Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Utahování opasků versus prezidentská renta

17.05.2003   Martina Bittnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Utahování opasků versus prezidentská rentaNikdo netušil, co se za pouhých čtrnáct let stačí rozkrást. Našinec nad tím jen kroutí hlavou a zdá se mu to až neskutečné. Nezaměstnanost spíše roste, mzdy už dobré čtyři roky prakticky stagnují a na naše hlavy se snáší prohlášení o malé produktivitě práce. Což odráží to, kam dovedla své sliby o sociálním státě současná vláda. Pro její voliče to musí být velmi krutý paradox.




***
Po sametové revoluci za tehdejšího ministra financí Václava Klause, tedy dnešního prezidenta republiky, jsme si v rámci ekonomické reformy museli pěkně utáhnout opasky, jak se s oblibou říkalo. Dělali jsme to s mírným brbláním a samotný Václav Klaus za to sklidil mnoho ironických posměšků. Přesto nám to připadalo asi nezbytné a do určité míry snesitelné. Měli jsme křehkou demokracii a chtěli jsme vybudovat prosperující stát. Nikdo ale netušil, co se za pouhých čtrnáct let stačí rozkrást. Našinec nad tím jen kroutí hlavou a zdá se mu to až neskutečné.

Nezaměstnanost spíše roste, mzdy už dobré čtyři roky prakticky stagnují a na naše hlavy se snáší prohlášení o malé produktivitě práce. Což odráží to, kam dovedla své sliby o sociálním státě současná vláda. Pro její voliče to musí být velmi krutý paradox. Jednoduše voliči naletěli na plané sliby, jak se jim povede pod Sociálně demokratickým praporem lépe a ono ouha. Zas po nás někdo požaduje uskrovnit se, ačkoliv mnozí po letech hospodářského huntování vládních ekonomů mají opasek utažený už na první dírce a nějak už není utahovat kam. Místo toho, aby se trestali lumpové, zloději ve velkém, místo toho, aby se jakýkoliv zločin řádně potrestal, aby obyčejný člověk konečně našel někde zastání, aby se mohl opřít o fungující legislativu, aby nedoplácel na absolutní nedodržování zákoníku práce a nepřicházel o tvrdě našetřené úspory v krachujících bankách, vláda vymýšlí opatření, aby se tomuto občanovi naopak dařilo ještě hůř. A to vše díky straně, která vždy před volbami vyrukuje s líbivým sociálním programem.

Samozřejmě se budeme muset těmto restrikcím podvolit, nakonec nic jiného nám ani nezbývá. Ale považuji za nehoráznost, když v tomto čase smutných vyhlídek, se náruživě projednává doživotní renta pro ex-prezidenty, v níž figurují prakticky miliónové roční částky. Obyčejným selským rozumem si tedy mohu říct, na jednu stranu prý nejsou peníze na nic, na druhou se tu rozhazuje plnými hrstmi. Povzdech bývalého prezidenta Václava Havla, že má stále velmi náročný program a musí to zvládnout s mnohem menším kancelářským aparátem, čímž naráží na potřebnost příspěvků na vedení kanceláře pro ex-prezidenty, mi připadá jako velmi nemístný. Občana Václava Havla přeci nikdo k žádným aktivitám nenutí a naopak kdyby se odstěhoval do Portugalska a užíval zaslouženého odpočinku a klidu, nikdo mu to (zvláště s ohledem na jeho zdravotní stav) nebude mít za zlé.

Demonstrace do demokracie patří stejně jako svoboda projevu a proto se domnívám, že na tuto vládní aroganci by měl tento národ reagovat tím, že vyrazí do ulic a řekne tak otevřeně svůj názor. Odbory by neměly být žádným přežívajícím monstrem minulého režimu, ale dobře fungující organizací, která zaměstnancům zajistí a vybojuje slušné pracovní a existenční podmínky.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Jana - 18.5.2003 - 10:43

Tak s tímhle musím souhlasit. Rozpaluje mě to přímo do běla a říkám si, co jsme komu udělali. I když se říká, že jsme národ zlodějíčků a vychytrálků a že se tu kradlo vždycky, ale já si myslím, že tomu hodně přispěl komunismus a jeho rovnostářství. Byli jsme si všichni rovni, ale někteří si byli rovni víc...


Od: Fines - 18.5.2003 - 13:22

Tak já nesouhlasím s tím,že za tento tragický stav naší země, můžeme děkovat jen současné straně a vládě. Všechny problémy, které zde uvádíš se táhnout už od nástupu naší první demokratické vlády po sametové revoluci. Nakonec nejvíc se rozkradlo při kupónové privatizaci, jejíž otcem je Václav Klaus. Nejdřív nechal rozkrást podniky pánům nahoře a nám dole pak utahoval opasky. Prostě máslo na hlavě mají všichni. Náš národ se dá rozedělit jen na dvě skupiny Ty nahoře a ty dole. Jana. Myslím, že s rozkrádáním po revoluci ideologie komunismu moc společnýho nemá, jen to, že bývalí komunisté převlékly kabáty a podílely se na tom.


Od: rezi - 18.5.2003 - 14:11

Já to vnímám teď jako dokonání toho všeho, co bylo předtím. Prostě Soc.dem.dokonal to, co ty před nimi začali,ale hlavně, že měli plnou pusu keců a co se týče situace, tak mám dojem, že teď je to fakt nejhorší, co bylo od revoluce.


Od: Dan - 20.5.2003 - 11:01

Tak v tom s váma dámy notuju. Souhlasím, prostě je to pakárna. A přemýšlím nad jediným, proč jsem se už dávno blbec nedal na politiku, žil bych si jako prase v žitě.


Od: fajkie - 21.5.2003 - 21:35

A co podívat se na to trochu jinak
Prostě jsme za komunistů zdegenerovali a to nejen politici, ale bohužel i my obyčejní lidé. Stále slyšíme o "zlatých českých ručičkách", ovšem kde je jim konec. Nemáme schopné manažery, v manažerských sférách se i na velmi vysokých místech pohybují lidé, kteří by na západ od nás buď rozšířili řady nezaměstnaných nebo spíše skončili za katrem, nemáme schopné inženýry, nemáme kvalifikované dělníky, učitele atd. atd. Přeháním, jistěže máme, ale bohužel méně než třeba Řekové, Portugalci a další, které jsme před časem považovali za národy, které se nám nemohou rovnat ani náhodou. Takže až půjdeme všichni trochu do sebe a uvědomíme si, že to co nás čeká je jen tvrdá práce, která se nedá ošidit ani okecat, že úspěchu a bohatství se nedomůžeme podvody a okrádáním jiných, teprve pak se snad začneme zase vzmáhat. To si s našimi politiky těžko můžeme říci, takové co by nám to na rovinu řekli nezvolíme a ty co akorát blafují a okecávají teď máme. Jako kdysi, teď už máme co jsme chtěli ...! Proto "keep smiling"!


Od: Rezi - 22.5.2003 - 9:58

Fajkie
Dokud budou hýbateli přesně ti všichni jmenovaní, což znamená v mnoha případech vystudovaní za komunismu a s bohatou minulostí, nepohne se to tu ani náhodou. Někteří lidé říkají, že prostě tito lidé musí vymřít a pak snad... Jak můžeme mít kvalifikované síly, když systém přijímání na mnohé vysoké školy je pochybný, když na pedagogickou fakultu jsou z 90% přijímáni lidé bez vztahu k oboru apod... Je to začarovaný kruh, kterému vévodí peníze. A kdo je nemá, má smůlu.Tady nezáleží, jak je kdo schopný, ale kolik peněz si dokáže z toho pomyslného koláče ukrojit.


Od: derfi - 22.7.2003 - 11:44

Takže Rezi viva Fidel:o)


Od: Rezi - 22.7.2003 - 13:46

Fidel?Hm,no dobře. O tom to ale není.


Od: anonym - 14.3.2006 - 16:46

Volte Národní stranu a zúčtujeme


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0369 s