Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Příběhy ulice versus H. Ch. Andersen

18.03.2006   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Příběhy ulice versus H. Ch. AndersenDivadlo Archa v Praze uvádí dnes 18. března od 20 hodin premiéru nového projekt týmu režisérky Jany Svobodové – SenAnderSen.

Martin má ve dne na starosti údržbu sídliště a v noci tajně sprejuje svůj podpis na vagóny metra. Petr chce zpívat a tančit, ale neví jak. Richard touží po slávě, ale pracuje ve skladišti. Jak dojít k uznání druhých? Jak najít svůj vlastní talent? Je možné stát se umělcem i bez uměleckého vzdělání? Je úspěchem to, že vidíš svou tvář na plakátech?

V novém divadelním představení SenAnderSen jsou příběhy umělců ulice konfrontovány s příběhem Hanse Christiana Andersena, jehož cesta ke slávě byla doprovázena řadou neúspěchů, zklamání, ponižování a posměchu. V představení vystupuje „malá mořská víla“ – čínská dívka, která v Praze hledá svůj sen. Je tu i skladatel, jenž přísně dbá na pravidla správné kompozice. Nad tím vším se vznáší duch slavného spisovatele, kterému osud nepřál být tanečníkem, básníkem a zpěvákem, a kterému trvalo mnoho let, než zjistil, co opravdu umí. Bylo psaní pohádek, které jej proslavilo na celém světě, skutečně jeho touhou? Oslavy Andersenova výročí skončily, co nám po něm skutečně zbylo?

Tvůrci představení, které využívá prvky street artu, hip-hop, slang či graffitti, se nechali inspirovat životním tápáním dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena. Podle režisérky Jany Svobodové se inscenace snaží oslovit zejména mladé publikum, které se nachází někde mezi věkem dítěte a dospělostí. Pulsující beatbox pak přiláká i ty, kteří by běžně do divadla nepřišli, dodává režisérka.

SenAndersen je kolektivním autorským dílem týmu režisérky Jany Svobodové, který vytvořil úspěšná představení Chat – Nebezpečně snadné známosti (2003) a V 11:20 tě opouštím! (2005). Tým složený z oblíbených představitelů české hip-hopové a beatboxové scény Dovise, Cossigy a Rosena, doplňuje čínská herečka Lu Jing a skladatel soudobé hudby Michal Nejtek. Představení, které vzniklo v rámci Archa.lab, uzavírá Andersenovskou sezónu v Divadle Archa.


Koncepce a režie: Jana Svobodová. Režijní a scénografická spolupráce: Dowis a Cossiga. Hudba: Michal Nejtek. Dramaturgie: Martina Hrabová. Hrají: Dowis, Cossiga, Rosen, Lu Jing, Michal Nejtek.


 
Zdroj fotografií a zprávy: Divadlo Archa


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0699 s