Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Moře pohádko má

19.09.2005     Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Moře pohádko má"Stěží lze vyjádřit, co lásky a slasti znamená pojem vlast." Cicero

Rok co rok se až dětinsky těším na moře. S blížícím se odjezdem mi všechno doma připadá studené, lepkavé. Naopak potom ta teplá, přesolená voda, plná medúz a krabů, je pro mě hotový balzám. Ne a ne se jí nabažit. Opálová, tyrkysová, někdy i hrozivě hnědá, nekonečná nádhera.

S batohem na zádech pak obdivuji starodávné paláce, kostely, baziliky, dýchající tajuplnou minulostí, toulám se přímořskými vilovými čtvrtěmi, nahlížím do rozložitých zahrad. Dokonale architektonicky zvládnuté domy, zahrady s modrými bazény, palmami a takovou záplavou kytek, že jen čekáte, kdy si podají ruce s těmi, co se valí z oken, balkónů či teras a spojí se v jeden květinový koberec.

Staveniště tam poznáte jen podle chybějících oken a dveří, ani stopa po nějakém stavebním nepořádku. Přiléhající zahrady, upravené, čerstvě zalité, už jen čekají na nové pány. S obdivem se dívám na projíždějící mercedesy, mazdy, jaguáry a v duchu se ptám, kde zůstala všechna stará auta? Taková ta z domova důvěrně známá, červená, s modrými blatníky, nebo rezavějícími dveřmi?

Můj milovaný domov! S láskou sundávám kufr a ukládám do něho suvenýry, dárky a pro zbytek pobytu se od něho už moc nevzdaluji.
Moje noha je první, která opouští solí provoněnou zemi, první, co šlape rodnou hroudu a jsem to opět já, kdo okamžitě spěchá na venkovskou chalupu. Co na tom, že v té době se ještě jezdilo v předpotopních autobusech, po hrbolatých silnicích a řidič vás vysadil, v dešti, třeba pět kilometrů před cílem, protože „dnes už dál nejede“?

Očima blaženého nadšence jsem laskala ta otlučená stavení bez kytek, zato s nezbytnou zeleninovou zahrádkou a bramborovým políčkem. Kdo má co proti pořádnému staveništi s hromadou starých prken, roztrhanými cementovými pytli a nezbytnou rezavou vanou? Že jsem si v díře na silnici rozbila botu a málem si zlomila nohu? Měla jsem koukat na cestu! Jak důvěrně působila stará skládka přímo u silnice. Jak jsem kdy mohla říkat, že lidé u nás jsou čuňata a družstevníci "estetičtí barbaři“, protože navezli na kopec nad osadou obrovitou hromadu hnoje a zamořili močůvkou a mouchami celé údolí? Vždyť ta moucha byla v přírodě přece dřív než člověk.
Sedám na vlhkou zem, v ruce rozbité boty, záda otlučená
od batohu. Déšť mi zamlžuje tu krajinu plnou tichého odevzdání, po tváři stéká voda a je podivně slaná. A prší, ach, jak krásně prší...



Zdroj fotografie: archiv autora



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0431 s