Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Vlastimil Hela: Odkaz žítkovských bohyní

04.06.2023   Renata Petříčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Vlastimil Hela: Odkaz žítkovských bohyníLze se dostat do magie krajů na Moravských Kopanicích ještě hlouběji? Autor s každou svou další knihou na toto téma zachází stále do zajímavějších a zajímavějších témat. Ačkoliv sám měl pocit, že nic víc už snad nelze napsat, přesto nás ve svém až poetickém úvodu zavedl do svých vlastních úvah. Znovu mu bylo nabídnuto něco takového napsat. A téma se zjevilo.


Tenkrát tak znovu dostaneme možnost prohlédnout si v knize vzácné fotografie, úlitky z včelího vosku, které určují diagnózu a věští budoucnost, nebo výšivky, kroje a chalupy. Za deštivého a tichého dne si naprosto dokážu představit, že se čtenář dostane do stavu až hypnotického, jak moc si bude připadat ponořen do kraje žítkovských bohyní. Do starých časů, které jsou dodnes zahaleny tajemstvím.

DOKONALE nahlédneme pod pokličku jejich léčení. Určitě toho všeho bylo více, ale ta malá ochutnávka časů tak prastarých, recepisů tak magických, že vám půjde mráz po zádech. Tohle je myslím něco velmi vzácného, co Vlastimil Hela v knize poodhaluje a snad každý čtenář v tu chvíli zavzpomíná na nějakou svou prababičku, babičku, která třeba i některá slova z těchto nářečí ve své mluvě používala. Raději jsem se nepouštěla po nutkavé myšlence na to, jak moc se doba od tehdy změnila. Z nemocí, čarování a léčení se pak dostáváme až k seznamu léčivých bylin.

LÉČIVÉ BYLINY nám připomene v malém atlasu bylin a jejich magických účinků, připomene se nám výborný autor stejného nakladatelství, Vláďa Vytásek a dozvíme se na závěr knihy i to, že nejpoctivější sílu bylin najdeme tam, kde sami vyjdeme a bylinku pro sebe si v přírodě  najdeme. Nebo si ji vypěstujeme.
Při pohledu na mou mátu, statečně přezimující už několik zim, jsem opravdu vděčná, že moje jahodová smoothie doladí vždycky k dokonalosti. V knize se o ní píše, že miluje vlhčiny, potoky, cesty a i když ta moje je dávno šlechtěná a v květináči, snad ráda vidí, že i tak bydlí v podobném kraji, kde by se jí v přirozeném prostředí také dařilo. Hladí trávení, nervy, možná i svaly a veškeré napětí – prostě je k zamilování.

Netypický herbář se lehce dotkne i vašeho srdce, milujete-li mateřídoušku a víte-li, jak se o ní říká, že to je vůně maminky. Že mateřídouška roste pro duše zemřelých miminek.
A víte, co? Ona zahání všechna zlá kouzla.
A to mi v tuhle chvíli stačí. S laskavostí jsem knížku zase zavřela a těším se, až Odkaz žítkovských bohyní otevřu příště a dočtu.
Ale už nyní lze říci, že je to knížka tolik voňavá po starých časech, po staré magii a světě, který se v tom dnešním tak rychle rozpouští v historii, že ji moc ráda otevřu zase s voňavým podzimem, s chvilkami klidu a nostalgie.

O autorovi: Vlastimil Hela (1956) pochází z Bojkovic ležících nedaleko Moravských Kopanic, kde se na Žítkové narodil jeho pradědeček. Příběhy z moravsko-slovenského pomezí i tamní bohyně ho přitahovaly od mládí a jeho prvními nesmělými literárními díly byly povídky o kopaničářích. Je autorem řady regionálních historických monografií a také publikací Tajemství bohyní na Žítkové, Návrat žítkovských bohyní a dalších. Působí také jako kouč a lektor v oblasti zvládání stresu a komunikaci se zákazníky. Využívá přitom poznatků moderní psychologie. Jeho knihy s tématikou žítkovských bohyní jsou citlivé, hladivé a s veškerou pokorou k tématu již tolik zapomínanému…
Vydalo nakladatelství Eminent, 2023, www.eminent.cz
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0905 s