Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Za blázna nebudou

07.04.2005     Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Za blázna nebudouTolik lidi se zbytečně trápí zdravotními problémy, se kterými si nevědí rady. A přece stačí tak málo...

Za blázna nebudou

„Pravda je přístupná všem. Ještě nikdo ji neuchvátil pro sebe.“ Seneca

Nedávno se mi dostala do rukou knížka "Když Nietzsche plakal" (autor Irvin D. Yaloma, význačný americký psychoterapeut), pojednávající o životě velkého německého filosofa Frederika Nietzscheho. Ten, přestože měl vážné zdravotní problémy, odmítal připustit, že původ jeho nemoci je v psychice. Až když se jeho přítelkyni podařilo lstí ho dostat na léčení, byl výsledkem překvapen.
Spousta lidí odmítá odbornou pomoc při řešení svých psychických problémů. Že je bolí hlava, noha, trápí zažívání, nespavost, únava, jsou ochotni připustit kdykoliv. Avšak při vyslovení slova psycholog, nebo psychiatr, jako bys pokropil čerta svěcenou vodou.
Nedávno mě jeden příbuzný, překvapil tím, že "na sobě začal pracovat sám“. Svěřil se mi: „To si lehnu do klidu, zavřu oči a myšlenkami jedu zpět po kolejích prožitého života. Někdy se nestačím divit, co všechno se mi vybaví. Zrovna včera: Viděl jsem se jako malý kluk. Babička mně podává tašku s peněženkou a posílá do obchodu. Při ukládání nákupu do tašky objevuji na dně mezi papíry zapadlou stokorunu. Bezděky ji strkám do kapsy. Proboha!, zděsím se vzápětí. Vždyť já kradu! Ale stovku jsem nevrátil, už jsem si představoval, co všechno si za ni koupím. V té včerejší bezesné noci jsem pak prosil mrtvou babičku za odpuštění, brečel jako malý kluk, takže ráno jsem měl místo očí jen škvírky. Neumíš si ale představit, jak moc se mi ulevilo...“
Pokaždé, kdy člověk na sobě začne pracovat, se mu vyjeví něco, o čem neměl ani tušení. Natož aby si uvědomil, že právě to může být původcem jeho fyzických obtíží. Naše podvědomí to však ví a je nám ochotno kdykoli pomoci. Má to však jeden háček: Připustit si, že takové problémy v nás existují.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Jarek - 26.4.2005 - 22:46

Můj recept je náhradní software
Takže co? Máte ten dojem, že je lepší jít navštívit mozkoškraba a nebo se pokusit o vlastní sebereflexi? Je velice snadné si připustit problém vlastního procesoru. Ale je velmi nesnadné najít software na jeho nápravu. Je to stejně platné v technice jako v lidském snažení. Osobně bych se klonil k návštěvě odborníka. Už proto, že je nezatížený osobními souvislostmi a má ty zkušenosti co vy ne. Nikdy jsem to zatím nezkoušel. Důvod pravděpodobně tkví v tom, že žádná zdravotní pojišťovna tyto seance nehradí a není to zrovna levná záležitost. Jistě, může vám to dát někdo z rodiny jako vánoční dárek. Otázka je jak by se vám to líbilo, zvláště když si připustíte nějaký takovýto zdravotní problém.


Od: Jarek - 27.4.2005 - 23:03

Za blázna nebudou
To je právě ono. Pojišťovna tyto praktiky nehradí, tak co má chudák člověk dělat.Je možné se snad pod vedením odborníka naučit hlubinné terapii a v rámci rodiny ji praktikovat, ale nejsem zastánce amaterství. Právě jsem se vrátila ze semináře na toto i jiná podobná témata a jsem přesvědčená, že tato metoda by pomohla vyléčit deprese, nebo s ní radikálně pohnout.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0461 s