Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Hormonální změny příčinou migrény

01.11.2005   Renata Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Hormonální změny příčinou migrényPokud chceme bojovat proti bolestem hlavy, měli bychom nejprve rozlišit, jaký původ naše bolest má. Neboť se odlišuje způsob léčby u bolehlavu po kocovině, při migréně či při bolestech hlavy v temeni či v šíji.

Okamžitě byste měli s jakoukoliv domácí léčbou přestat a navštívit lékaře, pokud máte poprvé v životě úpornou bolest hlavy, pokud jste po úrazu, pokud vaše bolest hlavy souvisí s vysokou horečkou, máte ztuhlou šíji, jste citliví na světlo či zvracíte.

Zřejmě neznámější formu bolesti hlavy známe jako tzv. migrénu. Mylně tak označujeme každou bolest hlavy, ale u skutečné migrény se jedná o opakující se nesnesitelnou bolest hlavy, kterou obvykle provází další příznaky (zvracení, citlivost na světlo či hluk) a která může trvat i několik dnů. Migrénou trpí asi 10 % obyvatelstva, převážně ženy, a to v souvislosti s hormonálními změnami (s přibývajícím věkem záchvaty ustupují). Za časté příčiny bývá označován i stres, alergie na potraviny, dehydratace, změny počasí, snížení hladiny krevního cukru způsobené hladem.

Pokud trpíte na migrény, měli byste se vyvarovat následujících potravin, které často vyvolávají nebo napomáhají migréně: sýr a mléko, kofein, čokoláda, pomeranče. Naopak jako prospěšné bývají udávány tučné ryby (tuňák, sardinky) obsahující omega-3 mastné kyseliny a také celozrnná strava.

Příznivě působící bylinky: řimbaba (neužívejte v těhotenství či v době kojení), rozmarýn, meduňka a máta. Úlevu také přináší studený obklad a pokud to nepomůže, tak střídání horkých a studených obkladů. Jemná masáž čela a spánků, provedená milovaným člověkem, působí na akupresurní body (významný akupresurní bod nad kořenem nosu mezi obočím) a dodává pocitu sounáležitosti a psychické úlevy. Pokud však máte z prováděné masáže nepříjemné pocity, raději ji nerealizujte.

Někdy může proti bolesti hlavy pomoci i relaxace, s cvičením však musíte začít včas. Položte se zády na pevnou podložku a pod šíji se dejte stočený ručník nebo malý polštářek (nepokládejte pod hlavu, ale skutečně pod šíji). Nyní se soustřeďte na tělo a své dýchání. Vnímejte pohyby břicha, soustřeďte se na jeho klesání a zdvihání. Cvik můžete provádět s nataženýma nohama, nebo můžete nohy mírně skrčit a pak pomalu přitahovat k hrudníku a opět pomalu pokládat. Důležité je však stále vaše soustředění na dýchání.

Fotografie: archiv autora



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0397 s