Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Přes přísný zákaz dotýká se sněhu

01.12.2005   Eliška Bartošová   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Přes přísný zákaz dotýká se sněhuA co kaviár? Chutná? Prý se to s ním má stejně jako s olivami, jeden se k němu musí projíst. Zdeňkovi Polákovi, představiteli Erika v inscenaci Přes přísný zákaz dotýká se sněhu, se to během devíti repríz podařilo. Místo whisky čaj, místo šampaňského voda, punč by možná neměl být modrozelený. Jinak všechno sedí. Herci umí a divák se baví.

Inscenace vzešla z pera herce, dramatika a režiséra Antonína Procházky, který souboru k zařazení hry do repertoáru osobně udělil požehnání. Mimo „Véčko“ hru nastudovalo ještě pražské divadlo Pod Palmovkou. Pro mladé herce „Véčka“ je tato inscenace příležitostí, jak si více zahrát, vžít se do své postavy, rozvíjet ji a vyvíjet se s ní. To proto, neboť studio se žánrově zaměřuje převážně na pohádky pro děti (nutno podotknout, že se značnými úspěchy v podobě představení vyprodaných i několik týdnů předem) a „dospělácké hry“ jako je tato jsou v menšině. O to větší chuť, píle a radost představení provází, promítá se do celkového výkonu a také do hodnocení hry samotnými herci. Z nich profesionálem v oboru herectví není žádný (u některých je to patrně otázka pouhého zatím), zkoušejí ve svém volném čase a po večerech, zatímco jinak studují nebo, chodí do práce. Věkový průměr souboru se pohybuje okolo dvaceti šesti let a obsazení hry (v níž si snadněji lze představit výrazně starší účinkující) mladými tvářemi vytváří rozpor v celkovém kontextu příběhu přinejmenším zajímavý.

Hra je totiž svou podstatou vážná (nebo alespoň svou vážností o kus vzdálená tomu, jak „prostě veselá“ a rozverná by se na první pohled mohla zdát), uvědomují si to herci a divák k tomuto zjištění dospěje záhy poté, co se přestane soustředit jen na komické situace a vtipné dialogy záměnové komedie, jejíž děj začíná jednoho předvánočního večera v bytě Edy a Niny. Eda je toho času již několikátým rokem obyvatelem nápravného zařízení a Nina se před steskem po manželovi uchyluje do náruče hudebníka Erika. Předčasný Edův návrat z vězení pochopitelně nastartuje sérii nedorozumění, absurdit a takříkajíc nešťastných náhod. Nebo to jsou šťastné náhody, které nakonec způsobí, že zúčastnění, poznamenaní obdobím nejistoty, neklidu, trápení snad, opět nalézají harmonii a symbolicky do nového roku vchází pevnějším krokem?

Nastudování další inscenace určené pro staršího diváka je ve „Véčku“ zatím hudbou budoucnosti, reprízy Přes přísný zákaz dotýká se sněhu se diváci dočkají již v lednu 2006. Pravidelně aktualizovaný program spolu s dalšími informacemi se nachází na http://www.volny.cz/div.studiov.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0735 s