Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Klam lady Ginevry – román Kiersten White vycházející z legendy o králi Artušovi

15.05.2023   Stanislav Polauf   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Klam lady Ginevry – román Kiersten White vycházející z legendy o králi ArtušoviArtušovská legenda je známa z mnoha četných románových i filmových zpracování. Statečný bájný král Artuš, který vedl obranu Británie proti Sasům na přelomu 5. a 6. století je nezapomenutelnou postavou dějin. Snad každý zná legendu o rytířích kulatého stolu, o kouzelném meči Excaliburu a o hradě Kamelot. Co k tomuto tolikrát opakovanému příběhu je možno dodat resp. s čím novým může dnešní autor přijít?
 

Román americké spisovatelky bestsellerů Kiersten  White překvapí v mnoha směrech. White ho zasadila do doby, kdy Artuš má již moc nad zemí plně v rukou a vše se mladému panovníkovi daří. S rytíři se zde nesetkáte u kulatého stolu, ale jen na kolbištích v soubojích o čest být zařazen do královské družiny. Kdo je tajemný pokořitel mnoha udatných Sešívaný rytíř se včas dozvíte, ale to zdaleka není jediné tajemství románu. Spisovatelka zde vrší jednu záhadu za druhou, jste neustále v napětí a to vše okořeňuje znalostmi a praktikami magie. Té magie, pro niž byl z Kamelotu vypuzen legendární čaroděj Merlin, té magie, plné vil, démonů a monster, která je Artušem jako „zlo“ v Kamelotu zakázána, i když zlořádění temné Jezerní královny stále není definitivně ukončeno a ohniska války stále doutnají.

Je to právě Merlin, který si je vědom nebezpečí, které na mladého krále číhá a zosnuje plán. Na obranu Artuše posílá mladou panenskou dívenku Ginevru, aby se stala jeho manželkou a hlavně pak jeho ochránkyní. Mnohé magické praktiky ji naučí, ale klam je v tom, že dívka, kterou vychoval a ke králi posílá, není ta pravá. Kdo je to Ginevra a odkud pochází? To je otázka, kterou si budete stále klást a ani na konci se nedozvíte uspokojivou odpověď. Zdá se, že to neví ani ona sama, byť si v jedné chvíli myslí, že je Merlinovou dcerou. Ale vše je zřejmě složitější, takže si autorka zřejmě nechá čas na vysvětlení do dalších dvou pokračováni.

Román KLAM LADY GINEVRY překvapí hlavně ty, kteří se blíže zajímají o magické praktiky. Vodní či uzlová magie, magie plamene či magie pocitů – to vše Ginevra užívá k dosažení svého cíle ochránit krále před divokými čáry Temné královny, která ač zavržená a poražená se nevzdává. Její moc je stále nebezpečná, jak svědčí útržky vzpomínek a možná dokáže postupně získat i tělesnou podobu. Zde magie uzlů nepomůže – Ginevra ví, že „uzly mohly zlepšit a nasměrovat to, co už existovalo, dokázaly něco zastavit. neuměly však přinutit její smysly udělat něco nového.“ A Merlin ji nenaučil úplně vše, takže ona sama neví, co kdy užít a hlavně jak přestat. Rytíř Mordred ji poučí, že „to už je povaha magie. Když dokážeš svět podrobit svojí vůli, když kolem sebe překroutíš přírodu, kde se tvoje moc zastaví? Kdo ti řekne, že máš přestat?“

Román, plný tajemství a nám neznámé magie, je skutečným bestssellerem, který si získá srdce čtenářů (a jak kdosi poznamenal spíše pak čtenářek). Čím musí Ginevra projít (včetně pohádkového boje s drakem) je nad síly obyčejného smrtelníka, Ještě, že jí u boku stojí věrná komorná, zamilovaný rytíř Mordred s tajemným původem a legendární Lancelot - postava z původní legendy zde ale přetvořená do odlišné podoby, kterou nelze předem prozradit. Další klam? Ne jediný. KLAM LADY GINEVRY  je klamem i čtenářů, kteří očekávají vysvětlující konec, jehož se v tomto díle nedočkají, ale musí tak zapojit svoji fantazii. Jednoduše platí věta, kterou uvádí nakladatel pro Ginevru: “Protože když je celá vaše existence lež, jak můžete věřit sami sobě?“

Ke cti autorky je nutno dodat, že řinčení mečů je zde pramálo, i když Lancolot se ohání jak může, ale i bez toho zde napětí na každé z 350 stran stále roste a nenechá čtenáře vydechnout. Málokterá kniha se čte tak lehce, svět jí vytvořený nabývá až děsivě skutečné podoby a každé slovo autorce věříte. Jen si možná postesknete, že citově se probouzející Ginevra na konci neodejde se svojí první láskou, ale zůstává dál věrna své povinnosti, v níž ji už nemůže pomoci ani sil zbavený Merlin.
********************************
Kirtsne White: KLAM LADY GINEVRY
z anglického originálu The Guinevere Deception přeložila Hana Láryšová
vydalo nakladatelství Mystery Press s.r.o., Praha, 2023

 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0333 s