Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Hra pro dva

04.03.2003   Martina Bittnerová   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Hra pro dvaKdyž jsem měla na přijímací zkoušky na JAMU před lety zdramatizovat povídku, jejíž součástí byla divadelní hra, rozdělila jsem tento celek, k velké nelibosti přijímací komise, na dva. Připadalo mi tehdy nemyslitelné psát hru o tom, jak někdo píše hru.

Ladislav Kocián mě přesvědčil ve své útlé knížečce "Hra pro dva" o tom, že něco takového napsat lze. "Hra pro dva" je delší dramatická báseň, dialog dvou křehkých duší - Ona a On, které se k sobě přibližují na ose vzájemného vztahu. Ale rozhodně neprezentují žádného Romea s Julií. Verše obsahují první doteky, sbližování a v kontrastu s tím vnější "obal" představuje jakési poznámky, kde a jak toto představení ztvárnit, autor se nevyhýbá popisům diváků a jejich reakcí. Ano oni dva, hlavní hrdinové obrácení k sobě, si nevšímají svých realisticky nahlížejících diváků, kteří na scéně sledují něco, co sami kdysi prožili, ale co už se jim tak neskutečně vzdálilo, že se snaží tvářit, jakoby to dávno neexistovalo.
V obraze čtvrtém, popisujícím jak Ona jde poprvé k němu na ubytovnu na návštěvu, kde pak proti sobě sedí a neví, jak se k sobě chovat, se objeví verš: "Teprve později, snad po letech manželství, se oba shodnou, že to byla nejkrásnější chvíle", a tak si jistě ledaskdo vzpomene na to, jak sám něco podobného zažil, zažil naivní chvilky, trošku trapné, trošku kostrbaté, které ale v sobě skrývaly něco krásného a těžko kdy opakovatelného.
"Hra pro dva" je tedy příběhem, jenž většina z nás zná z vlastního života. Uložili jsme jej ale do staré krabice vzpomínek a rázem se z nás stali oni cyničtí diváci a pozorovatelé zároveň.
Česká divadla si stěžují, že jim v repertoáru chybí současná česká dramatická tvorba a když vznikne něco nového, obvykle se nevyhýbá avantgardnímu zpodobnění nešvarů - drogy, prostituce a násilí. Přesto by divadlo mělo spíše pracovat s nadčasovými tématy, aby i za sto let daná hra oslovila diváky. To se ale v mnoha případech neděje. A přitom na okraji jistě vznikají vynikající texty, které se dotýkají každého z nás a jejichž přečtení pohladí po duši, natož pak kdyby se jim dostalo i patřičného divadelního zpracování. "Hra pro dva" by si to rozhodně zasloužila.
Přiznám se, že nebýt toho, že mi knížku věnoval samotný autor, těžko bych se k ní nějak dostala. Vyšla v pouhých 250 výtiscích v roce 2001 v nakladatelství Hněvín v Mostě. Vedle jejího názvu je v černém proužku napsáno "NEBOJTE SE POEZIE - SVAZEK I." A já mohu jen dodat, že takové poezie se nikdo opravdu bát nemusí, naopak, pokud by se vám nějakou shodou náhod dostala do ruky, určitě si ji přečtěte.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Michal Boček - 8.7.2005 - 22:03

Dotaz
Mohl bych mít jeden dotaz??? Jestli ano byl bych rád kdyby jste se ozvala na výše uvedenou mailovou adresu. Děkuji a buďte s pozdravem


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0288 s