Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Muži a samota

20.03.2006   Radek Dolanský   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Muži a samotaSamota – pro většinu lidí věc tíživá. I laik nepotřebuje mnoho podkladů k tomu, aby uhodl, že samota vadí především ženám, jež se i po několikerém zklamání snaží o hledání vyhovujícího partnera, o zahnání samoty. Jak je to se samotou u mužů, se pokusím nastínit v následujícím článku.

Myslím, že samota na většinu mužů nepůsobí nijak depresivně. Dovedou se s ní sžít a nakonec v ní povětšině naleznou takové zalíbení, že neuspěje ani zdatná lovkyně partnerů. Muži, jež si zvolili samotu jako celoživotní způsob života již od dob svého dospívání, tedy doslova asketickou samotu, tvoří podle mého názoru nepatrné procento ve vzorku obyvatelstva. Dnešní trendy se však velmi rychle mění. Mladí muži dávají přednost samotě například z důvodů studia a následného budování kariéry, kdy by bylo manželství pravděpodobně odsouzeno ke krachu. Mnozí v samotě vidí svobodu a nevázaný styl života. Užívají radostí života plnými doušky, ale doma jsou rádi sami v klidu.
Jsem však přesvědčen, že nejpočetnější skupinou samotářů jsou muži, kteří nechtěli být původně sami. Muži, kteří se v poslední čtvrtině minulého století nejpozději po základní vojenské službě ženili a za pár let, jak bylo tehdy módní, se zase rozváděli. Tito muži původně neměli samotu rádi! Muž se mnohdy ocitl doslova na dlažbě oškubán manželkou a soudním systémem, jež v dobách socialismu rozvedeným ženám až nesoudně stranil. A tak se muži naučili žít sami. Samozřejmě, že někteří toto „štěstí“ neměli a vrhli se do nového manželského dobrodružství.
Všechno má svá pro i proti, ale přece jen, zvykne-li si muž na samotu… Naučí se vařit a pokud ne - restaurací, bister či rychlých občerstvení jsou dnes mraky. Záleží pouze na peněžence a apetitu jednotlivce. S praním jsou ještě menší problémy, neboť mužům v domácnosti pere pračka, nikoliv jak ženy vzdychají, že musí prát. Snad až na několik pokusů o zmenšování ošacení či barvení na neurčito při vyšších teplotách než je záhodno. Úklid je snad největší výhodou osamoceného muže. Probíhá dle nálady. A nádobí…?!
Muž samotář má mnohem větší prostor a čas pro své koníčky a záliby. Nemluvě o finanční nezávislosti, kdy může do svých zájmů investovat mnohem vyšší částky. Dalo by se tvrdit, že není nijak časově vázán mimo dobu zaměstnání. Pokud si zajde „pokecat“ do hospůdky, je to čistě jeho záležitost, kolik zkonzumuje a v jakém stavu odejde k domovu. Jediný, kdo mu může něco vyčítat, je on sám. Spousta žen si myslí, že tohle je jeden z hlavních důvodů, proč si chlapi užívají samoty. Velmi se mýlí!
Snad právě manželství, která vidí kolem sebe, dávají mužům za pravdu, že je lepší být sám. Manžel odejde do práce a žena ihned cupitá k milenci nebo naopak. Věčně se hádají a to doslova o ničem, bez jakékoliv snahy o konstruktivní domluvu. Mnohé rodiny jsou jen osoby přežívající v jednom bytě, respektive domě. Neustálá kritika…to dej sem a to támhle, proč děláš tohle, kam jdeš a kde jsi byl… a pořád dokola. Tohle je lepší než samota?
Snad i proto existuje dostatek intimních přátelství mezi osamělými muži a ženami pouze „na dálku“. Je mi z tebou hezky, ale ty máš svůj byt tam a já tady. A tak je to fajn.
Dnes dorůstá mládež, která si již nepamatuje výchovu á la stádo. Ale i jejich předchůdci, jež v socialistické republice navštěvovali jen první či druhou třídu, berou samotu a samostatnost téměř jako samozřejmost. Naopak samota se pro ně v určitých směrech stává výhodou, možností lépe uspět, nejen například při hledání práce doma nebo v zahraničí. Mladí muži ale i dívky dnes začínají žít singl. Trend, jenž na Západě „letí“ již několik let. A problematika samoty se dostává do zcela jiné dimenze.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Mirka - 22.3.2006 - 9:13

Samota
Dobrá. Ale co když muž zatouží mít děti? Vezme si za ně jako "samotář" zodpovědnost anebo se uráčí jenom jednou měsíčně zaplatit alimenty? Nechci uvažovat o dalších "možnostech" ... Z hlediska jednotlivce je to
možná v určitém věku výhodný postoj, z hlediska společnosti ovšem nikoliv. (Viz nový zákon o vymáhání alimentů od neplatících otců státem.)
Říkávalo se: "Kdo se neožení včas, neožení se vůbec". Příliš velká kalkulace o tom, co mi manželství přinese a co ne, nahrává svobodnému stavu. Ale ... Zamlada se samota snáší dobře, ale co ve stáří ?! Toho se úvaha už bohužel nedotkla ...


Od: věra poláková - 23.3.2006 - 16:20

Zajímavé - hlavně závěr


Od: Radek Dolanský - 24.3.2006 - 13:38

ad Mirka
Nějak mi uniká souvislost článek versus alimenty. A pokud už - vyznívá to jako by všichni nebo převážná většina osamělých mužů byli neplatiči.
Jsem velmi rád, že váš názor o "kalkulaci" nesdílí sněmovna. To bychom ještě mohli očekávat povinnost ženitby.
A stáří? Ještě starý nejsem, ale předpokládám, že samotu budu řešit tak jako doposud. Starý pes nejen, že se novým kouskům nenaučí, ale také je nepotřebuje.


Od: Mirka - 25.3.2006 - 12:35

Netvrdím přece, že většina mužů ...
Netvrdím, že většina mužů - otců alimenty neplatí. Ale vidím ve svém okolí, že se jich mnoho placení vyhýbá anebo se snaží je minimalizovat. Ale nejde přece jen o peníze, ale i o výchovu dětí a starost o ně. Přeháníte to také s povinností ženitby... Kdo nemá smysl pro rodinu ať se raději nežení, stejně by to nebylo k ničemu dobré. Nakonec i v minulosti bylo dost "starých mládenců" a "starých panen" a nikdo se tomu nedivil. Chtěla jsem jen říct, že život v manželství není špatný, pokud si ti dva dobře rozumějí, mají se rádi, dovedou potlačit vlastní EGO a jsou schopni se navzájem tolerovat. Vždyť "těžko je žíti člověku samotnému". Ve stáří a v nemoci mohou být jeden druhému oporou. Přeji Vám, abyste Vaši životní filosofii uplatnil ve svém životě a byl šťastný ...
Já jsem ovšem jiného názoru.


Od: Radek Dolanský - 3.4.2006 - 12:48

ad Mirka 25.3.
Tak tady si už rozumíme (skoro). Máte pravdu, že lidé, kteří nemají smysl pro rodinu by neměli vstupovat do manželství. Ale kdo z nás to ví? Kdy jste si zapamatovala, že nemáte šahat na rozpálenou troubu? A přesto existuje mnoho těch, kteří se nechají rádi popálit znovu a znovu. Děkuji vám za přání. Nezbývá než doufat. Přečtěte si moji životní filosofii v Seznamu autorů.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0351 s