKRUNÝŘI URÁŽEJÍ JINÉ.ALE TO JE ASI TA
"SVOBODA VYJADŘOVÁNÍ".JÁ JSEM SE VČERA VE SVÉM ZAMĚSTNÁNÍ STAL" PODVĚDOMÍM RASISTOU",KDY DO PROVOZOVNY PŘIŠLI RÓMOVÉ A JÁ UŽ V PODVĚDOMÍ VYSTARTOVAL , ŽE MI NĚCO UKRADNOU.CHOVALI SE SLUŠNĚ , ALE PO JEJICH ODCHODU JSEM ZJISTIL , ŽE MI ZMIZEL OBAL
OD DVD VYSTAVENÝ V REGÁLE.HNED JSEM ZAČAL NADÁVAT (V DUCHU)A VŠECHNY RÓMY JSEM OKAMŽITĚ ODSOUDIL.PO NĚJAKÉ CHVÍLI JSEM ZJISTIL , ŽE OBAL NECHYBÍ , POUZE HO PŘI PROHLÍŽENÍ DALI DO JINÉHO REGÁLU A ON SE ZTRATIL MEZI
OSTATNÍMA.POTOM MĚ ZAČALO MRZET , ŽE JSEM JE OKAMŽITĚ ODSOUDIL.JÁ BYCH TO NAZVAL"VSUGEROVANÝM A PODVĚDOMÍM RASISMEM".JE JASNÉ , ŽE VĚTŠINA ZNEUŽÍVÁ STÁTNÍ SYSTÉM A ON SE BOJÍ , ŽE KDYBY "KROUHL"PODPORU ,TAK BY OKAMŽITĚ NEJMÍŇ O 50% STOUPLA KRIMINALITA.TAKŽE NEJSOU VŠICHNI POTVORY , ALE JE NEPŘÍZPŮSOBIVÁ SKUPINA ČECHŮ-SLOVÁKŮ AŤ TÉ ČI ONÉ RASY.JINAK S VÁMI ZHRUBA SOUHLASÍM.ZÍTRA SI VE VOLNU PROJDU VŠECHNY VAŠE PŘÍSPĚVKY A URČITĚ SE OZVU.S POZDRAVEM PAVELKA LUKÁŠ.


Od: Standa - 3.9.2009 - 12:46

MORGOŠI lidská sračka


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0662 s