Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kde pijí neratovičtí intelektuálové?

23.04.2003   Martina Bittnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kde  pijí  neratovičtí intelektuálové?Když jdete o víkendu v Neratovicích do restaurace jakéhokoliv typu, zjistíte, že je všude narváno a na dosud prázdných stolech se skví cedulky s nápisem „rezervace“. Inu v Čechách může být nejhůř, ale Čech si vždy nějakou tu korunu na pivo vyšetří.

Když řekne muž, že jde na pivo, je to normální, když totéž vysloví žena, už se to vnímá ve slušné společnosti za mírnou výstřednost. Když tuto větu pronese básník, je rázem za primitiva. Ne, že by tedy básníci nepili, ale buď chodí do speciálně vyhlášených hospod, nebo o tom, kam chodí, mlčí a vyjadřují se mlžně ve smyslu, že v dotyčném lokále se schází jen praví umělci.

Přitom vlastenci a národní buditelé z počátku 19. století vše domlouvali a organizovali právě v hospodách. Hospodské sály fungovaly jako kulturní centra. Jenomže následky roku 1848 nasadily do hospod špicly, jednoduše se vše zvrtlo a náhle ten, kdo pil po hospodách pivo, nebyl hoden označení „slušný člověk“. Lidé se začali posuzovat podle toho, co a kde pijí. Navíc přejímání francouzských vzorů, ono literární vykročení z uzavřeného českého vlastenčení a otevření se světové literatuře, přineslo do našich končin fenomén kaváren. Český básník byl nad dvojkou červeného v kavárně společensky akceptovatelný, kdežto básník nad pivem nikoliv.

V cinkotu půllitrů se těžko teoretizuje nad knihami, kdežto ospalé prostředí kavárny může zarytý intelektuál vnímat jako ideální půdu pro vážné diskuse. Vždyť v pražské věhlasné kavárně Slavia se svého času scházela „umělecká elita“. Existují totiž „výtečníci“, kteří jen v takové atmosféře dokáží tvořit.

Každopádně pokud v Neratovicích žijí nějací intelektuálové a umělci, těžko hledají místo, kde by se mohli scházet. Kavárna, místo střetnutí místní bohémy, tu citelně chybí. Nicméně, kdo ví, zda tu vůbec nějaká bohéma žije.



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Anna Spěváčková - 23. 4. 2003

Kde by se v Nera vzala bohéma?
Milá Rézi, ty jsi spadla z višně naznak. Kde by se v Nera vzala bohéma. Kdysi, už je to móc dávno, přesně v roce 1971, jsme se přistěhovali do Neratovic. Z Prahy. Ač já jsem z Olomouce a "svoje srdce jsem nechala na Moravě". To víš, manžel chemik, Spolana dávala byty a tak jsme si řekli: na rok, na dva a pak půjdem dál. Jó, rok, dva... Ale k věci. Začala jsem učit na dvojce škole. A jak bylo mým zvykem z Olomouce (ja, Olomutz...)i z Prahy, nevnímat veřejné mínění (maminka byla Videňačka), občas, když jsem jela ze zahrádky, jsem se stavila na pivo. Ve Skleníku. Nebo u Vojtěcha. Tam stála taková starobylá hospoda a v té čepovali černé nebo řezané a tam se posedávalo na trávníku a do toho zněly rozkřípané varhany z kostelíka. Ale to se nelíbilo panu faráří Kubému a tak se nějak dohodl s Roithem, hospodu nechal zbořit, že tam bude chrám s klášterem. Stojí tam dnes stará bela. A hospody je škoda. Ale to jsem se zase zapovídala. Tak jsem si dala pivo ve Skleníku nebo u Vojtěcha a tradá domů. Jenže za pár dní byla ve škole porada. A soudruh ředitel, Plichta se jmenoval, takový starý dědek to byl, začal na mě ukazovat prstem a pištěl: "Některé mladé soudružky učitelky chodí na pivo!" Mě se to hluboce dotklo, vylítla jsem a pravila: "To tady máte nějaký Afganistán či co?" No, další škraloup, ale ten mi už nemohl ublížit, jeden a definitivní jsem měla za Palacha, neb jsme s dětma zapalovali svíčičky na jeho hrobě. Tak to vidíš. nediv se. Tady bohéma být nemůže. Vyvraždili by ji. Odedávna tu byli Pšované, kovozemědělci a spolaňáci. Nevím, nevím, kdo by měl odvahu otevřít kavárnu, asi by se nuživila.


Od: Rezi - 24. 4. 2003

Kavárna by se neuživila
Máte pravdu, ač v jiných městech stejně velkých jako Neratovice, nějaké takové zařízení funguje, v Neratovicích by se nic podobného neuživilo. Kdo by tam chodil, když si kafe může dát doma levněji a to přímo u TV obrazovky v obývacím pokoji, že. To je zajímavé, že tu poslechli faráře, to jinde nebylo. No a s tím, že jste chodila na pivo,to věřím, že byl soudruh zdrcen!Myslím si, že dnes by to možná nebylo o nic lepší. Bohužel. Musím ale říct, že čím déle žiju v Neratovicích, tím víc se mi stýská po hvozdech rodné Vysočiny a to citelně, ač jsem řadu let žila v Praze. Ale pořád si myslím, že někde tu žijí schovaní normální lidé, ale kde....Ty jsou ale taky zalezlí doma, tudíž efekt je vlastně stejný.


Od: anonym - 24. 4. 2003


Od: Anna Spěváčková - 24. 4. 2003

Dovysvětlení
Stárneš, holka. Jak se člověku začne stýskat po domově...Jak já tu byla kolikrát nešťastná. Ale pak zjistíš, že doma se vše změnilo, už jsi taky přivandrovalec, vyčítali mi, že "zpívám" a že jsem jako ti "čížci", a tady mi právě ten soudruh ředitel vyčítal, že nesnáší, jak mluvím po moravsky. Nakonec si zvykneš, nic jiného Ti nezbývá. Můžeš se ovšem vrátit zpátky. Člověk by měl zůstat tam, odkud pochází. Ale já ti chtěla vysvětlit toho faráře. On to nebyl jen tak obyčejný farář. Když nahlédneš do seznamů StB, najdeš tam stejné jméno i rok narození a přezdívku Laďa. Kdo ví. V každém případě si docela dobře rozuměl s bývalým předsedou NV Čermákem a ředitelem Spolany Ježke. A to byli praví vládci gosudaři Neratovic. Jako v SSSR. Ale po revoluci se nic nezměnilo, farář přišel s velkolepým plánem na výstavbu kostela a domova pro staré lidi a nějakým prapodivným způsobem vyměnil pozemky s městem. Tím pádem na již církevním pozemku nechal zbourat hospodu, vykácela se stará zahrada a tím to skončilo. Od té doby je tam ta stará bela, nepořádek, binec...Jenže teď už vše patří Libiši a těm je to asi jedno. Mají jiné starosti. Podrobnosti zná velmi dobře Dr. Roith, ten se jako tehdejší starosta velmi angažoval a vlastně vše zorganizoval. Výsledky si můžeš prohlédnout sama. A tak se tady dělalo vše. Udělaly se obrovské plány, postavilo se megalomanské dílo a pak se zjistilo, že je to špatně postavené, nevyhovuje to, město nemá peníze na další provoz, musí se to dotovat miliony ročně...A mezitím se rozpadaly chodníky, zábradlí, hřiště, lavičky...Víš, tady se vždy budovala díla socializmu, každý chtěl za sebou nechat co nej...dílo. Ne věci pro pěkný, obyčejný, spokojený život, ale nápisy na kopci, sochy, ohromný domov důchodců...Asi je to komplex malinké bezvýznamné vesnice, co chce oslnit a hraje si na město, jenže to neumí.


Od: AngelHeaded - 29. 4. 2003

Neratovice?
Je to asi tak, že jsem dřív viděl Neratovice jako fajn město, s možností si jít někam sednout a vklidu posedět a pokecat, ale to tu byl ještě Klub (ten zavřeli) a po něm přišla další (tu taky zavřeli) a teď se tomu stylu trochu podobá nová restaurace v budově tehdejší "U Šárů". Chci si jít do hospy pokecat a u toho si dát nějaký to pivo. Jinak mám pocit, že kdo by tím intelektuálem mohl být, tak z Neratovic zmizel. Dřív jsem viděl Nera jako město s trochou kultury, ale dnes to vidím jako vesnici bez kultury. Je ale moc fajn, že jsou i tací, kteří chtějí, aby Nera alespoň trochu kulturně žily. Myšlenka kavárny zní poměrně dobře, jen je otázkou, kdo by tam chdil? Maminy na kafíčko, nebo diskofilové s novou kostí? Byla by ta kavárna tématicky koncipovaná a vytvářela "intelektuálské" prostředí? Jak si Rezi představuješ intelektuála? Bohémského s pivem, nebo mažestrákového s vínem? Je pravda, že mi místečko na pokec v příjemném a útulném prostředí chybí..


Od: Rezi - 29. 4. 2003

Angel...
Já taky nad tím přemýšlím, kdo by tam chodil, když tu asi žádná bohéma není. Ale přesto by to chtělo místo,kde si můžeš dát pivo a víno a v klidu si popovídat. Jsou i menší města, kde něco takového mají.Ale tady by se to jednoduše nechytlo.Takovéhle prostory musí být ryze komerční a tím pádem mít zákazníky.Já si intelektuála nepředstavuju radši jinak, myslím si, že to jsou mnohdy pěkní šílenci:-)Přesto žijí většinou v každém městě a ta kavárna k nim nějak patří.Hospod-restaurací tu máme dost, ale buď josu to palírny pro taťky z práce,nebo restaurace vyloženě zřízené pro lidi, co chtějí jíst, takže když tam člověk pije, je výstřední a nic mezi tím jinak neexistuje.


Od: Jana Kühnelová - 21.7.2003 - 15:08

Nejsou lidi
Nejsou lidi, kteří by s těch kavárnách nebo hospodách schlázeli. Podniky, kde se scházeli, nevznikly tak, že by spolu podepsali smlouvu o tom, že budou chodit do určité hospody. Prostě měli o čem mluvit a místo, kde jim bude dobře, si našli sami. V šedesátých letech intelektuálové končili většinou v půl třetí ráno U Šmelhausů (kde vytáčela na parketu nejstarší aktivní prostitutka v Praze, všemi vážená paní Hraběnka), nebo ve čtyři u malíře Otty Janečka v ateliéru, v pět ráno pak na Jungnannově náměstí na guláši a pivě (už si nepamatuji, jak se to jmenovalo, takové židovské jméno, snad U Pinkasů). V mém věku už na to můžu akorát tak vzpomínat, spíš mi v Nera chybí duše. Místo nekonfliktního prostoru na kipě, kd sáňkovaly děti, starší lidé chodli na vycházku, párky na rande a pejskaři se psem, kde každý vyšel s každým, máme nalajnovaný ArteFakt Tchýniny zuby, místo hospody U Vojtěcha máme kus zničené země. Neratovicím pořád ještě chybí duše: legionáři (lidé, kteří sm přišli z různých částí země kvůli bytům od Spolany) opět soustřeďují svůj život do Prahy. Pokud se někdo ozve, že i Neratovice mají své tradice (Vojtěcha, ul. 28.října, lom v Kojeticích)a že klid bydlení přispívá k tvorbě genia loci, je seřván, že brání pokroku a pohodlným nákupům levných buřtů a rozvoji auutomoblové dopravy, což je v zájmu pracujících ... Mladí nechtějí Neratovice už ani jako noclehárnu, oni na pohodlné nákupy kašlou. Jeden zážitek z neratovické knihovny: Přijde Kühnelová do knihovny a říká: "Prosím, pomozte mi najít Stapfordské paničky od Iry Lewina, potřebuji si odpočinout hlavě". Knihovnice odpoví: No jo, máte recht, to je strašná sranda"


Od: Rezi - 21.7.2003 - 15:29

S posledním příspěvkem
souhlasím. Každé město a místo musí mít nějakou duši a je špatný, když jí nemá...


Od: derfi - 21.7.2003 - 16:38

Ale bohémů jest dosti jen naslouchat a vidět očima
je mi líto,že si myslíte,že není kde posedět v Nera je tu plno klasických hospod/4.-5.skupina/znám několik umělců a lidí intelektem povznesených,kteří žijí v Nera.Chodí třeba do těch nejnejzaplivanějších hospod.Nejde přeci o to aby jsme tu měli "Slavii"přeslušněnou kavárničku s lidičkama co si myslí,že manžestrové sáčko a brýle typu "Lenon"je na duchu povznesou to si nemyslím.Je tu přeci čajovnička to je místečko! a plno jiných knajpiček kam se dá jen tak sednout a reservace je přeci normální věc-tak rezervujte místa sobě.Derfi


Od: jana - 6.10.2010 - 20:05

A co takhle restaurace nebo-li hospudka na koupalisti???Pracuji zde od dubna.Mela jsem plany,to tady dat dohramady.Kazdy den zde vytvaret prijemny prostredi ,kazdy den neco jineho,pro ruzny lidi.Ale bojim se do toho jit.Bylo mi totiz receno za 1!CO BLBNES ,VZDYT JSI V NEARATOVICICH! a za 2! nepokousej se to zmenit, tohle je proste rockova hospoda! Je vsem urcite jasny,ze me to totalne zaseklo!Ale strasne rada bych to zkusila.. Ale bojim,bojim!!! :-(((


Od: Martina Bittnerová - 7.11.2010 - 16:46

Milá Jano, tak to držím palce. Já už v Neratovicích naštěstí nebydlím.-)


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1387 s