Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Vražednice Alžběta

12.06.2005   Radka Zadinová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Vražednice AlžbětaKdyž před nedávnem znovu vyšla kniha slovenského spisovatele Joži Nižnánského, Čachtická paní, připomnělo mi to dobu zhruba před dvaceti lety, kdy jsem tento příběh četla poprvé. Tehdy jsem musela urputně přesvědčovat rodiče, že už jsem dost velká, abych mohla nahlédnout do života jedné nechvalně proslulé ženy.

Čachtická paní, Alžběta Báthoryová, žila v druhé polovině šestnáctého století a dožila se na tu dobu poměrně vysokého věku – padesáti čtyř let. Ačkoli její poddaní ji z krvavých zločinů podezřívali celá léta, až teprve na sklonku svého života odhalila světu svoji skutečnou tvář, tvář vražednice. Lidé ji nenáviděli a báli se jí. Trestala neposlušnost, ale trestala i krásu, když zjistila, že svou vlastní ztrácí. Byla krásná, zlá, hrdá a neměla s nikým slitování. Ale byla také hluboce nešťastná. Celý život strávila hledáním ztracené lásky a touhou získat ji zpět. A to se jí nikdy nepodařilo. Když konečně na prahu stáří našla svého milého, zjistila, že ji nemiluje a co víc: Že jí opovrhuje.
Je těžké pochopit někoho, kdo je již několik staletí po smrti a o kom se můžeme dočíst pouze v historických faktech nebo v románech. A přesto cítím, že kdyby se její život odvíjel už od počátku jiným směrem, kdyby ji konvence nedonutily vdát se za muže, kterého nemilovala, možná by se nic z toho nestalo. Nezemřelo by tolik nevinných dívek a to smrtí bolestně trýznivou, a ona sama by neprožila život plný osamění, nenávisti a smutku. Svůj žal nad zničeným životem obrátila v nenávist a tak stejně jako ve své lásce, tak i ve své zlobě, zůstala po celý svůj život osamocená.
A stejně tak, jako žila, tak i zemřela – sama, v podzemí svého vlastního hradu, beze světla, bez útěchy, všemi opuštěná a všemi zapomenutá. Nechci ji obhajovat. Chtěla bych ji jen pochopit.
A to se mi asi nepodaří.
Přesto přese všechno „Čachtická paní“ určitě stojí za to, abyste si ji přečetli. Je to jeden z těch příběhů, ke kterým se budete vracet a číst je znovu a znovu. Stejně tak, jako já.

Zdroj foto: hvezdajihu.blog.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Renata Šindelářová - 12.6.2005 - 16:06

Máš pravdu. Z Čachtické paní jsem měla podobné pocity, také jsem ji i litovala. A hlavně jsem si ji už nepředstavovala jako zrůdu, které se musím bát, když jdu po tmě do sklepa. :-)


Od: Dendra - 3.7.2005 - 20:51

Možná, že něco pravdy na tom co tvrdíte v tomto článku je pravda, mám však pocit, že je to spíše romantický pohled na věc.Hlavní podíl na její poovaze měl jí do vínku daný genetický materiál, který nelze z povahy vymítit ani sebelepším způsobem života...není ji proč litovat, svůj život si prožila na svou dobu velmi silně i když z pohledu dnešních lidí nepochopitelně..


Od: Radka Zadinová - 3.7.2005 - 21:34

Když jsem tu knihu četla poprvé, tak jsem ji rozhodně nelitovala. Ale když čtete příběh podruhé, potřetí, podesáté, zjišťujete, že se na něj pokaždé dívate jinak. S odstupem několika desítek let to prostě vidím takhle. Možná máte pravdu i vy, možná i kdyby byla žila jinak, chovala by se stejně. Ale to už se těžko někdo dozví.


Od: Elizabeth Báthory - 17.8.2005 - 12:21

Mýlíte se!!Osamělost nebyla tak zlá,jako Mé vlastní myšlenky při snaze pochopit sama sebe.Byla to otázka jednoduché volby.Zabít sebe,nebo podlehnout touze zabíjet s pohledem do zoufalých dívčích očí.Nikdy bych však nenašla odvahu se zabít.... E.


Od: Radka Zadinová - 17.8.2005 - 13:39

Tak to pochopit dokážu. I když na to zřejmě každý člověk někdy pomýšlí, jen málokdo v sobě tu odvahu má. A nebo spíš - ti, co údajně mají odvahu si vzít život, ji naopak postrádají k tomu, žít dál - i přes všechno, čím si musí projít, co strašného je potkalo, s čím se musí vyrovnat. Ale zabíjet druhé? Tak to asi není zrovna řešení, které bych doporučovala...


Od: Elizabeth Báthory - 18.8.2005 - 8:01

Alzbeta.Bathory@seznam.cz
Nikdy nemůžete pochopit někoho,kým nejste.Nepochopíte aristokrata,jeho svrchovanou identitu.Zvláště,když je jedním z nejbohatších a nejkrásnějších v zemi.Zabít poddaného se nezdálo tak těžké.Když jsem psala o pochopení svých vlastních myšlenek,měla jsem na mysli myšlenky o rozkoši z krve,ne výčitky nad zmařeným životem. E.


Od: Klokan - 7.9.2005 - 5:23

Asi drza kritika
Kniha J.Niznanskeho me uchvacovala na zacatku puberty.Nedavno, z nedostatku jineho,se mi podarilo to cist znovu.Bylo to zklamani,protoze pribehu chybi casova logika a celkove spise pripomina Vecery pod lampou.Takze prominte,ale je to skoda casu i papiru.


Od: Radka Zadinová - 7.9.2005 - 9:53

S tím, že je škoda času i papíru, nesouhlasím. Ale chápu vaše zklamání, protože i já jsem se k příběhu vrátila po letech, kdy mě uchvacoval a četla jsem ho znovu a znovu, ale s odstupem času mě návrat k příběhu také zklamal - spíš ale proto, že jsem ho již znala zpaměti, už to nemělo své kouzlo, objevovat, co se stane na další stránce, neboť jsem to již věděla v přesném znění celých vět... Někdy je lepší si silné prožitky a příběhy uchovat v paměti a nevracet se k nim, protože nic se neopakuje, pokaždé se něco v člověku mění a tím pádem se mění i pohled na určité situace, příběhy, ať už v knižní podobě nebo zfilmované. Za svůj život jsem přečetla spoustu knih, které mě hodně zasáhly, hodně mi daly a považuji je za tzv. "pecky", ale nikdy jsem je nečetla víckrát, protože se podvědomě obávám toho, že podruhé už by to nemuselo být takové.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0448 s