Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Naše filmové tipy z programu ČT Od 26.12. 2005 do

25.12.2005   redakce   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Naše filmové tipy z programu ČT Od 26.12. 2005 doPohádky
Filmy
Pro pamětníky
Evropský film
Filmový klub Noční filmový klub


POHÁDKY

Karel Čapek: Pošťácká pohádka
úterý 08.25 hod., ČT1

Nebýt pana spisovatele Karla Čapka, sotva byste se dozvěděli, jaké tajemné místo je poštovní úřad. Nepoznali byste ani poštovské skřítky, ani pana Kolbabu, nejobětavějšího pošťáka, který se kdy narodil. Doručit psaníčko bez adresy, to uznejte, není žádná maličkost. Pan Kolbaba musel tu naši krásnou zem prochodit křížem krážem, než našel zamilovanou slečnu Mařenku, která už nedoufala, že se toho důležitého psaníčka dočká.

Jezerní královna
středa 10.05 hod., ČT1

Sedm královských dcer proměnila zlá Jezerní královna v sedm labutí. Jedné z nich, princezně Odettě, se podaří z podmořského zámku uprchnout. V podobě labutě je zraněna Štěpánem, přitroublým sluhou prince Viktora. Mladíci místo labutě najdou zraněnou dívku. Princ se do krásné dívky zamiluje, ale pro záchranu své lásky musí podniknout dlouhou a nebezpečnou cestu ...
Filmovou pohádka pro celou rodinu natočil v roce 1998 režisér Václav Vorlíček podle scénáře Miloše Macourka. Tentokrát se tvůrci inspirovali klasickou pohádkou Labutí jezero i legendárním baletem Petra Iljiče Čajkovského. Tragický děj baletního představení však přepracovali do podoby dobrodružné pohádky se šťastným koncem. V hlavních rolích se objevil Max Urlacher, Jitka Schneiderová, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová a Jan Hrušínský.

Pták Ohnivák
pátek 10.05 hod., ČT1

Princ Afron s mladším bratrem Otmarem vezou na hrad krále Jorgena darem překrásného ptáka Ohniváka, který umí přivolávat lásku a zaplašit smrt. Po cestě se Afron zamiluje do neznámé krásky. Ukáže se, že je to princezna Elena, kterou si jako svou vyvolenou vybral i zlý černokněžník Skeleton. Princ Afron se vydává na nebezpečnou cestu, aby svou lásku vysvobodil z jeho temných kouzel....
Výpravnou filmovou pohádku na motivy bratří Grimmů natočil v roce 1997 osvědčený "pohádkový" režisér Václav Vorlíček. Jeho stálý spolupracovník Miloš Macourek příběh obohatil o vtipné dialogy. Princeznu stejně jako v Kouzelném měšci hraje německá herečka Tina Rulandová, jejího otce, krále Jorgena, Horst Buchholz. V záporné roli černého vládce Skeletona exceluje Karel Roden a v roli babky Jadwigy Jiřina Bohdalová.

Jak se tančí brumbambule
neděle 09.15 hod., ČT1

Lakotná pohádková princezna se chce provdat za bohatého krále a málo ji zajímá, že je do ní zakoukaný obyčejný mládenec Šuplík. Jen, když potřebuje splnit podmínku ke svatbě a naučit se tancovat, je jí Šuplík dobrý. Naučí ji, co má umět, ale žádného vděku se nedočká. Docela mu to prospělo a našel si lepší nevěstu. Humornou pohádku natočila režisérka Jiřina Pokorná a s chutí si v ní zahrál Viktor Preiss, Tereza Pokorná, Miloš Kopecký, Jan Přeučil, Dagmar Veškrnová a další známí herci.

Pohádka o prolhaném království
neděle 10.00 hod., ČT1

V prolhaném království si myslel král, že věčně bude poddané nutit ke lži a ty, kteří lhát nechtějí, zavírat do labyrintu. Zdálo se, že králova vláda je věčná a nic se tu nikdy nezmění. A přesto toho dne, kdy princezna objevila vchod do tajné komnaty, začalo se v prolhaném království blýskat na lepší časy.
Scénář původní televizní pohádky napsala Anna Vovsová a režisérka Svatava Simonová obsadila do hlavních rolí tohoto neobvyklého příběhu Aloise Švehlíka, Hanu Ševčíkovou, Jiřího Schwarze, Svatopluka Skopala, Janu Březinovou a Hanu Maciuchovou.

O zrzavé Andule
neděle 14.00 hod., ČT1

Děj původní pohádky je situován do malebných koutů staré Prahy - na Kampu a na Malou Stranu. V rodině pana lékárníka tu slouží laskavá a upřímná Andula, kterou od rána do večera prohání namyšlená lékárníkovic dcerka Terezka. V nejtěžších životních chvílích pomáhají Andule pohádkové bytosti z Kampy a smlsnou si na potrestání snobské Terezky. Je to ale Andula, neschopná jakékoli pomstychtivosti a zášti, která se vydává Terezce na pomoc.
V pohádce o Zrzavé Andule, která vždycky myslela víc na jiné než na sebe, uvidíte Ivanu Andrlovou, Simonu Postlerovou, Jana Čenského, Josefa Beka, Květu Fialovou, Ladislava Mrkvičku, Janu Březinovou, Petra Štěpánka a další herce. Scénář napsala Jarmila Turnovská, za kamerou stála Věra Štinglová, režii měla Vlasta Janečková.
Opakování: 06.01., ČT2

FILMY

Saturnin
úterý 20.00 hod., ČT1

Humoristický román Zdeňka Jirotky o Saturninovi, který vstoupí do života vypravěče příběhu, jeho dědečka, tety Kateřiny a dalších, aby s ním prožívali situace, které by se bez Saturnina těžko daly zvládnout už proto, že by pravděpodobně nikdy nemohly nastat, se již dlouho těší divácké oblibě. Z. Jirotka paroduje konvenčnost v lidském jednání a vyjadřování, odhaluje rozpor mezi přetvářkou a skutečností prostřednictvím suchého humoru, ovlivněného anglickou humoristickou prózou. Proti malichernému rozumářství staví vnitřní bohatství lidské osobnosti, její schopnost bláznovství, hravosti a fantazie, umění žít podle své přirozenosti.
Tvůrci Magdalena Wagnerová a Jiří Věrčák zpracovali tento slavný román pro Českou televizi jednak jako seriál, o rok později jako dlouhometrážní film s pietou k předloze, aby divák nebyl ochuzen o gagové situace, bonmoty a groteskní dialog. Ve filmu se vypravěč jmenuje Jiří Oulický. Atmosféru a kouzlo prvorepublikových zlatých časů evokuje hudba v dobovém stylu (Josef Spitzer), a selankovitá stylizace obrazu (Josef Špelda). Výstředního sluhu představuje Oldřich Vízner, zamilovaného mladého muže Jiřího Oulického Ondřej Havelka.

Dědeček je lepší než pes
čtvrtek 10.05 hod., ČT1

Když se malý Jirka Novák s rodinou svého spolužáka Zdeňka zúčastní veselého mikulášského putování po městě netuší, jak důležitou změnu v životě mu tenhle večer přinese. Příběh desetiletého chlapce, který nečekaně objeví svého dědečka, s nímž se jeho rodiče před léty navždy rozešli, vypráví citlivě o osamění, z něhož malý Jirka najde cestu a dokáže vrátit dědečka zpět do rodiny. Do hlavní role obsadil režisér Ivo Novák Jana Kalouse, jako jeho rodiče uvidíte Janu Krausovou a Jana Hrušínského, znovu nalezeného dědečka si zahrál Radek Brzobohatý.

Veselé Vánoce
čtvrtek 12.00 hod., ČT2

V malém městečku zvaném Harmonie jeho obyvatelé tak tvrdě pracují a věnují se pouze všedním povinnostem, že už ani nevědí, jak si lze obyčejné dny zpříjemnit a prožít něco opravdu výjimečného. Blíží se vánoční svátky a laskavá paní Santa Clausová vnukne místním sirotkům myšlenku, jak obyvatelům městečka do jejich srdcí a duší vrátit ztracenou pohodu. A tak zpívající malí koledníci rozzáří úsměvy na tvářích i těch největších škarohlídů a do ulic a osamocených domovů se opětovně vrací to pravé a neopakovatelné kouzlo Vánoc plných radosti.

Želary
neděle 20.00 hod., ČT1

Želary" jsou přepisem stejnojmenného povídkového souboru Květy Legátové, donedávna neznámé brněnské autorky, jejíž objevení autorem scénáře a režisérem filmu vedlo k publikaci její prvotiny v nakladatelství Paseka. Kniha se dočkal vynikajících prodejů a zájmu čtenářů.
Příběh filmu se odehrává za II. světové války v moravsko-slezském pohraničí, v horách, v místech, kde se zastavil čas. Právě zde se musí, mezi horaly, ukrývat mladá lékařka Hana před pronásledováním okupanty. Tím, kdo jí poskytne azyl, ovšem podmíněný sňatkem, je neotesaný horal Joza. Tato situace se stává východiskem ke zvláštnímu milostnému příběhu s nečekaně dramatickým vyústěním, jež přináší zcela nový úhel pohledu na dobu, v níž se příběh odehrává a lidské charaktery v příběhu zobrazené.

PRO PAMĚTNÍKY

Tři vejce do skla
neděle 16.05 hod., ČT1

Policejní úředník Vincenc Babočka odjíždí na zotavenou do Karlových Varů. V té době sem přijíždí i bohatý mahárádža, který vlastní vzácné diamanty. O ty ho chce připravit banda podvodníků v čele se zločincem Weberem, který je k nerozeznání podobný Babočkovi. Samozřejmě dojde k záměně, a tak se Babočka octne přímo v centru mezinárodního gangu...
Ve svěží kriminální komedii Martina Friče z roku 1937 Tři vejce do skla exceluje nenapodobitelný komik Vlasta Burian, který se vyřádil hned ve třech rolích. Kromě detektiva Babočky a padoucha Webera si s chutí a neopakovatelným elánem zahrál i ruského knížete Narišikina, jenž mimořádně zbožňuje vodku. Ve skvělé uniformě carského důstojníka nádherně zazpíval "Oči čornyje" a předvedl skvělou parodii na kozáčka. V dalších rolích se setkáte s Rudolfem Kadlecem, Helenou Bušovou, Bohušem Záhorským, Theodorem Pištěkem a Jaroslavem Marvanem.
Opakování: 1.1., ČT1

EVROPSKÝ FILM

Rodinné sídlo
středa 21.05 hod., ČT2

Ten dům na anglickém venkově náležel rodině Ruth Wilcoxové od nepaměti. A pro ni samotnou byl odjakživa největší životní jistotou, útočištěm, kam se mohla uchýlit, když už ji příliš dusil rušný velkoměstský život po boku úspěšného, obchodně zdatného manžela. Místem, do jehož klidu a míru jezdila načerpat sílu do dalších dní své existence. Proto si přála, aby po její smrti patřil Howards End někomu, kdo tak jako ona dokáže ocenit jeho kouzlo. A takového člověka našla v Margaret Schlegelové. V inteligentní, charismatické ženě, která dokázala svou přítomností prozářit její poslední dny. Pro celou Wilcoxovu rodinu bylo ovšem její poslední přání pouze úletem již nepříliš svéprávné mysli, o němž se Margaret neměla nikdy dozvědět...
Román jednoho z nejskvělejších vypravěčů anglické literatury E. M. Forstera Howards End (česky vyšlo pod názvem Rodinné sídlo) je dokonalým zachycením anglické společnosti počátku 20. století. Jádrem konfliktu jeho hrdinů je protiklad mezi intelektuální svobodou a přirozeností na jedné straně a obchodem a podnikáním na straně druhé. Na filmové plátno jej převedl zkušený tým režiséra Jamese Ivoryho a scenáristky Ruth Prawer Jhabvalaové, z jejichž spolupráce vznikla tak mimořádná díla jako Pokoj s vyhlídkou, Soumrak dne či Bostoňanky. Rodinné sídlo nezůstává pověsti svých tvůrců nic dlužno, což je ostatně patrno i ze záplavy cen, kterou získalo. Zmiňme jen nominaci na celkem 9 Oscarů, z nichž získalo 3: Emma Thompsonová za nejlepší herečku v hlavní roli, (ta získala za svůj výkon i Zlatý glóbus), Ruth Prawer Jhabvalaová za scénář, třetí Oscar pak byl za výpravu.
Zajímavůstka: dům, který použili filmoví tvůrci jako Howards End, je prý tímtéž domem, který Forsterovi posloužil modelem při psaní jeho románu.

FILMOVÝ KLUB

Vlasy
čtvrtek 29.12., 21.40 hod., ČT2

Filmové zpracování legendárního broadwayského muzikálu vzniklo až deset let poté, co slavila úspěchy jevištní verze. Režie filmu se ujal Miloš Forman, který o pár let předtím prorazil oscarovým dílem Přelet nad kukaččím hnízdem. Divadelní inscenace Vlasů neměla sevřený příběh, ten pro film dotvořil až scenárista Michael Weller. Vyprávění o mladíkovi z venkovského ranče Claudeovi, který se před nástupem do armády spřátelí s partou newyorského hippie Bergera a zamiluje se do dívky z aristokratické rodiny Sheily, se pro Formana stalo příležitostí zpracovat jeho osobní téma. Svoboda člověka, stojícího proti společenským konvencím i proti politickému systému, je leitmotivem téměř všech Formanových amerických filmů. Zde ji symbolizují právě dlouhé a rozevláté vlasy hlavních protagonistů.
Miloš Forman sice neměl zkušenosti s muzikálovým žánrem (podílel se pouze na hudebním televizním pořadu Dobře placená procházka), mohl se však opřít o svůj cit pro výběr spolupracovníků. Kromě neokoukaných herců měl také "k dispozici" vynikající hudbu Galta MacDermota a texty autorů Gerome Ragniho a Jamese Rada. Za zvláštní zmínku stojí nápaditá a uvolněná choreografie Twyly Tharpové a také kamera Miroslava Ondříčka.

NOČNÍ FILMOVÝ KLUB

Náměsíčníci
neděle 22.50 hod., ČT2

Náhoda je taková podivná "věc", kterou ničím nepřivoláš ani nezastavíš, přichází nečekaně a během okamžiku všechno dokonale změní. O tom také vypráví snímek, v němž důležitou roli má město, jedna dlouhá noc a tři hrdinové. Čtyřicátník Sándor je úředník ve středním věku, který po nečekaném propuštění z práce připojí starý karavan za auto a chce odjet k moři. Mladá Anna se zase pokouší vydělat nějaké peníze tím, že bloudí po barech a prodává vzorky nových značek cigaret. Třetím je dělník Bandi, jenž byl při práci v továrně zasažen elektrickým proudem a začíná se hádat s rodinou i přáteli. Každý z nich je jiný, přesto je spojuje něco nepochopitelného. Vypadají jako nějací ztroskotanci, snílkové ve městě plném podvodníků a chamtivců... Hořce laděnou komedii o pocitech a hledání mladé generace, stejně jako o lidech, kteří najednou mají pocit, že život něčím promarnili, natočil mladý, debutující režisér Bence Miklauzic. Na Maďarském filmovém týdnu v Budapešti v roce 2002 film získal Cenu za mužský herecký výkon v hlavní roli (György Gazsó) a Cenu za nejlepší scenáristický debut (Bence Miklauzic, Balázs Maruszki).


Programový typy na 26.12 najdete zde: http://www.neraweb.cz/index.php?stype=all&id=3442

Zdroj: Česká televize skladba a koordinace programů

Zdroj fotorafie: www.continental-film.sk



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0338 s