Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Činčilí pohroma

25.11.2005   Martina Bittnerová   Próza   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Činčilí pohromaNedávno jsem hlídala kamarádce malého činčilího kluka a během těch tří dnů jsem se do něj stačila zamilovat. A tak jsem rozšířila počet svých zvířat o jedno činčilí batole, samičku Limetku, s kterou na rozdíl od jejího předchůdce, šije snad tisíc čertů a baví nás doma od první chvíle, kdy vyskočila z transportní krabice.

Stejně jako moji osmáci degu pochází z Chile a dokonce její strava je velmi podobná. Narozdíl od osmáků ale činčilka patří k nočním tvorům a bydlíte-li s ní v jedné místnosti, přináší občas velmi zajímavá probuzení.

Přes den  Limetka odpočívá v domečku, prozatím vyrobeném z krabice od bot. Již druhý den svého pobytu u nás se naučila odklápět víko, což jsem zjistila poté, kdy ono víko leželo na dně klece a podivně se hýbalo, Limetka ležela totiž pod ním rozplácnutá jak žabka. A když jsem si dovolila ji ze siesty vyrušit, vrhla po mně zlostný pohled. To, že se dokonce naučila svůj příbytek otočit vzhůru nohama, aby si na něj mohla pohodlně vyskočit, jsem objevila ve tři hodiny ráno, kdy triumfálně hopsala po krabici a zoubky hrála o mříže. Její koncert mi připadal v tuto brzkou hodinu spíše trpký, zvláště přítel cosi zamumlal o tom, že Limetku udá zpracovatelům kožešin. Mimochodem za podobné excesy našim osmákům vyhrožuje pobytem v hadím teráriu.
Limetka  zůstala klidná, a tuto činnost provozovala k naší neradosti každou noc. Domeček jsem jí proto začala vyndávat ven. Aby se nám za tento zásah pomstila, poměrně hlasitě často přehrabuje podestýlku a různě přeskupuje další zařízení klece.

Velkým povyražením naší činčilky pak je volný výběh na chodbičce našeho bytu, kde šťastně okusuje obuv mých spolubydlících, testuje chuť dřevěného rámu ode dveří a s oblibou drolí zeď, aby se v jejím prachu mohla slastně vykoupat. Nenechá si vysvětlit, že na koupel dostává speciální písek, a že díky prachu její citrónová vůně srsti mizí pod nánosem pachu stoletých stěn. Zpátky do klece se ovšem nenechá nalákat ani na kousek sušené švestky, což považuje za sobě důstojný pamlsek.

Přestože naše Limetka neustále zkouší především mou trpělivost a nerespektuje čas našeho spánku, vždy když zabořím nos do jejího kožíšku a ona se na mě podívá svýma obrovskýma očima, veškerý vztek ze mě okamžitě vyprchá a odpustím ji i sebevětší lumpárnu. A ona to moc dobře ví…



Zdroj fotografie: archiv autora


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0405 s