Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Tisíc let samoty

13.04.2023   Veronika Švarcová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Tisíc let samotyStaré české dějiny přinášejí nejedno tajemství na výsluní rozumu. Rozum je utápěn v legendách, vše se prolíná a uchopit to vše na stránky knihy je sousto hodné mistra. 
Již několik měsíců můžeme na knižních pultech sledovat poslední novinku Terezy Dobiášové s názvem Tisíc let samoty. Literární počin, který se snaží uchopit a odvyprávět nejstarší kout naší historie. Předěl mezi pověstmi a počátky prvních záznamů. Dobu před založením hlavního města. 
Zda se autorce podařilo navázat na její předešlý úspěch si netroufám říci. Přesto bych se ráda podělila o pocity z této knihy, ať si každý udělá názor vlastní.

" I v nové knize se Tereza Dobiášová vrací ke starým českým dějinám. Tentokrát se ale pohybuje mimo doložitelnou historii a o to víc prostoru otevírá představám, snům a vizím. Třem sestrám, Kazin, Tetas a Liban, byly dány do vínku rozdílné vlastnosti – jedna nahlíží do minulosti, jedna do budoucnosti a jedna žije v sepětí se současností. Když se jejich síly spojí, nastane nový věk. Stejně jako v Tajemství líčí autorka českou zemi jako místo, kde žijí obři a draci a kde jsou přírodní síly mocnější silám lidským. Příběh, který buduje, se samozřejmě podobá příběhu Krokových dcer, s pověstí z Kosmovy kroniky ale nemá společného víc, než je nutné. Kniha Tisíc let samoty opět oslavuje ženskou sílu, nicméně vykresluje ji tváří v tvář konci svého času. Se třemi sestrami přichází nový věk – doba, kdy společnost, která si svých kněžek vážila, končí a nastupuje svět založený na boji a síle: na mužích. Tisíc let samoty je román o konci mytického věku, kdy vládly ženy, o době, kdy se rodí nový svět – takový, jaký ho známe. Román o době, ve které se zanořuje svět obrů, šedivých mužů a moudrých žen. Román o době, kdy nejmladší ze sester nakreslí ve středu země uprostřed Evropy na zemi práh, který tyto dva světy od sebe s konečnou platností oddělí. Román jako sen, jako vzpomínka na to, co leží hluboko už víc než tisíc let, a přeci se na to nedá zapomenout. "

 
Tolik anotace samotné knihy. Legendy jsou úžasné, nemyslíte? Nejenom ty české, nazvěme je raději pověstmi, ale i světové. Příběhy připomínající pohádky, plné mystiky, draků, světa bez hranic s absolutními možnostmi. Krásně se poslouchají.
Také rádi naslucháte příběhům jako já? Vždy se mi u legend vybaví dětství, pohádky, tajné historky, tajemství, co se nemají prozradit. Napětí, které ze všeho sálalo. Držela jsem pěsti všem klaďasům a přála věčné peklo zlounům. 
Já vím, vše popisuji až příliš dynamicky. Má to však i svůj důvod. Je to totiž protipól všeho doloženého. Co je psáno, to je dáno. Tak nás to učili. Svět a období jinde, jindy, pro které nemáme dostatek důkazů, vybízí lidskou představivost, aby vše vyplnil "vatou". A pokud není psáno, není i dáno. Představivosti se meze nekladou. Pokud takový čas bez hranic existoval, my o něm nevíme, pouze si domýšlíme.


A někde mezi takovými dvěma světy se nachází i děj v knize Terezy Dobiášové.
Ocitáme se v pomyslném počátku naší státnosti. Ještě mnohem dříve, než vznikl záznam o prvním doloženém knížeti Bořivojovi, jeho ženě Ludmile, společném křtu. Tři sestry přicházejí z pověstí, abychom přes ně procítili přerod starých pohanských zvyků v nové. 

Dějově celá kniha, stejně jako předcházející Tajemství, není nikterak bohatá. Tvoří okrajovou linku, která se nám často ztrácí. Vše plyne více než pomalu. Pro čtenáře tak nastává poměrně velká výzva. Přistoupit na minimální strukturu příběhu. Chronologicky se ztrácíte v popisech, pocitech, lyrice jak vyšité.
Kniha vám tímto potřebuje sednout do nálady. Kdo ví, že potřebuje rychlejší spád, zřejmě tak trochu bude zápasit. Není však nutné sednout a přečíst 100 stran najednou, abyste odhalili vraha a nezapomněli všechna jména obětí.I já od knihy průběžně odcházela a vracela. Určitým způsobem ji tak přečítáte tempem jakým je psaná. I několik stran ve vás tak rezonuje.

Nevím, zda to byl záměr autorky, ale tato vlastnost má v mých očích i logickou stránku. Doba, která je uchopena v příběhu, rozhodně nepatřila k nejrychlejším. Člověk byl maximálně spojen s přírodou, a tou se řídilo vše. Zákony svět neřídily, jen biorytmus všehomíra. Kdo chtěl přežít, musel přistoupit na tento vesmíný zákon. I určitá pomalost děje tak vystihuje tehdejší přístup obyčejných lidí. Vše mělo své místo, svůj řád. Žijeme dnes příliš rychle. Konzumujeme vše nové příliš snadno. Tisíc let samoty zpomalí ve svém vyprávění, tak jak to vyžaduje dobře napsaná kniha pojednávající o dějinách tak zapomenutých, že ani kroniky nedokáží nic naznačit. 
 
Je navíc krásné pozorovat, jak se autorka nebojí češtiny. Hraje si s ní v popisu míst, niterných pocitů těch málo hlavních postav. Unesena v lyrice sice občas poletuje pro čtenáře příliš vysoko, lze to ale pochopit. Tam, kde nemáte doložena fakta, lze se vznášet i bez křídel.

V neposlední řadě bych chtěla zmínit ilustrace Jindry Čapka. Minimalistické, křehké jako samotný příběh. S obdivem jsem i jim věnovala pozornost. Dokonce bych si jich v objemné knize přála mnohem více.
Co říci závěrem?  Nemohu říci, že vás kniha bude "bavit". To je příliš nebezpečně zvolené slovo pro podobně napsané literární kousky. Nejedná se o typický mainstream.
Sama za sebe ale s klidným svědomím budu tvrdit, že ve vás Tisíc let samoty zanechá zvláštní pocit. Zpomalí vaše tempo a snahu dočíst knihu z kvantity na kvalitu. A toho si cením. 

TISÍC LET SAMOTY
Vydáno: 2022, Jota
Počet stran: 376
Jazyk vydání: český
Ilustrace/foto: Jindra Čapek

 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0415 s