Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Vlk v županu

22.05.2023   Tereza Čerbáková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Vlk v županuWiki je děsně chytrá holka. Ví všechno o kynologii. Takže jako ví všechno o psech. Já jsem teda spíš odbornice na to kino. Ale náhodou i psa poznám. Wiki, teda celým jménem Wikipedie, říká, že předchůdcem psa je vlk obecný. Jako největší domestikovaná šelma, chápete?! Koukám teda na sousedovic čivavu. A hledám tu šelmu. S úctou k čivavě, marně. Zakousla bych ji první. Myslím, že to sousedka tuší, protože ji maskuje při venčení na zahradě pod růžový župánek s kapuckou.

Podle Wiki tu s námi pes žije čtrnáct tisíc let. Tak to je hustý! Tím se totiz vysvětluje, proč ta sousedovic čivava moc nechodí a panička ji často nosí. Být takto stará, taky nechodím.

Nechápu ale, jak to Wiki myslela s tou pastvou. Pes prý slouží člověku k přehánění dobytka. Tak koukám do té zahrady, kde na místě přešlapuje sousedka s mobilem v ruce a řasama od smetáku odhání hmyz. Žihadlo totiž už nejspíš dostala, protože její horní ret je nápadně zduřelý. A kolem ní se potuluje ten růžový župánek. Vysvětlí mi teda někdo, kdo koho tady, sakra, pase? 
 
Wiki mi k tomu přidává, že úlohou psa je chránit jeho majitele. Tak jasně, na to pozor! Když tahle sousedka zapiští trhej, vyřítí se proti vám její ochránce. Zuřivá čivava, jejíž zákeřnou zbraní je růžový župánek. To nepřežijete! Na místě se udusíte smíchy. 
 
Musím souhlasít s Wiki, že páníček se může podobat svému psovi. Já se v plemenech psů nevyznám, ale když už poznám čivavu a přidám si k ní sousedku velikosti XS, něco na tom bude. A když k tomu přidám i její výrazný styling, pochopím i župánek. To mě baví! Takže třeba panička pudla bude mít přísnou trvalou. Nebo majitele buldočka se nebudete ptát na oblíbeny sport, protože ten box v obličeji nezatají. Takový ten pivař, co má věčně slinu, bude mít dogu. No a komunikativní člověk si pořizuje rozhodně plemeno čau, čau. Nevím teda, jak je to s naháčem, ale to je jedno. 
 
Tak když tohle víte, ten Golem, co jsem ho potkala, by měl mít nejmíň medvěda. No, podle toho zlatého řetězu na krku spíš pitbulla. Jak teda jako neumím ta psí plemena, třídění mužů podle muskulatury mám v popisu práce. Pudink, Norma a Golem. Základní fitness plemena. Golem je to přifouknuté monstrum, které vypadá, že nepoužívá klouby. Nosí melouny pod pažema. Ty od zelináře. Ale možná i ty druhý. 

Tak když takovýhle Golem zařval jméno toho psa, příspendlilo mě to ke zdi. Po poradě s Wiki to byly zbytečné obavy, protože to, co se přihnalo byl mucínek jorkšírek. Dala bych ale ruku do ohně za to, že se jmenoval Rocky, Terminátor nebo tak nějak. A teď se v tom jako vyznejte.
 
Od Wiki jsem se dozvěděla, že pes je mentálně na úrovni dvouapůlletého dítěte. Aha! Takže ho mamka s taťkou musí vychovat, aby jim z něho nevyrostl ten vlk. 

A navíc Wiki říká, že každý pes má svůj temperament. Normálně, máte třeba psa melancholika. Což si asi můžete gratulovat. Já jsem jak na potvoru narazila na knírače cholerika. Wiki ale říká, že cholerika zvládne zkušený psovod. A co myslíte? Panička těch vřeštících chlupů byla učitelka mateřské školy. A teď si k tomu přidejte toho vlka. A lovce. 

Ulovil si mě hned u branky. A zavěsil se mi na kotník. Já teda nevím, jestli jste někdy zkoušeli setřást cholerického hotdoga z nohy. To totiž vypadáte, že máte epileptický záchvat. A navíc je to k ničemu. Jako postřelená jsem se dobelhala k domu, odkud ten biják sledovala panička. Žaluju. Zvedám nohu s visícími chlupy na kotníku. Ukazuju zválenou trávu, jak jsem s ním cestou k domu vytřela zahradu. U branky jsou v trávě jasné stopy boje. A co jako myslíte? Co byste čekali od učitelky mateřské školy? Dostala jsem bonbón. A hotdog pochvalu. Asi že si mě tak hezky ulovil.
 
Tak to jsem hned taky žalovala Wiki. Podle ní je pro psa přirozené respektovat člověka jako vůdce. A je tahle zlatá paní čelka vůdce? Je. Vůdce smečky předškolních dětí. V dobré víře a spokojenosti celé planety by si klidně ustlala v boudě, zatimco hotdog by si dával v obýváku Campari. 
 
Já jsem si zkrátka myslela, že člověk patří do bytu a pes do boudy. Jako ten slavný Maxipes Fík. A on jako teď bydlí v kabelce? Fík teda ne. Tomu by kabelka od Armaniho neslušela. Bišonek. S mašličkou. Seděl si v kabelce paničce na klíně a papal zmrzlinku z jedné lžičky s paničkou. Tak jsem byla zvědavá, co na to řekne Wiki. To nechcete slyšet! Takže máte jako kabelku od Armaniho, v ní výstavního bišonka a papáte zmrzlinku s příchutí konečníku potulné feny, do které bišonek zabořil láskyplně svůj čenich? Ví tohle Armani? A víte, co je ještě? Ne, to neřeknu. To už byste si čokoládovou zmzlinu nikdy nedali. Takže víte. 

Víte taky, kolikrát jsem použila slovo pes? A přitom tento fejeton není vůbec o nich. Od vlka až po župánek, tedy za ty tisíce let, se člověku podařilo vytvořit nejrůznější plemena psů, která jsou odrazem lidských potřeb. To mám taky od Wiki. Někdo potřebuje hlídače nebo lovce. Pro někoho je nezbytným vodičem. Někdo holt potřebuje ramínko na růžový župánek. Nebo kabelku. Někdo má potřebu vylepšit si image zabijáka. Ukázat, že má melouny na kontě. Nebo prostě potřebuje jen společníka.

Wiki je děsně chytrá holka, ale vůbec neví, že všichni ti mají jedno společné. Potřebují přirozeně o někoho pečovat. Potřebují ten mokrý čumák, který se bude spolehlivě radovat, když se vrátíte domů. Potřebují se pomazlit. Potřebují ten chlupatý bezpodmínečný ostrov lásky. Je jen otázka, jestli ji umí taky dát. A když, jestli už to není láska patologická, která degraduje psa a činí z něho člověka.

A proto já mám plyšáka. Jezevčíka, héééč!


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.227 s