Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Pilíře země

15.02.2005   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Pilíře zeměHistorický román Pilíře země psal Ken Follett, autor špionážních románů, tři roky. Výsledky této usilovné práce, zahrnující kromě samotného psaní také studium katedrál a středověkých zvyklostí, jsou však ohromující a Kenu Follettovi se námaha jistě vyplatila. Kniha se totiž na žebříčku prodeje mnohokrát umístila na přední příčce. Za každých šest měsíců se prodá zhruba 50 000 výtisků, což je vskutku rekordní číslo.

Tak obrovský úspěch si ovšem "Pilíře" i Ken Follett plně zaslouží. Už proto, že ačkoliv kniha obsahuje víc než 900 stran, čte se prakticky jedním dechem. Ale je tu samozřejmě víc důvodů. Napínavé životní zvraty jednotlivých hrdinů doplňuje věrohodné znázornění středověkého života. Bída, hlad, bezmoc. A na druhé straně boj o trůn, pachtování, desátky. Románový příběh se hravě vpíjí do skutečné historie. Beletrie se tak trochu stává zároveň naučnou literaturou.

"Pilíře" zkrátka nepostrádají vyváženost v každém slova smyslu, vyváženost dobra a zla, chudoby a bohatství, popisů a přímé řeči, milostných a bitevních scén. Díky tomuto vykreslení působí příběh tak skutečně, jak jen by se opravdu odehrál. Osobní trápení prožívá každý jednotlivec v určité době, která přináší své další starosti a nabízí různá řešení. Psychologie jednotlivce se odráží v psychologii společnosti.
 
Protože ústředním tématem je stavba katedrály, autor se z velké části zabývá církví a jejími představiteli: Popisuje jejich politickou rivalitu, pletichaření, boj o moc a majetek, naproti tomu však staví vysoké morální hodnoty, důstojnost, úctu, pokoru a sílu jednoty. Záleží jen a jen na lidech, jejich osobnostech.

Při střetech s církví a se šlechtou vnímáme v "Pilířích" hluboký podtext: život a štěstí obyčejných lidí plně závisí na tom, kdo jim vládne. Ovšem vždy existuje alespoň smítko naděje, že se to dá změnit. A záleží pouze na nás, jestli pro to něco uděláme nebo ne. To my sami si děláme svět, ve kterém žijeme. Záleží to na každém z nás.

Zdroj fotografie: http://www.e-kulecniky.cz/inshop/hry-spolecenske/ (nejedená se o obláku knihy, nýbrž o desku nové společenské hry)


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Bombur - 29.7.2005 - 17:59

Libilo, moc...
Cca pred 15 minutami jsem Pilire docetl. Je to jedna ze dvou mych nej knih (Egyptan Sinuhet). Uzasne je mj. propojeni smyslenych hrdinu se skutecnymi postavami tehdejsi doby. Doufam, ze pan Follett dodrzi to, co rika v predmluve, ze napise pokracovani. No uvidime...


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0624 s