Počet autorů: 508
Registrovaní čtenáři: 520
Publikovaných článků: 13455
Komentářů: 11382
ČERNÁ KNIHA – TV tip – Židovská Mata Hari v nacistickém pekleJana Eyrová - TV tip – láska romantická i děsiváVláčky – (nejen) chlapská vášeňPavlína Pořízková: Bez filtru, bez příkrasStereotypy o majitelích koček už dávno neplatí. Víte, jací jsou doopravdy? Jak oslaví Hurvínek dětský den?Zákon karmy od Davida Michieho. To oblíbené, co by kdybyPamátník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě slavní šedesátiny a zve na oslavuVolvo, traktor a kočárekVlastimil Hela: Odkaz žítkovských bohyníAnna Julie Slováčková má nový klip. Jaká je další ochutnávka z nového alba?
Nabídka mediálního partnerství
www.ngprague.cz
www.muzeummontanelli.com
www.fenixradio.net
www.egmont.cz
www.divadlotramtarie.cz
www.divadloviola.cz
www.paseka.cz
www.dokoran.cz
www.metafora.cz
www.atlantis-brno.cz
www.fragment.cz
www.argo.cz
www.audioteka.cz
www.druhemesto.cz
www.pozitivni-noviny.cz
www.ivysehrad.cz
www.libri.cz
www.bezruci.cz
www.divadlodisk.cz
www.divadloaha.cz
www.zizkovskedivadlo-jc.cz
www.patart.cz
divadlo.zlin.cz
www.albatros.cz
www.academia.cz
www.comicscentrum.cz
www.nakladatelstvicas.cz
www.zooplzen.cz
www.vosp.cz
www.balet-praha.cz
www.jota.cz
www.advaita.cz
Jindřich Vaňha byl předválečný majitel známé rybí restaurace na Václavském náměstí v Praze, mnoha rybáren v Čechách a na Moravě a nejvýznamnějším dovozcem čerstvých mořských živočichů.
Stal se průkopníkem zavádění rybích pokrmů do běžného jídelníčku českého člověka, musel překonávat hluboce zakořeněné představy o nevýživnosti hlavně mořských ryb. Rozhodl se na to jít nikoli od lesa, ale od vody. Ve své restauraci připravoval lahodná rybí jídla a přesvědčoval zpočátku alespoň Pražany, že stojí za to je ochutnat. Věhlas restaurace se brzy rozšířil i za hranice země. Jako dovozce se snažil o plné zásobování nejen velkých měst, ale i městeček kvalitním rybím masem. Chtěl, aby se rybí maso stalo laciným a vpravdě lidovým pokrmem. Bylo však zapotřebí zkvalitnit a zpestřit jeho přípravu, což znamenalo jen krůček k myšlence předložit kuchařku, jež by obsahovala vše, co by se mělo vědět o výběru, nákupu, skladování a hlavně nápadité úpravě sladkovodních i mořských ryb, dále korýšů, měkkýšů, lasturovců, želv a žab.
Kniha není pouhou obyčejnou kuchařkou, ale spíš odborným počinem. Autor ji rozdělil do čtyřech částí. První zahrnuje informace o přípravě ryb před vlastní tepelnou úpravou a přehled vodních živočichů vhodných pro kuchyňské zpracování. Druhá část se zabývá teplou kuchyní, třetí představuje nápady studené kuchyně a ve čtvrté doplňuje tehdejší informace o správné výživě a praktické rady ke zlepšení chuti či nápravě nepodařených jídel.
A když už píšeme o jídle, tak nejlepší ukázkou bude recept. Vybereme něco málo obvyklého, želvu se zeleným hráškem:
„ Malou říční želvu zabijeme tím způsobem, že přidržíme žhavé železo ke hřbetní skořápce, želva vystrčí hlavu a nohy, načež hlavu rychle usekneme. Nebo vhodíme želvu do vařící vody. Zabitou dobře vypereme a vaříme ve slané vodě tak dlouho, až se skořápky lehce dají odstraniti. Skořápky, kůži, žluč a vnitřnosti odstraníme, maso nakrájíme na 4 díly. V kastrolu připravíme světlou jíšku, zalijeme ji bujonem, přidáme na másle udušený mladý zelený hrášek, trochu jemně usekané petržele, přiložíme želvu a necháme vše dusiti, načež podáváme.“
(při této přípravě by se ze mě stal okamžitě zapřísáhlý vegetarián. Je přece jen něco jiného připravovat pokrm z již koupeného „mrtvého“ masa, kde nevidíme zoufalé oči zvířete čekajícího na smrt. To však neztenčenou mírou platí o kuřatech, prasatech, kravách, telátkách...)
Vaňhova Rybí kuchařka je úctyhodné dílo vonící dálkami a precizní prvorepublikovou kvalitou. Původní nemnohé výtisky určené pouze zaměstnancům podniku, jejich dědicové uchovávají jako vzácnou památku. O to záslužnější počin učinilo nakladatelství PASEKA, když přistoupilo k novému vydání v původní podobě. Navíc ho obohacuje o dvaatřicet barevných vyobrazení rozmanitých vodních živočichů. V ediční poznámce vysvětluje dnešní názvosloví.
Většina receptů uspokojí i dnešní gurmány, některé již pouze ilustrují staré zašlé časy a můžeme je považovat za zajímavou historickou kuriozitu. Dále se tu vyskytují předpisy na úpravu dnes vzácných nebo dokonce chráněných živočichů. I přes tato drobná upozornění se krásně vybavená kuchařka stane nejen sbírkovým artefaktem ale i praktickou, často využívanou pomůckou v kuchyni.
Pro některé lidi se může stát i vhodným tipem na vánoční dárek.
Jindřich Vaňha – Rybí kuchyně
Vydalo nakladatelství PASEKA v roce 2005.
Zdroj fotografie: www.paseka.cz
Hnus!
Tak tohle je zkrátka HNUS! Jak můžete zabít želvu!? Nechutný tohle! A ještě jí useknout hlavu, chudince! Prasata! :(
ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž
Copyright © 2001 -
2023 Rozhledna.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.