Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Nový festival, nové programové linky, nový Vzlet

24.08.2022   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Nový festival, nové programové linky, nový VzletVršovická kulturní křižovatka startuje druhou sezónu, která přinese spolupráci s podcastem 5:59, inscenaci o Petru Léblovi či koncertní řadu pro děti. Nový kulturní prostor Prahy se otevřel v roce 2021 v prostoru bývalého vršovického kina. Od té doby zrealizoval 332 kulturních akcí, které navštívilo 15 000 diváků. Druhou sezónu slavnostně zahájí čtyřdenním programem.
Návštěvníci se mohou těšit na první ročník festivalu improvizačního divadla, vernisáž dvou nových výstav, inscenaci mladých tvůrců a jazzový koncert.

„Chápeme kulturní vyžití jako neodmyslitelnou součást našich životů a přinášíme ho všem, kteří jsou otevření něčemu novému. Všem, kteří se přicházejí bavit a nebojí se ptát. Stačí si jen vybrat z pestrého programu druhé sezóny a zažít Vzlet na vlastní kůži,“ zve Petr Prokop, ředitel Vzletu. 

Úterý 30. srpna
v odpoledních hodinách promění mladí tvůrci v čele s režisérkou Klárou Voseckou a dramaturgyní Magdalenou Malinovou kavárnu Vzletu v divadelní prostor. V dokumentárním představení
Holky, můžu poprosit? se věnují tématu samoživitelství z pohledu žen. Jednu z postav ztvárňuje herec Zdeněk Piškula. 

Večer se ponese ve znamení jazzu. Posluchači se mohou těšit na koncert americké
zpěvačky Allison Wheeler s doprovodem pianisty Daniela Bulatkina a nový projekt jednoho z nejvyhledávanějších českých klavíristů Tomáše Jochmanna — Tribute to Barry Harris

Čtvrtek 1. září patří vernisáži dvou výstavních projektů Galerie Vzlet. Kurátorka Denisa Václavová představí další výrazné osobnosti české scény. Tentokrát oslovila uměleckou dvojici
David Böhm a Jiří Franta a výtvarnici Vendulu Chalánkovou. Vedle vernisáže proběhne i výtvarná dílna Vlajky a prapory pro děti od 3 let s konceptuální umělkyní a performerkou Evou Jiřičkou. 

Pátek 2. a sobota 3. září přinesou první ročník festivalu čisté improvizace s názvem
Volná jízda. Myšlenka festivalu pochází z dílny domovského Divadla Vosto5, které do Vzletu pozvalo improvizační odnož brněnské Husy na provázku a mladé soubory 11:55, České národní improvizační divadlo a My kluci, co spolu chodíme. Společně vzdají hold divadelnímu žánru, který vzniká doslova a do písmene teď a tady. 

Co vás čeká ve Vzletu během druhé sezóny? 

„Budeme pokračovat v dramaturgické linii Území nikoho, v níž se představí nastupující divadelníci se svými novými projekty nejrůznějších forem, vždy se však zabývající tématy, na která máme tendenci zapomínat,“ představuje Marta Ljubková, hlavní dramaturgyně Vzletu. „A kromě toho připravujeme tři původní ‚celovečerní‘ inscenace.“

Hned na podzim se diváci mohou těšit na dva další projekty uměleckého cyklu
Území nikoho inspirované knihou Slepé skvrny sociologa Daniela Prokopa. Site-specific divadelní bojovka Nitro 669 se zaměří na mapování vršovických graffiti a inscenace Příchozí otevírá téma lidí s postižením. Divadelní dramaturgie bude v roce 2023 pokračovat premiérou inscenace Objal mě Bůh a nic v režii Daniely Špinar, která vychází z nezveřejněných deníků Petra Lébla. Dále se diváci mohou těšit na nový operní projekt v režii Jiřího Havelky

Už v lednu 2023 se mohou návštěvníci Vzletu těšit na nový projekt ve spolupráci s 5:59, podcastem Seznam Zpráv. Příběhy, které během své práce na podcastech nasbírala novinářka Lenka Kabrhelová, se před diváky dostanou formou vyprávění v nejrůznějších podáních. Na „oživlém magazínu“ či „scénickém podcastu“ se bude režijně podílet Petra Tejnorová.

Druhá sezóna nabídne v hudební dramaturgii kromě koncertů a programu barokního orchestru Collegium 1704 i novou koncertní sérii, která si klade za cíl seznámit posluchače s jednotlivými hudebními žánry.

Pro nejmenší diváky Vzlet přichystal sérii
komentovaných koncertů s Klárou Boudalovou a hudebníky z České filharmonie a HAMU, která startuje 2. října. Nově také na program zařazují divadelní pohádky pro batolata a další kreativní kroužky pro děti školního věku.

Galerie Vzlet představí velkou interaktivní instalaci seskupení Tabula Rasa na festivalu Signal a mnoho dalších projektů zdejších výtvarných umělců a kolektivů.

„Myslím si, že se Vzletu podařilo upoutat pozornost výtvarných umělců a mají o spolupráci zájem. Pro nás to znamená důležitou příležitost a hledání možností, jak zpřístupňovat vizuální umění. Chceme, aby byl Vzlet skutečně současným kulturním domem 21. století otevřeným všem,“ komentuje Denisa Václavová, kurátorka Galerie Vzlet. 

Vstupenky
na kulturní program Vzletu zakoupíte na
www.vzlet.cz. Nebo vždy 60 minut před začátkem akce na pokladně Vzletu, kterou najdete ve velkém foyer v prvním patře na adrese Holandská 669/1 – Vršovice. Platit můžete v hotovosti nebo kartou. 





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0481 s