Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Výběr z programu České televize od 3.10 do 9.10.

02.10.2005   redakce   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Výběr z programu České televize od 3.10 do 9.10.Evropský film
Filmový klub
Film o filmu
Filmy
Noční filmový klub
Televizní film

EVROPSKÝ FILM

Andreas Hofer: Volný jako orel
středa : 05.10., 21.00 hod., ČT2

Výpravný rakousko-německý historický film natočil zkušený režisér a kameraman mnoha filmů Rainera Wernera Fassbindera Xaver Schwarzenberger (1945, Vídeň) Pro titulní roli tyrolského zbojníka Andrease Hofera vybral populárního Tobiase Morettiho. Příběh nás přenese do roku 1809, kdy bylo území podřízeno násilím Bavorsku a jeho arogantní sebevědomé nadvládě. Andreas Hofer, skutečná historická postava a národní hrdina, žijící v letech 1767 až 1810, vedl s podporou arcivévody Jana Habsburského povstání proti bavorské vládě, dosazené Napoleonem I. na základě tzv. bratislavského míru r. 1805. Po vítězstvích nad bavorským a francouzským vojskem se stal na krátkou dobu s podporou svých nejbližších spolubojovníků regentem země. Po porážce Rakouska Francií se však jeho šťastná karta začala obracet. Historický snímek z národních dějin vznikl v koprodukci rakouské a bavorské televize spolu s italskou RAI a s podporou bavorského filmového fondu.


FILMOVÝ KLUB

Objevení nebes nizozemský film
Čtvrtek 6.10,. 22.00 hod., ČT2

Bůh se rozhodl odvrátit od lidí. Proto požaduje, aby se desky s Desaterem přikázání vrátily do nebe. Žádný anděl však nemůže sestoupit na zem, aby je přinesl; nebesa potřebují pro tento úkol lidského zprostředkovatele. Mladý anděl, který má vykonat úkol "pod dohledem" zkušeného archanděla Gabriela, nakonec najde řešení. A tak se v šedesátých letech minulého století díky "vyššímu úradku" spřátelí dva muži, nadějný politik Onno Quist a vědec Max Delius. Oba se vroucně zamilují do něžné violoncellistky Ady. Výsledkem je zplození syna Quintena. A právě toto dítě je předurčeno splnit poslání...

Známý herec Jeroen Krabbé ve svém druhém režijním opusu adaptoval stejnojmenný román uznávaného nizozemského autora Harryho Mulische, jenž nezapře inspiraci díly Homéra, Danta nebo Miltona.


FILM O FILMU

Constantine
Čtvrtek 6.10., 21.45 hod., ČT2

V akčním thrilleru režiséra Francise Lawrence jde podobně jako např. ve starším snímku Alana Parkera Angel Heart o příběh soukromého detektiva, pohybujícího se na ošemetně tenké hranici mezi dobrem a zlem. Snímek vznikl podle komiksu Hellbrazer. Světem plným andělů i démonů nás provedou Keanu Reeves v titulní roli a Rachel Weiszová coby sličná policistka.

FILMY

Kód Navajo - Nicolas Cage v americkém filmu
Sobota 21.05 hod.ČT 1

Během druhé světové války se vedly urputné boje také v Tichomoří. Japonským nepřátelům se tehdy podařilo rozluštit všechny spojenecké kódy. Americký námořní sbor proto vyvinul nový šifrovací systém, založený na jazyce kmene Navajo. Příslušníci tohoto domorodého národa se následně v bojích velmi osvědčili jako radisté-šifranti. Aby se nedostali do rukou nepřítele a nemohli šifru vyzradit, dostal každý z nich osobního ochránce, který měl dva úkoly: postarat se o radistovo bezpečí, nebo ho v případě hrozícího zajetí zabít.

Právě z tohoto důvodu je navažskému radistovi Benovi Yahzeemu (Adam Beach) přidělen seržant Joe Enders (Nicolas Cage), který se dosud potýká s následky nedávného zranění. Joe se zpočátku ke svému nezkušenému partnerovi nechce znát. Jejich pouto se však začne vytvářet poté, co se i s dalšími mariňáky zúčastní těžkých bitev o strategicky významný japonský ostrov Saipan. Dokázal by Joe v případě potřeby zabít muže, který si mezitím získal jeho respekt?

Válečný snímek je dílem nejznámějšího hongkongského režiséra Johna Woo (Operace: Zlomený šíp, Tváří v tvář). Vedle příběhu o přátelství dvou povahově i kulturně rozdílných mužů je film i velkolepou válečnou podívanou, která si v přesvědčivém zobrazení bojových situací nezadá s nejlepšími díly tohoto žánru (Zachraňte vojína Ryana, Tenká červená linie).

Vraždy v ulici Morgue - americký detektivní horor podle povídky E. A. Poea
neděle 01.40 hod., ČT1

Píše se rok 1899, když se v potemnělých ulicích Paříže objeví záhadný vrah. Své oběti, jak se zdá, si vybírá bez motivu a napadá je s obzvlášť velikou zuřivostí. Obyvatelé francouzské metropole si nemohou být jisti ani ve svých příbytcích: jednoho dne totiž neznámý zabiják zavraždí a zohaví dvě ženy přímo v jejich bytě, ve třetím patře domu v ulici Morgue. Nepochopitelné je, že po hrůzném činu byly dveře i okna zamčeny zevnitř a že peníze obětí zůstaly na svém místě. Pachatel nebo pachatelé měli podle všeho nadlidskou sílu, vždyť kdo by dokázal napěchovat tělo oběti do úzkého komína od krbu? Výpovědi svědků se rozcházejí a policejní prefekt se svými lidmi je v koncích. Jediný, kdo by mohl záhadu rozluštit, je bývalý policejní detektiv Auguste Dupin se svým brilantním úsudkem, logickým myšlením a schopností vcítit se do druhého. Jenže zestárlý detektiv je po dvaačtyřiceti letech služby v nedobrovolné penzi a je prefektovým zapřísáhlým nepřítelem. Naštěstí jej události nenechávají úplně chladným. Spolu se svým kmotřencem Phillipem se Dupin na vlastní pěst přece jen vydává ohledat místo činu. Zamčený pokoj, brutalita vražd a také jejich iracionálnost jsou pro policisty záhadou. Pro Dupina naopak vodítkem k řešení...

Významný americký básník a spisovatel Edgar Allan Poe (1809–1849) se věnoval především poezii, avšak kvůli obživě musel psát i prozaické povídky, většinou s hororovými či mystickými náměty. V pěti z nich, mezi něž patří i Vraždy v ulici Morgue, využil nezvyklý způsob vyprávění, ve kterém hlavní hrdina brilantní rozumovou úvahou nachází ukrytý poklad nebo řeší záhadný kriminální případ. Tak vznikly vůbec první opravdové detektivky v dějinách literatury a Auguste Dupin se stal předchůdcem všech velkých postav tohoto žánru, včetně Sherlocka Holmese či Hercula Poirota. Vraždy v ulici Morgue obsahují též záhadu zamčeného pokoje - motiv, na kterém později předváděl svůj důvtip každý slušný autor detektivních příběhů.

NOČNÍ FILMOVÝ KLUB

To je mé tělo
neděle 09.10., 23.10 hod., ČT2

Pětatřicetiletý farmář Lyle z farmy u městečka Rankin ve státě Illinois žije již léta ve zdánlivě spořádaném manželství s puritánskou Amy. Manželé však spolu nespí a nikdy nespali. Jejich vztah je poznamenán dvěma skutečnostmi: Amy se oddává svému utrpení, způsobenému tragickou smrtí jejího prvního muže, Lyle zase trpí tím, že sám uvěřil pomluvám, které o něm kdysi z pomsty roztrousila spolužačka, a tak se nikdy neodvážil s někým milovat. Vše se změní, když se v městečku objeví mladá Francouzka Juliette. Díky ní Lyle poprvé pozná skutečné sexuální uspokojení a náhle jakoby se snažil dohnat ztracená léta. Prožívá chvíle slasti a je ochoten obětovat vše. V bigotním prostředí provinčního maloměsta je však dosud cizoložství neodpustitelným hříchem.

To je mé tělo je druhou částí volné trilogie, která se věnuje svobodě - v lásce, sexu, svobodě ducha. Natočil ji známý herec a režisér Jean-Marc Barr v duchu filmového přikázání Dogma.

TELEVIZNÍ FILMY

3 plus 1 s Miroslavem Donutilem
Nedělě 09.10., 20.00 hod., ČT1

Komediální triptych 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem se skládá ze tří humorných povídek a jedné prémie, kterou vám ovšem prozradí až samotný herec a hlavní hvězda večera.

Co však můžeme říci předem je to, že společným jmenovatelem všech tří mikrokomedií je titul, jenž jsme si vypůjčili ze slavného prvorepublikového filmu Škola základ života.

V první povídce nazvané Hajzlík se staneme svědky jednoho velice zvláštního, neobyčejně citlivého vztahu mezi kantorem a jeho žákem, nebo chcete-li mezi jedním zanedbaným žákem a jeho kantorem. Zajímavé na této povídce je i to, že se zde Miroslav Donutil v roli češtináře Dohnala střetne jako s partnerem se svým skutečným synem Martinem, věřme že hereckým příslibem do budoucna.

V prostřední povídce Výlet, která je dokonce i strašidelná, se společně s pedagogy Janou Paulovou a protagonistou večera zúčastníme předmaturitního zájezdu, kdy se během jedné "hrůzyplné" noci setkáme s bílou paní i s hradním rytířem v brnění.

Ta poslední je přímo součástí studentského života Miroslava Donutila, odehrává se v době jeho maturity a inteligentní divák si jistě domyslí, proč dostala název Reparát.

Ale nebojte se, slavný herec tentokrát nebude hrát sám sebe, zastoupí ho mladý interpret odpovídající věku i zevnějšku maturanta.

A ještě jedna téměř soutěžní otázka: jak může Miroslav Donutil v tomto večeru ztělesnit postavy pěti různorodých pedagogů, když vyrobené povídky jsou pouze tři?

Opakování: 14.10., ČT1

 

Zdroj: Česká televize skladba a koordinace programů

Zdroj fotografie: www. osobnosti.cz




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.038 s