Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Bič na úředníky

11.05.2005   Radek Dolanský   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Bič na úředníkyV tomto článku se chci zmínit o úřednících – cizopasnících. Ochránkyně žen pro tentokrát budou muset prominout jestli víceméně použiji ženský rod. Každému je však z vlastní zkušenosti známo, že na našich úřadech pracují především ženy.

Snížení stavu přebujelé byrokracie zůstává společným nesplněným volebním slibem všech existujících stran ať už nalevo či napravo. Důsledkem, jenž z takové situace vyplývá jsou stovky miliónů či spíše miliard, (vezmeme-li v úvahu senát coby zcela zbytečný úřad), vyhozených oknem z naší společné kasy.
Setkáváme se v mnoha případech ihned po pokorném zaklepání na dveře úřadu s otrávenými výrazy v obličejích vyrušených úřednic a zvolací větou v očích: „Vypadni, nemáme!“
Setkáváme se s nevrlými úřednicemi zvyšujícími bez pardonu hlas na žadatele, jenž nevyplnil jednu jedinou tabulku v takřka mnohdy až estébáckých dotaznících. které se navíc každoročně se mění. Posílání od čerta k ďáblu se již dávno stalo českou úřednickou pomstou na člověku obecném.
I když si úřady vymyslely úřední dny nepřekvapí vás cedulka na dveřích ´Přijdu hned´. Ani skutečnost pokud dotyčnou úřednici zahlédnete vzápětí například v parfumérii, nebo v kanceláři o patro výš v družném rozhovoru u kafíčka s kolegyní.
Takových a ještě mnohem horších případů bychom určitě sesbírali na poměrně tlustou knihu až po horrorovou část – úplatní úředníci. Stačí sledovat co týden dokumentární pořady na našich televizích. Jednu z možností, jak utlumit tento narůstající šlendrián představují prosklené kanceláře. Známe je i z velmi starých amerických filmů a poněkud novějších západoevropských. V naší republice je podobná realizace uskutečnitelná stejně dobře jako vesmírná výprava na Mars. Nicméně jako představa pohladí po duši, není-liž pravda? Navíc, milióny cihel z příček tisíců úřadů by mohly posloužit například k výstavbě hospiců nebo holobytů pro nepřizpůsobivé občany apod. Ani za najaté firmy bychom nemuseli utrácet. Na Úřadech práce se nabízí dostatečná zásoba nevyužitých rukou?
Poté již stačí jen se zasnít a představit si možnost vidět každou minutu pracovní doby úředníků úplně stejně, jako lze sledovat dělníky. Či dokonce sledovat jejich pracovní vypětí mimo úřední dny – úžasná představa.
Je třeba dodat, že existuje určité procentíčko úředníků na svých místech. Já sám znám jednu velmi trpělivou a vstřícnou úřednici. Nezbývá než vám popřát, ať se setkáváte jen a jen s takovými.. Hloupost, že? Všichni víme o neuskutečnitelnosti tohoto přání.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.38 s