Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jaká byla neratovická pouť?

22.04.2003   Martina Bittnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jaká byla neratovická pouť?U kostelíčka sv. Vojtěcha se na sváteční čas velikonoční vyrojilo několik stánků a atrakcí. Poutě mají u nás dlouholetou církevní tradici. Zatímco toho křesťanství v nás ubývá, o to víc přibývá perníkových mobilních telefonů a srdíček s nejvlezlejšími nápisy, jaké si kdo dokáže představit.

Vstupní "bránu" na té letošní pouti tvořil klasický plácek, na němž stále dokola chodí celý den poníci. Být tam Kubišová, tak máme Neratovice v televizi. Kolem této části pouti stály tradiční stánky s již zmíněnými perníky, žužu, cukrovou vatou (za mého dětství stála kolem 2 Kč, dneska 20 Kč) a točenou zmrzlinou za 15 Kč. Napadlo mě, že rodič sem rozhodně nemůže jít se stovkou v kapse. Na stáncích visely adresy provozovatelů a kupodivu většina pocházela z neratovického okolí. Nenapadlo by mě, kolik tu tedy žije "světských". Nechyběla střelnice, kde za 10 Kč se dalo vystřelit na velkou růži a za 7 Kč na malou. Litovala jsem, že už dávno se nemohu houpat na tradičních "lodičkách" a na řetízkáči za 30 Kč se mi dělá zle. Nechyběl ani mini kolotoč pro nejmenší děti a velmi nízká obdoba klasických "Labutí", kam se vešly tříleté holčičky. Na gumovém hradu, to přinesla až éra porevoluční, se každý mohl dostatečně vyhopsat a kolem autodromu postávala dospívající děvčata kývající se do rytmů hudby. V tom směru se nic nezměnilo. Většina atrakcí nabízela jízdu za 30 Kč včetně miniaturní obdoby horské dráhy, která jezdila i dozadu a při každém pohybu nesmírně vrzala. Vůbec řada atrakcí působila poněkud "vachrlatým" dojmem a nedivím se proto, když se jednou za čas někde nějaká s návštěvníky utrhne a spadne. Nejvíc mě ale nadchlo monstrum s názvem "Hawaii", kde se každý mohl klouzat v návlecích po umělých vlnách. Zde bylo stále plno, možná těch 30 Kč za lístek a neomezený počet "sklouznutí" přilákal řadu rodičů, kteří se chtěli za levný peníz alespoň na chvíli zbavit svých ratolestí. Nakonec se ale svezlo i pár těchto dospělých.

Koupili jsme si cukrovou vatu a zmrzlinu. Jen na žužu jsme zapomněli. Nevynechali jsme ani střelnici, kde se nám zdálo, že před pár lety se nabízely růže mnohem hezčí. Inu doba se mění a taková pouť, jakou si člověk pamatuje z dětství, už nikdy nebude.

Ceny jsem v článku uvedla záměrně. Vždycky nebylo levné jít na pouť, vždycky to byl zásah do peněženky, ale musím říct, že zatímco se úroveň těchto "malých lokálních" poutí velmi snižuje, u cen to platí naopak. Ty rostou přímo neúměrně a pokud má našinec více než jedno dítě a chce, aby si pouť užila celá rodina, musí na ní vyrazit minimálně s pětistovkou v kapse.



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: derfi - 22.7.2003 - 9:01

Je to pořád stejné ty poutě prostě se taky nějak vyvíjejí.Přeci není možné aby se to zakonzervovalo a zůstalko to několik desítek let bez vývoje ten je sprostě všude.A nějaké ty povzdechy,že vza mlada ta cukrová vata stála 2Kčs a dneska 20Kč to je přeci zoufalí.Vemte si kolik tenkrát rodiče měli příjem nehledě na komunismus-fuj!!!A jak říká klasik"ty bombóny,když nám bylo 6 byli daleko větší a lepší.Mladá generace má pocit,že s ní přichází lepší svět.Stará garda má pocit ,že s ní ten lepší svět odchází.A tak to je pořád dokola.Derfi


Od: Rezi - 22.7.2003 - 13:50

Ale já nežehrám na staré ceny,je to prostě konstatování a dokonce si nemyslím,že by se mělo něco jakkoliv konzervovat.Ceny tu byly v konfrontaci s úrovní a ty lokální poutě opravdu mají malou úroveň. Navíc ta v Neratovicích prostě byla, jaká byla. Všechno v dětství má navíc zvláštní kouzlo.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0313 s