Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Hýčkáme si socialistické zdravotnictví

23.02.2005   Radek Dolanský   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Hýčkáme si socialistické zdravotnictvíSocialismus skončil před patnácti lety, ale my si jej hýčkáme na místě, kde nás to může bolet nejvíc. Samozřejmě, jak je u nás zvykem, odpovědné orgány fungují rychlostí hlemýždě nebo vůbec a lid na zavedených zvycích také nehodlá nic měnit.

Všichni „odborníci“, kteří prošli vedoucí funkcí na ministerstvu zdravotnictví vymýšleli všechno možné, co by se dalo nazvat reformou zdravotnictví. Nicméně v rozhádaném parlamentu, který pracuje pro sebe nikoliv pro lid, se nic reformovat nepodařilo. Nejen, že nedokázali velké věci. Nedokázali ani ty malé.
A právě ve zdravotnictví se mnohdy hospodaří jako za socialismu. Například nevhodný systém financování nemocnic. Třeba za ambulantní 2-3 denní vyšetření pacienta dostane nemocnice cca 300,-Kč, ale když nechá pacienta na lůžku může vyinkasovat až 30.000,-Kč. Rozumný hospodář (nemocnice) má při takové nabídce okamžitě jasno. Takto „vyhozené“ peníze však mohly být využity zcela jinak. Třeba na záchranu lidského života.
Rovněž jsem toho názoru, že by si měl pacient při pobytu v nemocnici přispívat na stravu. A to ze zcela prozaického důvodu. Účel peněz, které ze svých mezd odvádíme na zdravotní pojištění je dán již svým názvem. Tedy na zdravotnictví nikoliv na stravu. Proto by se nikdo neměl rozčilovat, pokud něco takového vstoupí v platnost. Myslím, že padesátikoruna denně by byla velmi skrovným příspěvkem na stravu podávanou 5x denně. Stravu, která možná není výběrová, ale určitě běžná. Nemocniční strava by vás i doma vyšla alespoň čtyřikrát dráž.
Tuto navrhovanou možnost odmítla již exministryně Součková s tím, že by to nemocnicím, potažmo zdravotnictví nepomohla. Posuďte sami. V roce 2003 bylo hospitalizováno celkem 2.323 068 pacientů. Průměrná délka hospitalizace činila 7,5 dne. Použijeme jednoduchý výpočet a zjistíme, že kdybychom platili onu padesátikorunu, ušetřili bychom nemocnicím 1.871.150500,-Kč. Tedy téměř dvě miliardy korun. Pro paní Součkovou, která byla zvyklá utrácet desítky miliónů, to možná nic neznamená dvě miliardy. Ale nemocnicím by to určitě pomohlo v době, kdy je téměř každá druhá zadlužená. A nám, potencionálním pacientům taky.
Další problém, kde pro maličkosti přicházíme o velké věci je proplácení „korunových“ léků. Převážná většina národa je naštvaná, že za drahé léky musíme mnoho doplácet. Ale částečně si za to můžeme sami. Kdybychom si platili léky do padesáti korun v plné výši mohli bychom dostávat úplně zdarma nebo jen s minimálním doplatkem život zachraňující léky. Možná vás nyní spousta nadává na takové kacířské návrhy. Ale může se stát, i když vám to nepřeji, že i vy budete potřebovat život zachraňující léky. A ty kvalitní pro vás budou nedostupné, protože jste se nechtěli vzdát Paralenu na recept.
Jen v roce 2003 zaplatila VZP za léky do 20,-Kč 93 miliónů korun. Za léky do 50,-Kč 679 miliónů korun. A to je pouze jedna pojišťovna. Kolik nemocných mohlo dostat kvalitnější léky?
Suma sumárum – existuje spousta jiných příkladů, kde nás stát drze oškubává a my jen trpně přihlížíme. Tady oškubáváme sami sebe, ale většina na to přijde až jim bude ouvej.
P.S. Dcera mého přítele se pohybuje na hranici života a smrti napadena téměř neznámým virem. Nyní jí pomáhají injekce, které pojišťovna nehradí. Má jich dostat prozatím deset. Jedna stojí 5.000,-Kč!!!


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Adleta - 25.2.2005 - 16:21

To je již dávno známá a stará věc. Myslím, že i ti "nahoře to ví. Že by podléhali hlasu lidu? Spíš je to jejich neschopnost.
Něco Vám povím. Komunismus je zažraný v kostech.
Dokud se nezmění naše mentalita, kdy si lidi půjdou do nemocnice ušetřit vnoučatům na Vánoce, či k narozeninám a lidé, jež to doopravdy potřebují budou docházet ambulantně a riskovat, protože jim víceméně toho moc nezbývá, tak se toho asi moc nezmění.
Jen ať se lidé zamyslí, kolik toho za den sní a kolik prádla se tam vystřídá. Ano platíme si pojištění, ale to pojištění by mělo být na léčbu a ne za ubytování. Ta stovka za den. Já myslím, že denně utratíme víc. Jenomže to bychom už neušetřili na ty Vánoce.
S těmi léky...pojišťovnou placený Paralen jsem nedostala ani nepamatuji. Vždy mi řekli, kupte si to a to. Oni totiž taky lékaři nesmí překročit body, které jim u takových léků hezky rychle naskakují. Pak by nemohli napsat drahý lék někomu potřebnému. To je další věc.
Taky v lékárně nechávám tisíce. Taky můžu mít léky hrazené pojišťovnou, jenomže to bych asi několikrát za rok strávila nějaký ten pátek na ARu, kdy by mi šlo o život. Pojišťovna Vám na úhradu vážně nemocných na toto řekne. No, vidíte, ale vybrala jste si dobrovolně. Ano, vybrala jsem si léky, které mi pomáhají a ne nějaké chem. svinstvo, který mnou jen prochází. Tím pádem my nezbývá jen platit-anebo zemřít.


Od: Renata Šindelářová - 2.3.2005 - 7:21

Sice neznám jediného člověka, který by do nemocnice šel proto, aby ušetřil - ony se ty náklady s návštěvami a dojížděním stejně v rodině vyrovnají s tím ušetřeným jídlem; ale s tím placením stravy v nemocnicích souhlasím, je to fér. Jen by nemocnice díky mentalitě našeho národa zřejmě musela zaměstnávat další osoby jako vymahače dluhů, protože by se našla spousta těch, kteří by se chtěli placení vyhnout. (Jen pro upřesnění: tím nemyslím na žádné násilí, pouze administrativu.)
A že si lidi nechávají předepisovat paralen? Já se jim nedivím, kdyby mi ho doktorka napsala, nechala bych si ho napsat taky. Jenže je to celé založené na špatném principu. Proč pojišťovna nehradí lék, kterým lze zachránit život? Není to nesmysl, nehradit léky zachraňující život (nebo např. neproplácet injekční stříkačky cukrovkářům) a proplácet kapky do nosu? Ale nemá smysl apelovat na lidi, to zdravotní pojišťovny by měly změnit systém proplácení. Osobně se mi líbil návrh "osobních zdravotních účtů", kde by platilo, že větší část zdravotního pojištění se odvádí jako dosud (na drahé léky, operace) a menší část se odvádí na "osobní zdravotní účet", ze kterého si mohu platit své běžné léky. Pokud nejsem nemocný, pak mi na účtu zbyde třeba na lázně, rehabilitace, antikoncepci nebo na očkovací sérum proti chřipce.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0506 s