Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Chci bohatého muže a drahokamy a hned!

22.03.2005   Martina Bittnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Chci bohatého muže a drahokamy a hned!Už od útlého dětství se ženám podsouvá archetyp ideálního muže a tak i pětiletá dívenka tuší, že nejlepším partnerem jí bude princ, tedy muž pohledný, bohatý a odvážný, k jehož úspěchům patří skolení sedmihlavé saně, či nějaký podobný statečný kousek.

Ačkoliv realita života ukáže zcestnost hledání okouzlujícího a dokonalého partnera bez jediné chybičky, přesto ideál prince zůstává v dívčím podvědomí natrvalo. A ve věku, kdy se žena začne rozhlížet po životním druhovi, se princ přetransformuje do podoby úspěšného muže s kariérou schopného zajistit nejen svou ženu, ale i případné potomstvo. V náručí takového muže žena nalézá pocit zajištění, tolik potřebný pro zachování lidského druhu.

Úspěšný muž jedenadvacátého století zastává významnou funkci, vlastní byt, auto a především nemusí tzv. „hledět na korunu“. Dosáhne-li muž nějakého vysokého společenského stupně, stoupá s ním pochopitelně i jeho družka. A která žena by nechtěla navštěvovat večírky, nosit luxusní oblečení a nemuset přemýšlet, za co zaplatí dětem pomůcky do školy. Celá věc má ale háček. Pořád se vyskytuje těchto žádaných mužů méně, než žen po nich toužících. A tak se pochopitelně dostávají do škatulky nedostupnosti, navíc i soužití s takovým mužem skýtá určitá úskalí, bohužel si je ale většina žen nechce připouštět, protože moc peněz někdy vítězí nad zdravým rozumem.

Z psychologického hlediska podle Mgr. Hany Kyrianové se jedná o etologický vzorec, který pochází ze zvířecí říše, k čemuž podotýká: „Každá samice si hledá takového samce, který zajistí přežití její a hlavně jejích potomků. U zvířat je to často ten nejsilnější nebo třeba také nejbarevnější sameček. Muž, který je finančně zabezpečený, do tohoto vzorce krásně zapadá. Dobře zabezpečí rodinu a také si často pořídí dobré "barvy" - luxusní auto, dům a tím získá vhodnou družku. Nutno ale podotknout, že dalším etologickým vzorcem samců je, co nejvíc se rozmnožit, aby se jeho rod rozšiřoval. Odtud tedy pochází vysvětlení tendence k nevěře“.

Jaká je ženská představa o životě s úspěšným mužem?

Na první rande pozve dívku do restaurace, kam by se asi normálně sama nevypravila, zahrne ji dárky a nic pro něj nebude problém, protože má jednak peníze a pak známé. Na každou schůzku přijde vždy pečlivě upravený a nikdy nenechá své partnerce pocítit vůni svého potu, neboť ten pravidelně „zalívá“ drahým parfémem. Pokud se nakonec ožení, pravděpodobně nebude nutit svou manželku chodit do práce, domácnost vybaví moderními přístroji, nebo rovnou najme pomocnici na úklid.


Mgr. Kyrianová se domnívá, že nemusí jít nutně jen o představu a podotýká :“Pokud je muž velkorysý a bohatý, snadno se může stát, že to tak opravdu bude. Je jen nutné si uvědomit, že za všechno v životě se platí. Tady bude daní minimálně to, že manžel bude nejspíš méně času. Připadají samozřejmě v úvahu i varianty nereálných požadavků na manželky a mnohé další, ale ty mají nejspíš souvislost s psychopatologií. S takovým soužitím je potom třeba něco udělat (např. navštívit manželskou poradnu) a pokud partner není ochoten se změnit, je nejvyšší čas uvažovat o rozchodu. Je rozhodnutím ženy, jestli je pro ni pohodlný život tak důležitý, že vyváží bití.


Jak se chová ale úspěšný muž ve skutečnosti?

Jelikož dosáhl určitého postavení ve své profesi, musel mít pravděpodobně ostřejší lokty. Bohužel, špatná zpráva pro dámy, tito muži proto bývají sobečtí, egoističtí se sklony ke snobství. Skromnost a slušnost nepatří k jejich výrazným charakterovým vlastnostem, s nimi by to ostatně daleko nedotáhli.
Pokud ale tyto vlastnosti u partnera vyžadujete, nezbývá nic jiného, než se poohlédnout jinde.
K tomu ještě tito muži obvykle příliš neovlivní čas trávený v práci a tak se vyskytují více v kanceláři, než doma,rodinu kontrolují po mobilu a svá dítka vidí vyrůstat spíše na videu, než ve skutečnosti.


„Hrdina, který nasadí krk za druhé, nebo jim nechá svoje peníze asi nebude ten, který bude mít peníze a postavení. Ten úspěšný musí mít tvrdé lokty a dobrý žaludek či hroší kůži. Nemůžeme asi očekávat, že člověk, který se takto bude projevovat v práci bude úplně jiný v soukromí“, vysvětluje Mgr.. Kyrianová.

Co kariérista vyžaduje od své manželky?

Manželka musí především dobře reprezentovat, starat se o děti a domácnost a hlavně po svém muži nechtít nic kromě peněz a zbytečně se nevyptávat, kde tráví sobotní večery.

Vzniká tu tedy paradox, na straně jedné finančně bezstarostný svět, na straně druhé poměrně prázdný a osamělý život, protože přeci jen na starosti s dětmi jsou potřeba dva. A i kdyby muž chtěl poslouchat o problémech s dítky, po 14 hodinách práce nemá prostě energii.

Imponují skutečně všem ženám úspěšní muži?


Třiadvacetiletá Michaela k tomu říká: „Úspěšní muži mi imponují, ale nesmí to být takoví ti namyšlenci a bohužel to většinou jsou. Neúspěšní muži trpí komplexem ze svého neúspěchu. Obecně vzato mně proto imponuje chytrý, cílevědomý chlap, co si dokáže jít za svým, ale ne přes mrtvoly“.

„Muž s kariérou se velice rychle stává snobem pohrdajícím všemi, kdož nedosáhnou žádného postavení, a navíc neví, co s penězi. Jednoduše si myslí, že si může koupit úplně všechno“, konstatuje osmadvacetiletá Markéta.

„Ne, neimponují mi“, oponuje sedmadvacetiletá Petra a dodává : „ I když nemám sama bohužel dost zkušeností s touto odrůdou mužů, přesto se domnívám, že bohatí a úspěšní muži dávají přednost ženám krásným,atraktivním a reprezentativním. Podle mého tito muži žádnou lásku nehledají, jen spíše povyražení, neboť si mohou všechno koupit. A pak přijde jedna neodolatelná s velkým N a o všechno je připraví. To je trest za nás zhrzené a za ty, na které zbývají jen ti, co připraví o všechno nás včetně zbytku rozumu“.


Co na to manželky úspěšných mužů?

Nechala jsem si od přátel vyprávět příběhy několika kariéristů a musím konstatovat, že ani jedna z jejich partnerek nemá rozhodně snadný úděl. Tak třeba jistá Karin si nechala kvůli svému muži udělat plastiku prsou, drží si váhu manekýny, což jí způsobuje značné zdravotní obtíže a proto tráví spoustu času v nemocnici. Přestože ji lékaři neustále vysvětlují, aby začala jíst, ona si to nemůže dovolit, musí údajně zůstat dostatečně atraktivní pro svého manžela, který ovšem s oblibou při obchodních cestách do sousedního Německa rád navštěvuje nevěstince v pohraničí a nijak se tím netají. Vzhledem k tomu, že mají spolu syna, umím si docela dobře představit, co z něj pod vlivem rodičů asi jednou vyroste.
Jiný pan podnikatel zas zakázal své ženě opouštět byt, pro dítě najal chůvu právě na vycházky, zatímco manželka seděla doma, nesměla se s nikým bavit, ani stýkat. Vydržela to asi čtyři roky a při rozvodu ji šlo prakticky o život. A do třetice švagrová mého známého si vzala velmi bohatého cizince, žije v Anglii, materiálně podporuje příbuzné v Čechách, přesto za tuto finanční bezstarostnost platí velkou daň, její muž jí tluče a považuje to za běžnou součást partnerského soužití. Tato žena se už jednou ze zoufalství pokusila o samostatný život, nicméně se k muži vrátila, nebyla schopná si zvyknout na nižší životní standard.


Všichni úspěšní muži se nechovají jako tyrani a sobci, vždyť i mezi nimi existuje řada normálních jedinců, ale ti už jsou pochopitelně dávno zadaní.


Na článku se podílela psycholožka Mgr. Hana Kyrianová, http://www.hana.kyrianova.cz


Zdroj fotografií: google.com, cestovani.sweb.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: coddyn - 22.3.2005 - 8:50

Názor
velmi zajímavý článek, leč myslím, že popisované chování i velmi úspěšných není zdaleka pravidlem.


Od: Míša Dvořáková - 24.3.2005 - 19:05

Martině
Já jen zírám, jak skvěle píšeš..a jak jsem ukecaná. No dobroš. :o)


Od: jarka - 27.3.2005 - 16:25

a


Od: socommon - 27.3.2005 - 16:32

logika porad chybi a chybi
Takze muzi maji sklony k nevere a zeny ne? A s kym pak jsou muzi teda pak asi neverni. Hmm?!!!!!!!!


Od: Martina - 27.3.2005 - 16:36

No ale tenhle článek asi není o ženách...


Od: Míša Dvořáková - 27.3.2005 - 22:07

Marti:já teda nevím, čtu to podruhé a tak trošku o ženách je...teda aspon se mi to tak jeví, krom toho, že je o mužích...
Socommon: čéče, tobě to nějak pálí...ale nevěra asi nebude hlavním tématem...


Od: Ondřej P. - 19.4.2005 - 9:52

Tohle sedí přibližně na jednu blonďatou herečku /aspoň podle toho, co o sobě říká/, která si jako většina žen uvědomuje svoje místo na "trhu" - a to je případ od případu jiné.
Jinak jsem četl, že ženy v různých fázích měsíčního cyklu preferují různé typy mužů.


Od: maru beru - 26.1.2014 - 19:42

nevera
Tleskejme autorce.Je statecnejsi ci tolerantnejsi neb trpi nevery sveho partnera*-4)5let trvani jedne nevery.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0347 s