Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Postavení Slunce pro určení partnera nestačí

25.01.2006   Martina Bittnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Postavení Slunce pro určení partnera nestačí...říká astroložka, grafoložka a výtvarnice Hana Babicová.

Někteří vědci tvrdí, že astrologie je pavěda. S tímto výrokem pravděpodobně nesouhlasíte. Dokázala byste jej uvést na pravou míru?
Je to složitá otázka, hodně záleží už na tom, jak definujeme vědu. Astrologii využíváme k nahlédnutí do lidského života, který je neopakovatelný a nelze tedy dávat žádné důkazy, s lidským životem nemůžeme dělat pokusy. Z tohoto úhlu pohledu astrologie věda není. I když existují statistické výzkumy, které leccos prokazují.
Já osobně nepotřebuji zařadit astrologii do nějaké škatulky, stačí mi, že funguje. A o tom se stále znovu přesvědčuji. Často mi lidé při konzultaci říkají, že z jejich horoskopu čtu to, co ještě nikomu neřekli.
Postoj k astrologii souvisí třeba také s pohodlností – říct, že je všechno náhoda nás zbavuje osobní zodpovědnosti.

Co vás osobně přivedlo k astrologii? Jak dlouho se jí věnujete?
Tak jak se to lidem občas stává - dostala jsem se v životě do slepé uličky a nevěděla kudy dál. Proto jsem si nechala vypracovat horoskop. Z dnešního hlediska k němu mám určité odborné výhrady, tehdy však svou úlohu splnil a nasměroval mě – mělo to být k okultnu, zvolila jsem astrologii. Nepovažovala jsem ji za konečnou stanici, řekla jsem si, že to zkusím a uvidím, kam mě to povede. Tradičními přístupy jsem byla celkem zklamaná, mnohem bližší je mi psychologický, humanistický a transpersonální přístup. Vždycky mě zajímala psychologie a astrologie mi nabízí možnost nahlédnout do lidské psychiky (své i druhých) a poodhalit smysl toho, co se nám v životě děje. Možnosti astrologie jsou obrovské, omezená jsem pouze svými vlastními schopnostmi. A tak jsem u astrologie zůstala, je to už 15 let. Postupně své působení rozšiřuji o další koníček výtvarné umění. Baví mě hlavně aktivně malovat. Ve spojení s astrologií, psychologií a psychoterapií to vede k arteterapii, kterou považuji za nesmírně cennou. Dává možnost uvolnění a sebepoznání, a hlavně člověku přináší velkou radost z tvoření, na kterou v dnešním světě téměř zapomínáme. A přitom je to obrovský zdroj energie. I v této oblasti už mám zkušenosti.

Když vás čeká nějaká důležitá událost, či rozhodnutí, díváte se tzv. „do hvězd“ a řídíte se „jejich radou“?
Pokud mám před sebou důležité rozhodnutí a nevím si rady, tak se podívám jak to právě vypadá v mém horoskopu. Většinou cítím, jak se mám rozhodnout nebo že ještě nepřišel čas. Jestliže to nevím, je to podezřelé a svědčí to o tom, že jsem narazila na nějaký problém v sobě. Horoskop mi pomůže přijít na to, o co jde. Podobné to je třeba když onemocním, rovněž se snažím zjistit, co se děje, proč a na co reaguje moje tělo, co se mi snaží sdělit. Kladu si otázky a nahlížím do hvězd. Není to ale denní praxe, dávám přednost tomu život prožívat jak je, místo abych něco plánovala a úzkostlivě se snažila vyhnout problémům. Astrologii využívám také zcela prakticky, třeba když nemůžu něco najít - hvězdy mi ukážou kde hledat.

Astrologie většinu laiků přitahuje kvůli problematice lidských vztahů, většina si myslí, že podle slunečního znamení lze určit ideálního partnera, tedy něco, co lidé obvykle v životě hledají. Nicméně k určení ideálního partnera jistě vede složitější cesta. Můžete ji alespoň zhruba přiblížit?
Nemám moc ráda termín ideální partner – kdo je ideální? Astrologie je velmi užitečná právě pro možnost sebepoznání každého z partnerů, už to samo o sobě je nikdy nekončící proces. Když znám svá slabá místa a počítám s nimi, méně už obviňuji partnera z problémů, které mezi námi vzniknou. Pomáhá mi to přijmout své meze a dovedu také snáz přijmout fakt, že i ten druhý je jen člověk, nedokonalý, se svými vlastními hranicemi, zkušenostmi, představami.
Partnerské horoskopy ukazují, kde jsou si partneři podobní, v čem si rozumí, a kde jsou naopak v konfliktu, jenž se stane „překážkou“ jejich vztahu. Problémy jsou vlastně cennou zkušeností – ukazují nám naše slabá místa, o kterých bychom se bez vztahu nedozvěděli. Nejde o to vyhnout se nepříjemnostem, spíš je využít pro svůj růst. Vztah bez konfliktů budí podezření, možná špatně plní svou funkci.
Samotné postavení Slunce pro určení vhodného partnera naprosto nestačí. V horoskopu se nachází ještě Luna, Merkur, Venuše, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun a Pluto v jedinečných konstelacích, které rozhodují o tom, jací jsme. Tudíž je třeba pracovat s konkrétními horoskopy obou partnerů, abychom se dozvěděli, jak na tom vztah je. Důležitá je také osobní konzultace, která napoví, jak se svým potenciálem daným nativitou každý z partnerů zachází.

Vypočítat horoskop není snadné, proto jak dlouho zhruba trvá vypracování horoskopu včetně podrobného výkladu?
Díky počítačům a astrologickému softwaru už dnes není těžké horoskop vypočítat. Podstatně obtížnější a časově náročnější je horoskopu porozumět, vyložit jej, případně napsat. Písemně mi to trvá zhruba týden.

V čem mi může být vypracovaný horoskop nápomocen, resp. s čím vším se mohu na astrologa obrátit?
Základem je nativní horoskop, který ukazuje váš osobní potenciál, typ disponibilní energie a temperamentu, schopnosti, citové založení, dominantní životní témata a oblasti, vztahové, zdravotní, finanční a pracovní předpoklady a poměry, typ tvořivosti, životní poslání… Dále zpracovávám prognostické horoskopy – výhled do budoucnosti na určité období, partnerské, dětské horoskopy. Mohu vypracovat horoskop jako odpověď na konkrétní dotaz, mohu najít vhodný termín pro určitou akci (stavbu domu, operaci, založení firmy, koupi něčeho, plodné dny). V podstatě se můžete zeptat na cokoliv.

Vedle astrologie se věnujete i grafologii. Znamená to, že rozbor písma může být jakýmsi doplňkem k horoskopu, tedy že může pomoci vytvořit ucelenější obrázek o dané osobnosti?
Nativní horoskop je vyjádřením základního potenciálu člověka v momentě jeho narození. To, jak člověk se svým potenciálem zachází a nakolik jej využívá je dobře vidět právě v písmu, které odráží stav psychiky člověka. Je to opravdu skvělý doplněk horoskopu.

Mezi astrology se vyskytuje ale bohužel i slušná řádka neprofesionálů. Když se rozhodnu nechat si vypracovat horoskop, podle čeho poznám solidního astrologa?
Každý astrolog pracuje individuálně, hodně záleží na jeho osobnosti. To, jestli s ním budeme spokojeni také souvisí s naší osobností, s tím, co od konzultace očekáváme. Solidní astrolog ví, že je jen člověk stejně jako jeho klient, nestaví se do nadřazené role vševěda a neslibuje zaručené recepty na šťastný život, je citlivý, vstřícný, ohleduplný. Nejlepší je obrátit se na astrologa, kterého vám někdo doporučil, protože s ním má dobré zkušenosti. První vodítko vám poskytne už i pocit z telefonního rozhovoru při objednávání, i když sympatie či antipatie nemusí být vždy spolehlivé.
Někteří lidé mají sklon slepě se řídit něčími radami, vzdávají se své odpovědnosti a tím nejen nahrávají nesolidním astrologům, ale dostávají se do dalších problémů. Přínos astrologie vidím v možnosti podívat se na věci jinak a nikoliv v poskytování rad.

______________

Hana Babicová
tel. 603 937 327

hanababicova@seznam.cz
www.malujsi.com

Zdroj fotografie: archiv Hany Babicové


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1517 s