Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Starý Židovský hřbitov

18.03.2005   Jindřiška Kodíčková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Starý Židovský hřbitovUrčitě patří k nejznámějším pražským židovským památkám. Během turistické sezóny je přeplněn návštěvníky ze všech koutů světa. Možná proto je vhodnější chvíle na jeho prohlídku právě nyní, v době, kdy je romanticky pokryt sněhovou pokrývkou a jenom tak lehounce odkrývá tajemství starých časů.

V judaismu platí zásada nenarušitelnosti hrobu, nikdo nesmí klid mrtvých rušit, hřbitov je považován za zahradu duší. Z tohoto důvodu se s ostatky mrtvých nesmí hýbat, což přinášelo značné problémy. Na poměrně malé ploše hřbitova se muselo pohřbívat ve vrstvách. Hloubka hrobu byla asi 50cm a dnes na některých místech je i více než 10-12 vrstev. Na hřbitově je 12000, jiné prameny uvádějí i 20000, náhrobních kamenů, počet pohřbených bude několikanásobně vyšší. Mnoho náhrobků zmizelo v zemi, zejména pískovcové se rozpadly. Dnešní romantické shluky a zákoutí vznikly vyzdvižením mnoha zasypaných náhrobků a jejich zakonzervováním. Zajímavé jsou pohledy na náletové stromy, které vrůstají do kamenů nebo je naopak vytlačují.


Náhrobní kameny se kladly do nohou zemřelého a nápisy jsou obráceny do uličky. Na nich je hebrejsky uvedeno jméno zemřelého, jeho povolání a oslava dobrých skutků, které během svého života vykonal. Ve spodní části náhrobku je zkratka tradiční formule z hebrejské bible TNCBH ( „Ať je jeho/ její duše zahrnuta do svazku živých“). Kromě toho jsou náhrobky zdobeny různými symboly:

Žehnající ruce – koheni, potomci kněžích jeruzalémského chrámu
Konvice - levité, potomci nižších kněžích jeruzalémského chrámu
Lev - rod Jehudy
Symboly tradičních židovských jmen – lev, jelen, vlk, ryba, kohout, medvěd
Symboly povolání - nůžky-krejčí, hmoždíř-lékárník,pinzeta – lékař
Cedrová šiška - symbol věčného života
Granátové jablko, vinný hrozen - symbol duševní i fyzické plodnosti

Hřbitov byl založen před polovinou 15. století náhradou za zrušený ve Vladislavově ulici.Sem byly přeneseny gotické náhrobky, které byly nalezeny při stavbě, dnes jsou zazděny ve zdi u Klausové synagogy.
Nejstarším známým a zachovalým náhrobkem je pomník Avigdora Kary, který tu byl pohřben roku 1439. Zabýval se literární činností a kabalou.

Pěkná je tumba „dvorního žida“ a mecenáše pražského ghetta Mordechaje Maisela, zemřelého roku 1601.
Asi nejnavštěvovanějším objektem je renesanční tumba ve tvaru domečku rabiho Lowa(+1609), zakladatele rabínského učiliště a znalce náboženského práva. K jejímu věhlasu však přispěla spíše pověst o Golemovi, kterého prý zrodil a ovládal. Dále je tu pohřben jeho žák, historik David Ganz.
Krásnou tumbu pro sebe připravoval i Jakob Baševi, první žid, který byl za svoji pomoc císaři povýšen do šlechtického stavu. Později však nechvalně proslul jako finančník Albrechta z Valdštejna, se kterým se podílel na vydávání devalvované, tzv. dlouhé mince. Zemřel během neklidné doby třicetileté války v roce 1634 a byl pohřben v Mladé Boleslavi. Tuto tumbu pak „ zdědila“ jeho manželka Hendel Baševi. V roce 1736 zemřel David Openheim, významný rabín a sběratel hebrejských rukopisů a tisků.
Až půjdete na hřbitov, nechte doma květiny. Židé památku svých zemřelých uctívají položením kamínku. Tento zvyk má dlouhou tradici, souvisí s pohřbíváním ve starověku v písečné poušti, kde byly hroby zakrývány velkými kameny na ochranu proti divoké zvěři. Zároveň je kámen symbolem lidské paměti, protože odolává běhu času.
Celý hřbitov je umělecky a historicky pozoruhodné muzeum židovské funerální plastiky 15. – 18. století a proto zcela právem stojí za zhlédnutí. Návštěvu můžete spojit i s prohlídkou dalších objektů Židovského města. Do konce března v době od 9hod. do 16.30hod. a od dubna až do 18hod. Otevřeno je denně mimo soboty a dnů, kdy židé slaví své náboženské svátky. Neposedné děti zabavte vyhledáváním různých symbolů na náhrobcích. Dokonce si doma mohou napsat přání, které položí na tumbu rabiho Lowa, zatíží ho kamínkem a jeho duše se přimluví za jeho splnění. Někdy stačí jen kamínek a na přání usilovně myslet. Vyzkoušejte to.



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0432 s