Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Moje zápisky ze zasedání zastupitelstva

22.03.2003   Martina Bittnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Moje zápisky ze zasedání zastupitelstvaPoprvé v životě jsem se zúčastnila zasedání zastupitelstva dne 19.3.2003. Původně jsem chtěla napsat článek spíše o samotných projednávaných bodech, ale to, co se tam dělo, mě natolik znechutilo, že se rozepíšu spíše o průběhu jednání.

Samozřejmě máme takové zastupitele, jaké si naši spoluobčané zvolili. Z výsledků debaty si dovolím konstatovat - nevolili zrovna nejlépe. Skutečnost, že mnozí zastupitelé neumí mluvit souvisle, vyjadřovat se jasně a věcně, což samozřejmě nepřispívá k plynulému průběhu jednání, mi ani tolik nevadí, jako mi vadí jejich schovávání se před problémy a připomínkami spoluobčanů. Při vystoupení Mgr. Spěváčkové se mnozí zastupitelé tvářili otráveně, někteří koukali tzv. "do nikam", jednoduše dali najevo, jak je to nezajímá. Když pak Ing. Petr Háša z jistého bytového družstva žádal o výměnu družstevního bytu za městský, čímž by se ono bytové družstvo zbavilo konečně nájemníka, který své sousedy v podstatě ohrožuje, nikdo ze zastupitelů ani nehlesnul. Nicméně naopak řeč Ing. Miroslava Kulihy, ředitele Spolany a.s., přerušil starosta Dr. Miroslav Lid s tím, aby pan Kuliha své povídání zkrátil, což bylo velice trapné, neboť Ing. Kuliha podotknul, že chtěl říci ještě jednu větu a rozloučit se. Starosta se sice omluvil, ale nemyslím si, že Ing. Kuliha byl zrovna ten, kdo zdržoval. Z projevu Ing. Kulihy mě zaujalo, že Spolana a.s. bude instalovat moderní závodní rozhlas za 2,5 milionu korun, jenž lze napojit na sousední obce, čímž by se v případě havárie dal zajistit vstup do vysílání „napojených“ místních rozhlasů a tím okamžitě informovat občany o jakékoliv mimořádné události. Spolana a.s. ohledně této možnosti obce z regionu oslovila a z dvanácti jich projevilo zájem už šest, včetně Neratovic, což vnímám velmi pozitivně.

Dále mě v jednání upoutal okamžik, kdy starosta Dr. Lid vyjmenovával "nezávislou" komisi, která posuzovala přihlášky do výběrového řízení na místa vedoucích některých odborů Městského úřadu. Považuji za zvláštní, že tato místa nebyla nahlášena ani na Úřad práce. K otázce kolem rekonstrukce ulice 28. října a oněch nešťastných lip starosta prohlásil, že protahování této kauzy dopadá především na občany, kteří se stávají jakýmsi rukojmím. Z jeho projevu bych ale kladně ohodnotila apel na všechny zastupitele, aby nejpozději do září vytvořili koncepci rozvoje města. Otázkou zůstává, na kolik tento závazek budou schopni splnit (po tom, co jsem je sledovala, mám určité pochybnosti) a jak vlastně k celé problematice přistoupí. A rovněž oceňuji ustanovení společného úkolu - přehodnocení dotační politiky města, což by mělo přinést konečně i politiku grantovou. Vyhlašování grantů se úspěšně léta provozuje v řadě jiných měst, neboť tímto způsobem se nabízí spravedlivá šance všem zájemcům předložit vypracovaný projekt a zároveň těmito granty lze přirozeně směrovat konkrétní zájmy na rozvoji určité lokality. A k tomu říkám jediné - už aby to bylo.

Poté, co se strhla nekončící debata kolem dotací na tělovýchovu, na níž se v Neratovicích klade poměrně velký důraz, což je dobře, ale kultura by se proti ní neměla choulit coby Popelka ve Společenském domě a divadélku Lípa, jsem odešla. Pochopila jsem totiž, že na tomto zasedání není pro člověka, který si přišel poslechnout jím volené zastupitele a možná také se záměrem diskutovat s nimi o některých problémech, místo. Vystoupení občana, kdy ho zastupitelé ani pořádně neposlouchají, obvykle na něj nijak nereagují, je k naprosto k ničemu. Tímto systémem se páni zastupitelé docela zdárně chrání od toho, aby se náhodou nedozvěděli něco negativního, aby se náhodou občané ve větším měřítku nestali kritiky, místo onoho "matrjoškového" souhlasného kolébání se. Dříve visela nad "Národními výbory" mnohde rudá hvězda s hesly typu : "Se sovětským svazem na věčné časy". A u nás v Neratovicích oslnivě září dál.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0278 s