Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Začal jsem, začínám, začnu? Nebo... 1.část

25.07.2005   David Šeterle   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Začal jsem, začínám, začnu? Nebo... 1.částÚvaha o začátcích by se možná hodila daleko více na začátek Nového roku. Neboť už je to taková tradice, dávat si předsevzetí a začínat s dlouho odkládajícími změnami právě na nový rok. Avšak, když si uvědomím kolik takových začátků dojde do zdárného konce, tak si myslím, že Nový rok je k tomu jedině nevhodný.

Nehledě na to, že každý den „něco“ začínáme. Každý měsíc se nám opakuje jakýsi nový cyklus. Taktéž týden a rok. Konec konců každou chvíli začínáme něco nového. Nová rozhodnutí. Rozdíl mezi rozhodnutími je ten, že jsme o nich buď přemýšleli, či naopak vůbec ne a namísto toho jsme opakovali to, co dříve.

Začátky mouhou být různé. Radostné, lehké, třeba nepatrné, ale trvalé. Avšak snad každý z nás má před sebou takový začátek, takové rozhodnutí, do něhož se mu příliš nechce. Třeba už se o něj kolikrát pokusil, ale vždycky se musel vrátit na ten začátek. A tak přichází spravedlivá otázka: v čem to vězí? Jak začít? Zdánlivě nejsnadnějším řešením se nabízí nechat vše plynout a věřit, že se časem naskytnou lepší podmínky.

Nezapomínejme ale na další, daleko mocnější, řešení - na postup. Jít krůček za krůčkem. Vymyslíme-li si takový svůj řád, jak dosáhnout svého plánu, jistě jej dosáhneme. Snažíme-li se pak udělat opakovaně příliš velký krok, jenž přesahuje naše síly, jsme stejně odsouzeni k nezdaru, jako nezkušený a netrénovaný běžec v závodě s ostříleným olympionikem.

V pohádkách hledejme rady. Princové musí splnit postupně několik úkolů, aby dosáhli ruky princezniny a půl království. Postavička jdoucí přes rozpadající se lávku překoná svůj strach z hluboké propasti, bude-li se dívat dopředu a postupovat dál. Ale i kolem nás je spousta učitelů, ukazujících nám cestu k cíli. A nejvíce poučení najdeme u dětí. Podívejte se na ně v tom nejryzejším věku. Den co den se učí chodit. Zdlouhavě a přece lezou, pak první krůček, už se belhají, chodí a náhle: dokonalá chůze. Co má dítě a my ne? Má pevné rozhodnutí, do něhož mu nekecá vlézavé myšlení a neodrazuje jej od cíle. Proč bychom ale my to myšlení nemohli využít a učinit z něj náš nástroj. Pomůže nám vytvořit pevný plán, řád, s nímž postupně, krok za krokem, dojdeme k naplnění našeho přání.

Zdroj fotografie:www.google.com



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1362 s