Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Lesk královského majestátu ve středověku

26.01.2006   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Lesk královského majestátu ve středověkuStředověk žil ve znamení symbolů a rituálů. Kromě církevních rituálů se další vytvářely na dvoře panovníka. Přispívaly k důstojnosti a výjimečnosti jeho osoby. Postupně se ukotvovaly do složité ceremoniální podoby, bez které by některé úkony ztratily svou platnost (korunovace, přísahy, prezentace u dvora atd).

Sborník, sestavený k poctě historika Františka Kavky, obsahuje 26 studií, týkající se uvedené problematiky, časově spadající převážně do doby vlády Lucemburků, tedy období, jenž bylo Kavkovi blízké. Erudovaní autoři, jeho kolegové i žáci, na ni nahlížejí z různých úhlů pohledu. Rozvíjejí témata panovníka a jeho majestátu, hovoří k reprezentaci královské moci, všímají si souvislostí panovnického majestátu, vzdělání a umění. V neposlední řadě pohlížejí na královský majestát očima literátů a vzdělanců tehdejší doby. Knihu doplňují černobílé i barevné fotografie historických objektů a dokumentů.

Profesor František Kavka
se narodil v Praze 21.11.1920. Po maturitě na gymnáziu dokonale zvládl latinu, němčinu a francouzštinu, obdivoval se dějinám antického světa. Vysokoškolská studia zahájil v roce 1939, tudíž na KU pobyl jen několik měsíců, než byly vysoké školy uzavřeny. Své jazykové znalosti obohatil ještě o řečtinu, protektorát prožil jako úředník ve spořitelně, potom jako totálně nasazený. Po osvobození vystudoval obor čeština-dějepis, získal doktorát. Učil na gymnáziích v Chotěboři a Pardubicích, pak přešel jako docent na KU, kde působil až do nuceného odchodu v roce 1970. Po celou dobu svého působení se věnoval pedagogické, badatelské, ale i organizační činnosti. Vědecky se zaměřoval převážně na některé aspekty vývoje české společnosti 16. století, na dějiny UK a na problematiku doby vlády Lucemburků, převážně Karla IV. a Zikmunda. O uvedených tématech bohatě publikoval, psal i učební texty, dodnes v zásadě platné a studenty využívané. Sledoval nové pohledy na historii, snažil se české dějiny vyloupnout z dosavadního nacionálně německého zakotvení (Karel IV.) a omezit nový negativistický tlak marxistické historiografie.

Po odchodu z univerzity pracoval v Židovském muzeu, ale ani tady nerezignoval. Naučil se hebrejsky a dál badatelsky pracoval. Publikovat začíná postupně od roku 1978, ale satisfakci přináší až rok 1989, kdy vyšlo mnoho studií i knih. Nakladatelství PASEKA vydalo jeho práci Čtyři ženy Karla IV.

Kniha zaujme odbornou veřejnost, ale poučení v ní mohou hledat i laici. V jednotlivých studiích najdou náhledy na konkrétní zajímavé jevy, na které třeba v monografiích nezbývá dost prostoru. Sborník je přínosným materiálem zvláště svým důrazem na praxi českého panovnického dvora.

Vydalo nakladatelství PASEKA v roce 2005.

Zdroj fotografie:www.paseka.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.064 s