Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


VOLNÝ PÁD – psychothriller Josepha Findera z podnikatelského prostředí

26.05.2021   Stanislav Polauf   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

VOLNÝ PÁD – psychothriller Josepha Findera z podnikatelského prostředíSlogan nového psychothrilleru z nakladatelství Mystery Press říká: „Všechno, co milujete, můžete v jediném okamžiku ztratit...“ Chce se dodat: nebo se nevzdat a bojovat. Tuto sílu musí v sobě najít Nick Conover, ředitel velkého koncernu, jemuž se začíná hroutit vše  - nešťastnou náhodou přijde o manželku, místní v městečku ho začínají nenávidět,  protože musel sáhnout k radikálnímu propouštění a jeho spolupracovníci ho začínají obcházet. Dokáže se nepřízni osudu vzepřít?


 

V rozsáhlém románu amerického autora thrillerů Josepha Findera¨má Nick dostatek času, aby si ujasnil svůj „pád.“ Problémy se vrší. Přestože bydlí v hlídané rezidentní čtvrti někdo ho ohrožuje v jeho soukromí, na zdech bytu nachází urážlivé nápisy a jeho pes končí mrtvý v bazénu.  Finanční ředitel obří firmy, kterou řídí, mu předkládá falešné podklady kryjící propad hospodaření a při podrobném zkoumání Nick zjistí, že se za jeho zády jedná o podvod století a prodej celé firmy do Číny. A udělá i osobní chybu – proti nevítanému návštěvníkovi na svém pozemku rázně zakročí. Může věřit svému bezpečnostnímu agentovi, že se vše uklidní?

Možná si mnozí řeknou – typický americký hrdina, který se nebojí nikoho a ničeho a se zdravou kůží z problémů vyvázna. Ale k tomu, aby se člověk stal hrdinou, musí nakonec dozrát a překonat situace, jež by většina z nás vzdala nebo by se raději odevzdala do péče psychiatrů. Od prvních chvil v něm nebudete vidět hrdinu, ale budete s ním sympatizovat, budete mu přát úspěch a bát se případného prohloubení problému. Jednoduše proto, že je líčen jako člověk s lidskými city a porozuměním pro druhé. A také jako oběť sžíraná strachem – nejen strachem o osud firmy ale také o své blízké a nakonec i sám o sebe. Joseph Finder přesvědčivě popisuje stav osobnosti v krizi, na pokraji zhroucení, ale také stav, kde se člověk na hraně propasti dokáže vzepnout k nadlidskému výkonu a bojovat. Musí se spolehnout jen sám na sebe. Může důvěřovat jediné sympatické ženě, která v kritických dnech vynoří v jeho životě a do níž se zamiluje?

Druhou hlavní postavou románu je vyšetřovatelka Audrey Rhimesová, Maličká Afromeričanka trpí nepřízní svých kolegů trápí ji její věčně opilý, z práce propuštěný manžel. U svého velkého prvního případu užívá jako věrná katolička citátů z Bible a prokazuje mimořádnou bystrost. Postupuje krok za krokem k objasnění případu, neváhá použít falešnou stopu a zapojit do vyšetřování celý policejní aparát. Zvítězí smysl pro spravedlnost nebo vyhraje morální přesvědčení?

Důmyslně utkaný svazek obvinění, křivd, falešných stop, obav i odhodlání je spleten autorem tak poutavě, že se, přes velký rozsah stránek – od knihy nedokážete odtrhnout. Překvapivě straníte jak pronásledovanému, tak zástupci zákona. Vše vyústí v překvapivém finále.

Finderův román uspokojí jak milovníky napínavé četby, ctitele detektivního žánru a uspěje i jako psychologická studie člověka v mezní situaci. Jen některé rozklady finanční situace firmy můžou čtenářům, jimž čísla a podnikání mnoho neříkají, připadat zdlouhavé. I ty jsou však dokonale  a důsledně zpracovány, takže případný čtenář z řad podnikatelů a vedoucích pracovníků podobných mamutích koncernů si tam najde odpověď na to jak řídit (či neřídit) firmu.


JOSEPH FINDER
Narodil se v roce 1958 v Chicagu ve státě Illinois, většinu dětství ale prožil na Filipínách a v Afghánistánu, načež se jeho rodiče vrátili do Spojených států. Finder vystudoval Yaleovu univerzitu a přestože byl přijat do CIA, rozhodl se raději věnovat psaní knih.
Je autorem celé řady úspěšných thrillerů, s nimiž se opakovaně umisťuje v žebříčcích bestsellerů deníku New York Times. Za všechny jmenujme samostatné romány Moskevský klub (1991), Vražedný instinkt (2006), Nátlaková hra (2007) či Rozsudek smrti (2019), zatím čtyřdílnou sérii s Nickem Hellerem a zfilmované knihy Těžký zločin (1998) a Paranoia (2004).
Joseph Finder žije s manželkou v Bostonu, fandí baseballovému týmu Red Sox a ve volných chvílích píše články o mezinárodních vztazích a špionáži do deníků New York Times a Washington Post. Více o autorovi naleznete na www.josephfinder.com.

foto © Ryan Jehangir


*************************************
Joseph Finder: VOLNÝ PÁD
z anglického originálu Company Man přeložil Jan Dvořák
vydalo nakladatelství Mystery Press s.r.o., Praha, 2021

 
 
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0329 s