Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Beatrice Chesnut, Uranio Paes: Enneagram

30.04.2023   Renata Petříčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

 Beatrice Chesnut, Uranio Paes: EnneagramPřed námi leží lepší způsob než numerologie, astrologie, ale rozhodně nikomu neupírám jeho upřednostňované způsoby. Enneagram je může parádně doplnit. Ale tady si nemůžeme nic vypočítat, k ničemu to nedojdeme tzv. zadarmo. Enneagram je systém, kterým se v podstatě sami diagnostikujeme podle toho, jak se v životě většinou chováme, jak reagujeme.  Většinou tak nějak tušíme, jaké jsou naše špatné vlastnosti, ale i ty dobré.


A pak přijdete na to, jací jste – a hlavně, proč
Pak se můžeme s chutí začíst do osobnostní typologie enneagram, kde už první symbolické a archetypální, příběhové části dokáží zadrnkat právě na tu strunku, která je pro nás citlivá. Jeden z devíti typů nám má sedět nejvíc, jsou ale i tací, které se najdou ve vícero typech.
Každá kapitola popisuje vlastnosti, myšlenky, obranné reakce a právě tehdy zjistíte, že tohle jste vy. V příkladech naprosto konkrétních nebo také často i v tom, v čem jste vyrůstali. A pochopíte tak, PROČ REAGUJETE NA ŽIVOT tak, jak reagujete. Proč se bojíte, proč se do něčeho vrháte, proč nemáte úspěch ve vztazích, v práci, v životě, nebo naopak se dozvíte, co je tou zlatou šťastnou muškou, která nad vámi pořád létá. Není to jen o špatných vlastnostech a nápravě, ale také o tom, jak naplno využít ty dobré, které máme.
A často se stane, že ty dobré ani nevnímáme, nebo jsou utlačené – hurá, pak tady najdete doslova poklad vlastní duše!

Mnohdy, a to je zajímavé, tu najdete i slova, která vás rozčílí – a i ta se vás mohou dotýkat. I to je pak vaší součástí, přičemž autoři pak vysvětlí jakou a co s tím.
„Je třeba, abyste se naučili přijmout jistou míru bolesti, bez níž si nemůžete plně uvědomit své pravé já. Jedná se o níže uvedené pocity:
  • Vyčerpání z toho, že jste tak dlouho nesli tíhu odpovědnosti za všechny a za všechno ve svém životě.
  • Stud za své ranné životní zkušenosti – zacházeli s vámi špatně a nikdo vás nechránil. Když se dítěti stane něco podobného, vyvolá to v něm pocit, že je uvnitř špatné. Brání se tak negativním pocitům vůči lidem, kteří se o něj mají starat. Děti raději obviňují sebe, aby nemusely za špatného považovat svého ochránce….
  • …. Zlost nebo agresivita pramenící ze strachu. Podle toho, který jste podtyp, je budete prožívat méně či více často. Začněte si to uvědomovat a zbavovat se emocí zralejšími způsoby….
Kniha je doslova plná zlatých slov, pokud padnete na část, která vám sedí, se kterou souzníte. Budí pak zlost, dojetí, lítost, úlevné usmíření, radost z toho, že někdo to konečně popsal a jste normální. A kolik lidí, tolik typů.

Samozřejmě nejvíc se vám zalíbí místa v knize, která pojednávají o vás, ale i ta další jsou zajímavé. Mnohdy jsem ani netušila, že lidé mohou prožívat to či ono a jakým způsobem k tomu přišli. Nic není černobílé a právem je obálka na ENNEAGRAMU barevná. Stejně jako obsah v ní.

Řekněme, že nás ENNEAGRAM učí kultivovat naši povahu, naučené chování a přivede nás k efektivnějšímu životu, ve kterém se nebudeme zbytečně vysilovat…  zbytečnostmi.

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing, www.synergiepublishing.com
https://www.synergiepublishing.com/cs/shop/knihy/osobni-rust/000556_enneagram-pruvodce-probuzenim.php

 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0344 s