Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Pouta války

19.08.2005   Radek Dolanský   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Pouta válkyVyšlo na DVD Režie: Je-gyu Kang Žánr: Válečné drama Hrají: Dong-Kun Jang, Hyeong-jin Kong, Eun-ju Lee, Yeong-ran Lee, Bin Won

Začátek filmu nás přivádí do neutrálního pásma mezi Severní a Jižní Koreou. Po mnoha letech zde mohlo dojít k exhumaci jihokorejských vojáků padlých v boji. Jin-Seok přijme telefonát o nalezení ostatků Jin-Seoka. Ví koho našli a vydává se na cestu….
Retrospektivně se dostáváme do předválečného jihokoejského městečka. Prostý lid zde žil v poměrně velké bídě. Proto se tozhodl Jin-Tae pracovat jako čistič bot, aby vydělal peníze na studia svého mladšího bratra Jin-Seoka. Hned v prvních filmových sekvencích cítíme v této rodině silné citové vazby. Lidé z téhle společenské třídy se o politiku nezajímali. Proto nikoho nenapadne, že by mohlo být něco nebezpečného na tom, když přítelkyně Jin-Taa dostane pylík obilí za podpis jímž se zavazuje k účasti na demonstraci. Proto je taky překvapí vojenská auta v ulicích.
Jin-Seok se nešťastnou shodou náhod dostává do vlaku s odvedenci. Jeho bratr se jej snaží i za cenu napadení vojáků dostat z vlaku. Je samozřejmě přemožen a proti své vůli jsou bratři odvedeni. V podstatě bez výcviku nastupují s mnoha dalšími na frontu. Zde, bez jakéhokoliv varování, prožívají od počátku hrůzy války na vlastní kůži. Jin-Tae se ze všech sil snaží bratra chránit. To mu dává sílu odvážně se vrhat do boje a získávat cenná vítězství. Přesto zažívají bratři trpká zklamání ze strany velmi špatně fungujícího vojenského vedení.
Při osvobozovacích bojích se Jin-Tae setkává se svou přítelkyní, která je odsouzena k trestu smrti za kolaboraci. Film nás přivádí do fanatického prostředí „andělů spravedlnosti“ jež známe coby slabý odvar taky z naší vlastní poválečné historie. Za napadení a smrt těchto katů je Jin-Seoka odsouzen k smrti. Než může být rozsudek proveden postupující severokorejská vojska napadnou tábor jihokorejců. Velitel dává rozkaz vězně upálit. Jin-Tae ve spáleništi nalézá inkoustové pero svého bratra a pln zášti přebíhá na stranu Severu. Ale Jin-Seoka žije….
Výborně natočené dílo nepřikrašlující hrůzy války se silným citovým nábojem v příběhu osudů dvou bratrů a jejich blízkých. Film téměř postrádá jakékoliv zmínky o americké účasti což považuji za velmi kladný počin. Film je na DVD s titulky a to je v tomto případě rozumné. Pokud si nastavíte původní, tedy korejský, dabing, prožijete chvíle plné silných zážitků. Velmi zdařilé dílo doporučuji k shlédnutí náročným divákům.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0437 s