Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Králičí nora

18.10.2005   Pavla Králová   Próza   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Králičí noraZnám jednu dívku jménem Alenka, je o několik let mladší, nemocná, ale okouzlující bytost. Často mívá špatnou náladu, ale když se cítí dobře, její oči svítí a všechen prostor kolem ní září radostí. Většinu času zůstává pohroužena do světa fantazie, kde jí netrápí bolest nohou, či jiné starosti. Umí velkolepě a rychle utéct někam, kde se jí líbí.

Vlastně - to jsem si myslívala. Alenka ale většinou dobře ví, že nikam neuteče, že jí okovy skutečnosti pevně vážou k tomuhle světu. Často si stýská na nepřítomnost ne zcela vymyšlených lidí a moc jí trápí, že nemůže jít za nimi - právě proto, že si dobře uvědomuje své vězení. Marným se stalo veškeré vysvětlování, že osoby nebo světy, po kterých tak usilovně touží a o nichž sní, může najít v každém radostném okamžiku.
Ve chvílích, kdy se Alenka cítí svobodná, milující a milovaná, krásná, nebo naplněná. Chtěla jsem jí dát nadějí, že věci po kterých touží, může cítit ve svém nitru a mít z nich radost. Alenka se mi svěřila, že chce napsat knihu. To já také. Ona chtěla napsat knihu plnou obrázků ze své fantazie inspirovanou věcmi, které ji fascinují, a já o té své nicmoc nevěděla.
V Alenčiných očích se v tom okamžiku, kdy mi vyprávěla o své knize, zračila upřímná radost, nadšení a pravda. V tu chvíli jsem se pokusila zapomenout na to, že žádnou knihu v hlavě nemá a doufat společně s ní. A nevím to jistě, ale myslím, že kdyby tam v tu chvíli někdo stál, v mých očích by nezahlédl pochybnosti, ale radost a víru.
Na světě nemáme mnoho lidí, kteří takhle dokáží působit na své okolí. Také mají své světy, ale možná nás do nich nechtějí vpustit, nebo se jich sami bojí.
Alenka se cítí v říši divů v našem světě, raději by se vrátila do králičí nory a psala tam svůj příběh. Naučila mě, že se mohu odvážit snít a mít v sobě místo, takovou králičí noru, kam se někdy schovám před světem. K narozeninám jí koupím krásný blok, aby měla místo, kam svůj příběh napsat, a pramálo záleží na tom, jestli stránky toho sešitu zůstanou bílé - vždyť to možná napíše neviditelným inkoustem. V mých očích už Alenka ale napsala hodně, možná daleko víc a lépe, než sama tuší.

Zdroj fotografie: www.google.com


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0375 s