Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kdo zabil Prcíka?

27.12.2005   Jindřiška Kodíčková   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kdo zabil Prcíka?„Svobodné Irsko, ve kterém se kočky budou moci toulat beze strachu,“ aneb „ Kdo zabil kocourka Prcíka Tomeše?“

Celkem jednoduchá otázka, ale odpověď na ni rozhrnuje nánosy paralyzujícího strachu, blbosti a krvavého vlastenectví lehce přecházejícího do zhoubného fanatismu. Vše zastřešuje pokřivená komunikace, nedostatek lásky a neschopnost nahlížet reálnou skutečnost.
Postavy oscilují v extrémních protipólech citů a odkrývají slabost, která je bohužel paradoxně silou všech násilníků, teroristů, vrahů a jiných asociálů, kteří se stávají hrozbou společnosti jako celku i pro jednotlivce.

Kvalitní hra, založená na situačních smyčkách a vtipných dialozích, dnes módního autora Martina McDonagha reaguje na světový problém terorismu, který nám zasahuje do života, i když se nenacházíme v jeho epicentru. Autor se rozhodl vyprávět černou komedii o irských teroristech. Přestože mají vlastenectví v krvi, cestu ke zločinu spíše vyšlapaly nerozklíčované komplexy a dávné křivdy, a pomocí současné moci a krutosti si léčí své pochroumané ego. Na konci představení tedy zjistíme, že za odstrašujícím jednáním teroristy X stojí rozšlápnutý kyblíček kdysi na pískovišti. Za X i kyblíček můžeme pružně dosadit ......
To ovšem neznamená, že by se tak dalo cokoli zlehčovat, naopak představa, že za neštěstím světa stojí neukázněný psychopat, je více než absurdní.

Děj se odehrává na irském ostrově, kde žije spousta lidí v touze po klidném životě a proti své vůli jsou vtaženi do víru dramatických událostí. Jednoho dne je na ulici nalezen přejetý kocour, identifikován jako majetek mladistvého teroristy Daveyho, z něhož mají všichni strach. A jak známo, strach má velké oči, proto se jeho nepříliš inteligentní otec, jenž ho měl hlídat, snaží věc zakamuflovat. Začne krvavé běsnění, jemuž oběti jen stěží unikají. Láska k bližnímu sice překrývá lásku k teroristické organizaci, ale úplně hasne před citem k čtyřnohým miláčkům. Proto i závěr vyznívá, jak jinak, absurdně.

Neuvěřitelné myšlenkové pochody, absurdní situace, komické dialogy nabízejí hercům ( Ivan Řezáč, Vasil Fridrich / Viktor Limr, Matěj Hádek, Klára Pollertová-Trojanová, Milan Kačmarčík, Tomáš Pavelka, Kamil Halbich a Jaroslav Šmíd a Prcík Tomeš) nekonečné možnosti, které bezezbytku využívají. Hrají, jakoby i jim šlo o život. Zvlášť sugestivní se stává scéna likvidace protivníků z jiné skupiny, kdy krev stříká na všechny strany a publikum přesto slzí smíchy. Ale tak to vypadá skoro po celé představení.
Na Cenu za herecký výkon je po zásluze nominována vyhládlá, sexuálně vyprahlá černá kočka, kvůli které to všechno začalo a pak podivně skončilo.

Režisér Daniel Hrbek dokázal bravurně realizovat hru tak, aby vypovídala o jednom z globálních nebezpečí s humorem a přesto se závažný problém neproměnil v myšlenkovou grotesku. Švandovo divadlo právem získalo za uvedení hry Poručík z Inishmoru prestižní cenu Alfréda Radoka za rok 2003 v kategorii HRA ROKU. Cena se uděluje dramaturgii za nejlepší poprvé v Čechách uvedenou hru.


Obnovená premiéra bude 16. ledna 2006 - nová alternace: V roli Daveyho Viktor Limr





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0302 s