Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Co se skrývá pod pěknou tvářičkou 2. část

20.06.2005   David Šeterle   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Co se skrývá pod pěknou tvářičkou 2. částNajdou mi to vysvitlo: všechna obličejová dokrašovadla stala se některým lidem oním pytlem, jejž si hodili přes hlavu, aby nikdo neviděl, co uvnitř sebe cítí. Jiní je zase používají s nadějí, že se sami stanou jinými, krásnějšími, a nebo jenom trošinku nevšedními, snad zajímavějšími, zejména ale jaksi společensky líbivějšími. S pomocí všech těch kosmetických kouzel se mnozí schovávají či utíkají samy před sebou.

Nerad bych se nyní dotkl těch, jež vyznávají kosmetické čarodějnictví: připomínají mi spíše malé dítě, které uteče a schová se do peřin, kde se v klidu vypláče, když jej někdo urazí. Myslí si, že jej nikdo nevidí a nikdo jej nechápe, avšak každý, kdo projde kolem těch peřin, schovávajících plačící dítě, si uvědomí jeho bolest, pochopí onu peřinu jako prostředek, sloužící k útěku od ostatních problémů a nebude věřit dítěti, když mu bude říkat: „Jenom se mi chce spát…“ či: „Jenom se zahřívám…“ Takto i já dívám se na vžitá líčidla na tvářích mých nejmilejších, na jejich uměle zbarvené vlasy či gelové parády.

Nu, abych poukázal cestu bez líčidel, barviv a jiné chemie, řeknu zde následující (a věřím, že mnoho mužů i žen by tak smýšlelo též). Jsem tolik rád a nadšen při pohledu na přirozené rty, tváře a oči (nezbarvené jedovatým odstínem či „jen“ nádechem jiné barvy). Tak mě rozradostní pohled na prostou kůži. Líbí se mi vlasy ve svém přirozeném, původním stavu (vždyť na ty uměle zbarvené, jakoby neživé, můžu se dívat na nějaké fotografii a rozdíl nespatřím). A tak i u všech vrásek a šedin, u kůže mdlé a tak zvaně nevýrazné, u všech těch rozmanitostí našeho těla, jež jsme si v minulosti dovolili nazvat „nedokonalostmi“: žádám vás o jedno. Přijměte se takoví, jací jste. Mějte se rádi a řekněte si „jsem dokonalý“. Buďte přirozenými. Sundejte ze svého obličeje ten papírový pytel, shoďte tu peřinu…

Navíc onen návyk zkrášlovat se pravidelně a takřka dennodenně a jen v soukromí si dovolit být přirozenými, onen návyk vyvolává lenivost. Člověk se spokojí se všemi následky času, poznamenávajícího se na našich tělech, a tím, že je příjemně schová pod rouškou kosmetických úprav, nevšímá si jich a zavírá před nimi oči. Nenapadne jej tak prospat se o něco víc, aby jeho tváře byli pevnější a jasnější, tělo nabitější a mysl veselejší. Nevzpomene si na množství vitamínů a minerálů, schovaných v nejrůznějších plodinách (přírodních samozřejmě), ovoci a zeleně, bylinkách,…, které by mu dodaly zářivé barvy vlasů i obočí, síly do jeho orgánů i údů, nového elánu a nadšení. Nevšimne si potřeb svého těla, toužícího po pohybu, po procházce či sportu, jež by mu daly tvar a pevnost. Dítě schované pod peřinou taktéž nevidí, o co krásného přichází.

Svět krásný a půvabný právě ve své rozmanitosti, osobitosti. Buďte tudíž takoví, jací jste a nesnažte se přiblížit k jakémusi stanovenému modelu krásy.

Konec konců sami se podívejte kolem sebe. Obelstí či oklame vás umělá úprava lidí kolem vás? Nebo jej prokouknete a hned víte, co se skrývá pod kde jakým kosmetickým šidítkem. Co vlastně pro mě znamená ta ranní „příprava“, abych mohl/a vyjít do světa? K čemu mi to slouží? A je to skutečně to, po čem toužím?, co chci?

Přirozenost je dokonalá a krásná. Stromy v pralesích úchvacují svou přirozenou krásou samy o sobě. Stromy v našich, českých, lesích již tolik onou přirozeností neoplývají. Potřebují více péče a zdravého prostoru. Budeme-li je malovat na zeleno, aby byli krásnější, kmeny lakovat, aby vypadali silněji a zastříkávat je kde jakým roztokem, aby líbivě voněly, tak jim vůbec, ale vůbec nepomůžeme. S člověkem je to právě tak…

Zdro fotografie:www.google.com



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Hanka - 28.6.2005 - 11:55

autorovi,
a napadlo vás vubec v tom pohledu na rudé vlasy a nastínované oci, ze to zrovna muze být ta osobitost? Má proste rád/a barvy a zrovna takhle prikráslený/á se cítí dobre? Stromy a my jsme to stejné? To by bylo to samé jako my a zvírata, ne, to uz má k sobe blíz... tak proc pak, pánové, cucíte na ty zmalované a umelé kocky, ale doma chcete prirozenost... haha, takové mám nejradsi, v tu chvíli se ze mne stává hotová feministka a jsem nadsená, ze takového hosana nemám doma. Byla jsem svedkem rozchodu, kdy holka z lásky zakotvila na psychne, to její drahousek z jejího osobitého vkusu vytvoril sedivé nedbání o sebe a ona to z lásky k nemu ze sebe udelat nechala. Pak z ní zrovna tak udelal trosku, kdy místo, aby jí cestne rekl, ze s ní definitivne koncí, protoze je samá devka, dával jí vecnou nadeji a trápil vyprávením o támhleté a támhleté... a nazývejte si ji jako hloupou husu, ze to je neco jiného... ne, byla to hodne atraktivní holka, kterou zboznovali tri z peti! A práve proto, ze umela vsechno krásne sladit a díky tomu i její úsmev záril víc. Pak se ale zamilovala do pitomce a nebylo jí pomoci. Procpak byste asi tak chteli videt tu prirozenost a pravdivost? Kazdý má právo na své tajemství. Smirte se pekne s tím, ze jsme v Evrope, ve státe, který neoplývá mozná bohatostí, ale urcite hezkými zenskými ano, ruznobarevným vkusem, nedelejte nám tu uniformy! Aspon mezi nimi poznáte zenu podle svého gusta, pokud uz ji nemáte doma, takovou prirozenou, jak písete a nestve vás zrovna to, ze nekteré zenské se umí i prikráslit. (Berte to, prosím, v legraci, verím, ze i ten clánek není psán vázne, je to taková zenská provokace chlapa s jiným názorem, svet nezmeníme, ani vy)


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1139 s