Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž ...  Dnes je úterý 4.10.2022, svátek má František 

Hledej na Rozhledně

Webmagazín na FB



Statistika Rozhledny

Počet autorů: 507
Registrovaní čtenáři: 518
Publikovaných článků: 13280
Komentářů: 11316


Měření



Jarní očista

29.03.2005   Jindřiška Kodíčková   Rozhledy   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

S příchodem jara, přesto, že se na něj moc těšíme, mnoho lidí upadá do deprese, cítí se unaveno. V přírodě se vše probouzí, rodí se mláďata, raší lístky, všechno je plno života. Ale člověk přesto, nebo právě proto, že má k dispozici spoustu pomocníků na těžkou práci, netrpí nedostatkem jídla, nestrádá zimou a výsledkem je paradoxně únava.

Naši předkové žili v mnohem těsnějším kontaktu s přírodou než my. Dovedli se dívat otevřenýma očima, byli dobrými pozorovateli přírodních jevů, třebaže je nedovedli vědecky vysvětlit. Museli takoví být, protože byli na přírodě plně závislí. Mnoho takto vypozorovaných jevů se stalo součástí náboženských kodexů, například půst před Velikonocemi. Samozřejmě má svoji duchovní polohu, očistit se, odpustit, rozjímat. Ale zároveň sloužil i k očistě těla. Člověk má přes zimu zpomalený metabolismus, méně se hýbe, více jí, vybírá si i mastnější a hutnější pokrmy. Krom toho, že zima přidá nějaké to kilo navíc, organismus je zanesen škodlivými odpadními látkami. Tato zátěž ovlivňuje i naši psychiku, proto se cítíme malátní, unavení.
Vyčerpanému organismu můžou pomoci jarní bylinné kůry, při kterých se používají syrové části rostlin, které upravují metabolismus a odstraňují jarní únavu. Používáme čerstvě vylisované šťávy z listů a natí, plodů nebo celých rostlin. Jsou to listy smetanky, kopřiv, řeřichy, chudobky, popence…
„Teorie“ pocházející už z dob Hippokrata a Galéna, o „čištění krve“ má svoji oblibu dodnes. Šťávy ze zelených bylin obsahují chuť podporující hořčiny, látky podporující vylučování žluči a stimulující činnost ledvin a dodávající vitamíny, enzymy a jiné důležité látky v předjaří, kdy bývá hypovitaminóza častým jevem.
Jarní kůra by měla trvat minimálně týden, lepší jsou dva. Omezíme přísun potravy, hlavně výrobků z bílé mouky, jednoduchých cukrů a tuků. Nejíme konzervované a průmyslově upravené potraviny, zmenšíme přísun masa.
Pokud jsme jinak zdraví, můžeme zkusit očistný týden:
První den konzumujeme pouze zeleninu, dáme přednost syrové ve formě salátů nebo dušené. Můžeme sníst až 1,5kg v pěti – šesti dávkách.
Druhý den jíme jenom ovoce, dáme přednost ananasu, citrusovým plodům, jablkům. Banány jsou moc kalorické. Opět 1,5kg rozdělíme do více dávek denně.
Od třetího dne postupně přidáme brambory, těstoviny, celozrnné pečivo. Vždy ale jen jeden druh.
Během pátého dne přidáme malé množství živočišných výrobků ve formě sýrů, jogurtu a tvarohu.
Sedmý den poobědváme i malé množství bílého nebo rybího masa.
Jíme v malých dávkách minimálně pětkrát denně. Jídlo vydatně doplňujeme tekutinami. Pijeme pramenitou vodu a bylinné čaje, které mají močopudné účinky. Dalším vhodným nápojem jsou ředěné čerstvé ovocné, zeleninové a bylinné šťávy. Připravujeme je denně čerstvé a pijeme nalačno. Kůru můžeme podpořit nálevem z listů mladých kopřiv každý den ráno střídavě s odvarem ze lněného semínka. Tak podpoříme látkovou výměnu a tělo opustí nežádoucí produkty, které se v něm přes zimu usadily.
Kůru je vhodné doplnit aktivním pohybem na čerstvém vzduchu, stačí minimálně půlhodinka svižné chůze denně.



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž

Copyright © 2001 - 2022 Rozhledna.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0784 s