Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Malleus maleficarum

15.12.2005   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Malleus maleficarum" Účinná mast se připravila z dětského tuku, prachu nekřtěňátek, mozků psů a koček, ropuších těl a smrtelně jedovaté byliny..."

Jindřich Francek, ředitel Státního archivu v Jičíně, se zabývá právními dějinami. V nové publikaci Čarodějnické příběhy nabízí zajímavý vhled do dějin čarodějnických procesů na území českého království. Dokumentuje ho na příbězích, které vytěžil především ze smolných knih. Obecné povědomí o hrůzách, které provázely zejména středověké a raně novověké dějiny, podává známá kniha Kladivo na čarodějnice. Ta se beletristicky zabývá událostmi na &Sumpersku.

Francek podává charakteristiku fenoménu čarodějnictví z pohledu právního, kulturního a sociálního v kontextu historického vývoje.
Popisuje vznik inkvizičního procesu na samém sklonku 12. století s neblahým dopadem na pronásledované, pozdější zřízení instituce inkvizice za účelem potlačování kacířství. První spolehlivé doklady o použití tortury datuje do 14. století.

Období masových honů na čarodějnice spadá v Evropě do období 1430 -1780, nejaktivněji si inkvizitoři počínali v letech 1560 – 1630, tedy v době, kdy se probouzela renesance s rozumnějším pohledem, ale církev humanistický ideál, jak se zdá, moc nenadchl.

Ani české země v těchto nepodložených zvěrstvech nezůstaly pozadu. Například za biskupa Jana z Dražic padlo za oběť inkvizičnímu řádění i tisíce údajných kacířů. Přesto až do Bílé Hory Čechy patřily k území, kde bylo počínání inkvizice spíše výjimečné, také díky tomu, že po husitství již nebyla obnovena. Čarodějnictví se u nás popisuje pouze okrajově a je definováno zdrženlivě jako škodlivé čarování, ale s poměrně vysokými tresty, stětí mečem nebo upálení, pro ženy i zahrabání zaživa. Sankce tohoto typu byly velmi zřídka uplatňovány až do 18. století. Definice se rozšířila i o demonologické prvky (upsání se ďáblovi, smilstvo s ním, sabaty apod.). Poslední čarodějnické procesy a popravy proběhly do poloviny 18. st. Nicméně v tereziánském zákoníku se zachoval trest smrti i tortura, počítalo se s postihem čarodějnictví. Ten byl vyškrtnut až za vlády Josefa II.

Kromě dobových obrázků kniha obsahuje i malou čarodějnickou encyklopedii, která pomůže dešifrovat nejasné pojmy, ale může také posloužit jako návodná kuchařka. Nevěříte?
Chcete být neviditelní?
Vyrobte si mast s ropuší slinou.

Knihu vydalo nakladatelství PASEKA v roce 2005.



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Jana - 20.12.2005 - 22:36

ake dalsie prisady
treba do tej masti? to staci slina ropuhy do teloveho mlieka? Inak tento clanok ma presvedcil, ze nie som bosorka, co ma velmi potesiolo, lebo podla uvodu carodejnice pouzivali aj casti zvierat a ja som vegeatarianka a proti tyraniu zvierat.


Od: Jindřiška - 21.12.2005 - 11:02

jo,
poměry ingrediencí každá čarodejnice tajila, to by pak ztratila kšeft. Týrání zvířat ( ale i novorozeňat) tu asi bylo, ale zase nebyli zelení ani ekologové....jen ta inkvizice to držela na uzdě ( to je pokus o vtip!?)


Od: Ada - 21.12.2005 - 21:33

No, to je humus. Nedavno jsem nekde cetla, jake zeny pouzivaly prostredky na ziskani nejakeho muze.
Chloupky ze sveho prirozeni, menstruacni krev, vlasy, nehty a jine casti pridaly do jidla, kolacu atd.Kdyz si predstavim, co museli nekteri chlapi sezrat :-)
Akorat by me zajimalo, jestli to melo nejaky uspech.


Od: Jindřiška - 22.12.2005 - 18:55

!!
Humus to je, ale snad to muži nekonzumovali pravidelně. Výsledek byl vždy nejistý. Když se zamiloval, nápoj zafungoval, a když ne, někdo to odnesl. čarodějnice musely být psycholožky, aby nepřišly o kšeft. takže nápoj asi dávaly jen tehdy, pokud byla šance.


Od: pepa - 28.12.2005 - 9:47

Má ropucha sliny? některé zaručeně nutné ingredience někdy neexistují.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0445 s