Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kontroverzní hollywoodská hvězda Jane Fondová

23.03.2006   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kontroverzní hollywoodská hvězda Jane FondováKniha se jmenuje prostě "Jane Fondová" a jedná se o neautorizovanou biografii, kterou několik let sestavoval Christopher Andersen. Obsahuje fakta, doplněná výpověďmi Jane i jejich blízkých.

Jane Fondová se narodila se 21.12.1937 v ohnivém znamení Střelce a nespoutanost tohoto živlu zřejmě ovlivnila veškeré její jednání i život. Jane Fondovou označují za kontroverzní hollywoodskou hvězdu, která se po celý svůj život projevovala jako rebelant a zároveň emancipovaná a energická žena, přičemž zajímavé je, že často ztvráňovala i podobné role.

Jane je dcerou slavného herce Henryho Fondy a psychicky labilní matky Frances Brokawové, kterou se nenaučila milovat. V dětství toužila po tom, aby se jí matkou stala herečka Katherine Hepburnová, kterou obdivovala a i později ji považovala za svůj herecký vzor. Bezkonfliktní vztah však Jane neměla ani s otcem, zde docházelo ke srážce dvou silných osobností. Malá Jane vyrůstala s mladším braterm Peterem (později filmový herec a režisér) na otcově kalifornské farmě. Od dvanácti let, po sebevraždě své matky, trávila čas většinou u babičky v Connecticutu, kde navštěvovala Greenwich Academy. O herectví se zpočátku nezajímala, studovala hru na klavír a malířství.

K herectví se vlastně přiblížila díky své kráse. Profesionální uměleckou kariéru zahájila jako modelka v New Yorku a v roce 1960 debutovala na Broadwayi v show "Byla to malá holka". Skutečné slávy dosáhla až pod vedením francouzského režiséra Rogera Vadima, svého času jejího manžela. Ve francouzských filmech, např. v Barbarelle, však vynikly spíše Janiny tělesné půvaby než herecké schopnosti. V Americe se k těmto filmům vyjadřovali chladně, ovšem ve Francii dosáhla Jane obrovské popularity. Když se sem po několika letech vrátila, fanoušci ji přivítali se vší slávou a ovacemi. (Jen tak pro zajímavost, měla tehdy dělat partnerku Alainu Delonovi ve snímku "Joy House" a ještě před natáčením prohlásila: "Nepochybně se zamiluji do Alaina Delona. Milostné scény mohu hrát, jen když jsem zamilovaná do svého partnera." že nic neříká naplano, dokázala záhy, když v několika týdnech rovzrátila dlouhodobý vztah Delona s herečkou Romy Schneider.)

Svých nejčestnějších hereckých úspěchů dosáhla Jane v sedmdesátých letech, kdy několikrát získala nominaci na Oscara a také jej opakovaně obdržela. O filmování Jane tvrdí: "Dostane se vám do krve, ničí vás to - jeden den jste nahoře, druhý dole." To pro Jane platí dvojnásob, v pracovním i osobním životě.

Na přelomu 60. a 70. let Jane velmi aktivně působila v kampani proti válce ve Vietnamu. Vystupovala se skupinou zvanou F.T.A. (Free the Army, Osvoboďte armádu) s protiválečným programem v okolí vojenských základen na Havaji, Filipínách a Tokiu - a vysloužila si za to obrovskou kritiku. Později se za některé své protiamerické výroky musela omluvit. Sama své, často protichůdné, jednání omlouvá tím, že "jedná instinktivně a emocionálně".

Kromě toho se Jane Fondová od osmdesátých let věnovala propagaci aerobiku (prostřednictvím videokazet a populárních knih) a neslané diety. Propagovala zdravý styl a v souvislosti se svými videokazetami také tristně odmítala plastickou chirurgii. "S vráskami, povadlými rysy a šedivými vlsy se musíme smířit. Musíme pochoit, že jsou známkou našich životních zkušeností," tvrdila moudře. Jistě se domníváte, že Jane Fondová dělá v tomto případě sama sobě nejlepší reklamu. Ovšem tak se to jeví na první pohled. Jane se v dětství trápila svou otylostí a v období dospívání si napomáhala strkáním prstu do krku, čímž si způsobila bulimii. Později si vytvořila závislost na sedativech a necelý rok po plamenné obžalobě plastické chirurgie si nechala odstranit tuk z horních a dolních očních víček a o další půl rok později si nechala zvětšit prsa implantací malých silikonových vložek.

Každopádně vše, co Jane Fondová ve svém životě udělala, udělala s pevným přesvědčením o správnosti svého jednání. Bez ohledu na to, že před časem jednala naprosto opačně. Prožila si své okamžiky slávy jako sexuální symbol i zuřivá feministka, byla levicovou kritičkou kapitalismu, zatímco její majetek se odhadoval na sto milionu dolarů. Vyzkoušela si nejen jako herečka, ale jako člověk, veškeré role života. A i když stála na samém vrcholu slávy, ocitla se i v pochybnostech, pokoře i ve vězení. Pokaždé však v sobě našla novou sílu, zašlapala své trápení do země a vrhla se do nového boje, boje proti světu i proti své vlastní výbušné povaze.

Kniha "Jane Fondová" obsahuje 289 stran a vydalo ji nakladatelství Votobia.


Zdroj fotografie: www.osobnosti.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0247 s