Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Itálie: Dolomitové moře - 2. část

11.06.2005   Renata Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Itálie: Dolomitové moře - 2. částReportáž z Lago di Garda - 2. část

Předchozí díl ZDE


Jižní cíp jezera

Směrem k jihu se jezero jakoby rozlévá do kraje, hory se rozevírají, protější břeh se vzdaluje. Z centra hor se náhle ocitnete v nížině. Má to svou obrovskou výhodu, slunce tu vstává dřív a zapadá později, jeho západ se vám také neschová za hory, ale užijete si ho hned dvakrát, jednou na nebi a podruhé na hladině jezera. Nezapomenutelná podívaná, kterou vám ještě zkrášlí přítomné plachetnice, ale třeba také racci, labutě či kachny.
Voda vás překvapí svou příjemnou teplotou a čirostí, má jen jedinou nevýhodu: břeh je kamenitý. Pro ty, kteří si nechtějí tvarovat své ploché nohy ani kupovat plážové boty, nabízené v každém obchůdku či stánku, zbývají tedy pouze mola.
Kromě samotného koupání a zde oblíbeného joggingu se tu nabízí další možnosti sportovního vyžití. Nijak levné, pro průměrného Čecha, ovšem pro Evropana jistě dostupné. Z těch všednějších je to např. šlapadlo, jehož zapůjčení stojí 9,00 euro na 1 hodinu. Z těch dražších jsou jízda na vodních lyžích nebo let na padáku, tzv. paraflying, který vás bude stát 30,00 euro na 10 minut.
Na jižním cípu také narazíte na úchvatné zábavní parky, v nichž strávíte celý den a ani chvilku se nebudete nudit. Pro děti šťastný ráj, pro rodiče běžný odlehčovač peněženek. Mohu vám však garantovat, že když si na návštěvu parku vyhradíte celý den, nebudete se tu ani chvíli nudit.

Ubytování
Bydlet se zde dá na několika úrovních. V luxusních hotelech, v domácích penziónech, vybízejících svými cedulemi „camera“ (pokoje), nebo v kempech. A i v kempu si můžete vybrat, zda si pronajmete vybavený karavan, tzv. mobilhome (lednice, sporák) nebo pouze místo pro stan či vlastní obytný vůz.
Pokud chcete stanovat přímo u vody, potom platí, že čím jižněji pojedete, tím blíž vodě váš kemp bude stát. Zatímco v severní části jezera kempy dělí od jezera silnice, v Gardě stojí kempy již v bezprostřední blízkosti vody. Od jezera vás bude dělit pouze živý plot, ohraničující kemp, a chodník, který je zdejší pěší zónou: Kromě turistů zde potkáte také místní obyvatelstvo, cestou do práce a zpět, většinou na kole, nebo při relaxaci a již zmíněném joggingu. Rekreační běh se tu stal opravdu hitem, bez rozdílu národnosti a věku. Běhá se tu od ranního svítání prakticky až do půlnoci. Nechali jsme se zlákat a také jsme si to zkusili, ale velmi brzy nás v panujícím vedru zlákalo svěží občerstvení v jedné z mnoha místních reastaurací, kterými je celá pěší zóna doslova prošpikována.


Doprava
O Italech se říká, že jsou hrozní řidiči. Že se neřídí žádnými pravidly, jsou často podráždění a svůj vztek vám rychle dají najevo nevrlým zatroubením či naznačením symbolu na prstech jedné ruky. S tou nevrlostí to není tak docela pravda, alespoň ne v okolí Lago di Garda. Kolem jezera vedou úzké silnice, plné zatáček a přejíždí se tu prakticky z vesnice do vesnice, z města do města, vaše rychlost je tak v průběhu několika desítek kilometrů značně omezená. Přesto se vám tu stane méně častěji než na běžné české silnici E13, že by někdo předjížděl na nebezpečném místě, tlačil vás dopředu, troubil na vás apod.
Na druhou stranu, s tím nedodržováním pravidel je třeba počítat s tím, že Italové málokdy používají blinkr. Vzpomenou si na něj až na dálnici, kdy ho ovšem nepoužívají k ukázání změny směru jízdy, ale místo majáčku. Velmi často totiž, když jedou v nejrychlejším pruhu, mají po celou dobu jízdy spuštěný levý blinkr, a to znamená: „Jedu rychle, uhni!“.
Na co si také v Itálii musíte dát pozor, že vás i v docela úzkém místě může předjet motorkář. Italští motorkáři se nejvíce drží italské tradice a nedodržují pravidla. Jezdí si, jak chtějí a kudy chtějí, jezdí rychle a ti na Lago di Garda vás ještě zarazí svým nedostatečným oblečením, sice s přilbou na hlavě, ovšem v sandálích, kraťasech a tričku s krátkým rukávem. Kvalita oděvu nemá na rychlost jízdy žádný vliv.
Na Lago di Garda existuje ještě docela jiný, velice bezpečný způsob dopravy: turistickou lodí (parníkem i trajektem). Hned několik takových neustále křižuje hladinu, pro zábavu i potřebu přepravovaných a pro radost dětí, které okamžitě běží do vody, protože budou větší vlny... takové ty středomořské...

Zdroj fotografií: vlastní archiv

Web autorky



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0517 s