Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Vysvědčení jako důvod k sebevraždě

10.02.2005   Renata Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Vysvědčení jako důvod k sebevražděV neděli 30.ledna, den před vysvědčením, se v Táboře zabil třináctiletý kluk. Kvůli nadcházejícímu vysvědčení se nejprve zdálo, že příčina by mohla být zde, ovšem nyní si nejsou kriminalisté tak jistí. Chlapec sice měl špatné známky, ovšem měl je již delší dobu, byl na špatné vysvědčení zvyklý.

Nad sebevraždou a hledáním její příčiny se rozpoutala vášnivá diskuse. Jedni tvrdí, že za to mohou učitelé a přístup školy. Druzí, že za ni mohou rodiče a výchova. Najdou se dokonce jedinci, kteří řeknou, že si za to chlapec může jen a jen sám.
Těžko se dobereme toho, na čí straně je pravda v tomto případě. Ale můžeme se zamyslet nad tím, zda nevyhrožujeme našim dětem příliš přísnými tresty, zda jim dáváme najevo, že se nám vždy mohou svěřit, zda jim stále připomínáme, že je máme rádi i přesto, že se na ně občas zlobíme. Můžeme se zamyslet nad tím, zda dostatečně spolupracujeme se školou, zda nekomplikujeme našemu dítěti vztah s jeho učitelem či učitelkou tím, že dotyčného doma pomlouváme. Dokážeme našemu dítěti vysvětlit, že i když si o jeho vyučujícím myslíme jen to nejhorší, že by jej měl respektovat a cenit ho jako autoritu? Můžeme se také zamyslet nad tím, proč je naše dítě příliš zamlklé nebo naopak příliš divoké a zda by nebylo vhodné zvážit byť jen preventivní návštěvu dětského psychologa. Zkusme přijít na to, co naše děti trápí a zda bychom jim v tom dokázali pomoci!


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Martina - 11.2.2005 - 13:58

No vždycky mě zamrazí, když vidím, že nějaké dítě si sáhlo na život kvůli škole. Ví Bůh, jaké měl chlapec doma zázemí, nejhorší je, že naše školství je pořád ještě socialistické a učitelé si neuvědomují, že kromě role učitele jsou také vychovatelé, kteří by si měli svých svěřenců všímat, díky pozornosti učitelů jde totiž zabránit řadě věcem, nebo je alespoň odhalit. myslím tím týrání apod. Tam, kde selže rodina, by měl právě vyučující dávat pozor, co se s dítětem děje. to platí i v případě, pokud je dítě agresivní apod. Protože z agresivních dětí se sadistickými sklony nám vyrostou jednou vrahové, pokud se jim nedostane včas odborné psychiatrické péče.
Přesto se domnívám, že vůle dítěti pomoci závisí na každém jednotlivci a tak nelze říci, že všichni učitelé na své svěřence kašlou a rovněž nelze říci, že jsou všichni učitelé dokonalí.


Od: Renata Šindelářová - 12.2.2005 - 12:40

Já se domnívám, že hlavní slovo ve výchově má vždy rodič. Učitelé mohou ledacos ovlivnit, to ano, ale jak jsem uvedla, záleží také na rodičích, zda děti učitele vůbec vnímají jako autoritu.
Pravda je, že záleží na jedincích-učitelích, zda probudí ve školákovi zájem a také si určitě každý učitel může i sám za to, když ho žáci neberou. Asi je škoda, že převládají učitelky nad učiteli, protože muži jsou často více autoritavní. A škoda, že školství je stále socialistické a že se více neučí stylem "mít všeobecný přehled" (což by se dalo mj. pojmout i jako učení morálky), ale po staru se drtí nazpaměť celé pasáže kapitol, které se zase rychle zapomenou. Minimálně základní vzdělání by podle mne mělo mít obecnější charakter. To už jsem ale u zcela jiného tématu... Chtěla jsem říci, že dítě vychovávají především rodiče a až na druhém místě škola. A chtěla jsem říci, že učitelé dnes ledacos dělají špatně, ale na druhou stranu nemají lehkou úlohu, protože jim často sami rodiče podkopávají veškeré jejich snahy.


Od: Janka Portášová - 28.7.2005 - 22:40

rodicia maju
na svoje deti vysooke naroky a chcu z nich mat to, co sa im samym nepodarilo, alebo chcu mat zachovane rodinne povolanie...k su vsetci napr. lekari, musi byt aj syn alebo dcera, napriek tomu ze mu / jej tak dobre nepalij


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.2518 s