Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Převálcují Bradavice Scientologii?

24.04.2006   Michaela Wilhelmová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Převálcují Bradavice Scientologii?J. K. Rowlingová je autorkou, jejíž jméno oblétlo v poměrně krátké době celý svět. Harry Potter se stal postavou milovanou i nenáviděnou a najdeme jen málo lidí, kteří nikdy jeho jméno nezaslechli. A je to právě Harry Potter, který se chystá srazit ze stupňů vítězů uctívaného scientologického guru.

Guinessova kniha rekordů svou prodejností sice Potterovské šílenství nezastíní (aby se tak s jistou dávkou reversibility vepsala sama do sebe), ovšem v jejím případě je důležitější podané svědectví, protentokrát v oddělení literatury. Když loni vytlačila Rowlingová z prvního místa v kategorii NEJPŘEKLÁDANĚJ&SÍ AUTOR NA SVĚTĚ amerického autora Sidneyho Sheldona (Mistrovská hra, Bojíš se tmy?, Cizinec v zrcadle aj.), nejednalo se vzhledem k mánii kolem dospívajícího čarodějnického žáka o žádné překvapení. Sheldon, přeložený do úctyhodných 51 jazyků, byl pokořen o 7 překladů. Fanoušci se neradovali dlouho. Říjen 2005 přinesl nové překvapení – již zesnulého L. Rona Hubbarda, modlu scientologické církve.

Kapitolka z dějin dianetiky

Celým jménem Lafayetta Ronalda Hubbarda, familiérně zkracovaného na L.Rona Hubbarda, znají především dvě skupiny populace – první jsou nadšení příznivci žánrů science-fiction a druhými jsou fanatičtí stoupenci scientologického učení. Pro první zmíněné je Hubbard „béčkovým“ spisovatelem, pro ty druhé duchovním otcem a zakladatelem nejlepší (pseudo)vědy v dějinách lidstva. Certifikátu z Guinnessovy knihy rekordů se ovšem autor dočkal hlavně díky své duchovně-vědecké kariéře, knihou Dianetika – moderní věda o duševním zdraví. Tento výplod vznikl následkem prostudování spisů Freuda, Hegela a jistě i mnohých dalších, jejichž myšlenky všelijak skloubené a jinak překroucené si musíme dát dohromady s faktem, že autor se původně zaměřoval hlavně na science-fiction. Výsledkem je tedy bestseller (prodáno kolem 233 milionu výtisků), na němž scientologie stojí. Po prvním uvedení myšlenek tohoto „zneuznaného génia“ se vzbouřila odborná veřejnost a razantně myšlenky nabízené Hubbardem odmítla jako nesmyslné, překroucené, neodborné až nebezpečné. Scientologie je tedy poznamenána i negativními emocemi svého zakladatele vůči všem psychologům, psychiatrům a lidem podobných profesí. Tato nenávist měla za následek vznik Občanské komise za lidská práva (CCHR), která se zabývá mapováním zločinů psychiatrie.
Přilnutí k žánru sci-fi je znát i v základních myšlenkách scientologického učení. Důležité je vědět, že všichni jsme Théťané, tj. vyšší bytosti uvržené v hmotu a množstvím minulých životů nabalivších na sebe spousty problémů (pokud zde cítíte závan východní spirituality, máte naprostou pravdu, pan Hubbard četl i tuto literaturu). Těchto problémů se můžete zbavit pomocí speciálních programů scientologických center, které se zatím osvědčují pro své zakladatele jako výdělečný podnik.

Potter vs. Théťané

Dílo Rowlingové i Hubbarda můžeme zhlédnout skrze televizní přijímače. Harry Potter se k nám dostává po dílech, Hubbardův literární počin Bojiště Země (Battlefield Earth) byl z nevysvětlitelného důvodu natočen taktéž. Na produkci se podílel John Travolta, který se i obsadil do jedné z rolí. Zhlédnutím tohoto filmu si můžeme udělat představu i o kvalitě děl jiných. Ač Harry Potter není považován za žádnou intelektuální literaturu, pod tuto „scifárnu“ neklesne jeho kvalita ještě hodně dlouho.
Vraťme se ale k překladům a Guinessově knize rekordů. L. Ron Hubbard byl k říjnu 2005 zapsán do této knihy jako nejpřekládanější autor na světě, a to do 65 jazyků, oproti J. K. Rowlingové, která v té době měla na kontě Pottera „jen“ v 58 jazycích. Scientologové slavili triumf, dílo jejich guru, které je k vidění na knižních veletrzích i v Levných knihách, se konečně zapsalo do historie… ale na jak dlouho?

Žánrové přitakávání

Jistě nezůstane mimo naši pozornost, že jak J. K. Rowlingová, tak L. Ron Hubbard jsou autory literatury řadící se do žánrů science-fiction a fantasy. Je snad náhodou, že dva nejpřekládanější autoři dnešních dní patří do „jedné škatule“? Nebo se svět obrací vinou stále větší individualizace k literatuře stojící na fantaskních základech? Když nynější svět nebude lidstvu vyhovovat, kam jinam by se mělo obrátit, než právě do světa mimo realitu stvořeného vlastními myšlenkami…
Ve snové idyličnosti jasně vítězí školní pozemky Bradavic. Dedukcí lze tedy očekávat, že bitvu o zapsání do knihy rekordů budou scientologové svádět opět s Harry Potterem. Tentokráte se ovšem zdá být bojem předem prohraným. Harry Potter se má totiž dočkat neuvěřitelných 200 překladů! Nakolik se jedná o recesi a reklamu je v tuto chvíli nepodstatné, neboť po ověření tohoto čísla by už J. K. Rowlingovou v Guinnesově knize dlouho nikdo nepřekonal.





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Kocour - 25.4.2006 - 12:46

Scientologická církev - nebezpečná sekta
Její sci-fi minulost je dnes už jen mrtvou historií. V současnosti působí jako náboženská sekta, podle odborníků středně nebezpečná. Hlavní rizika spočívají v propracovaném lanaření lidí na tzv. auditingy. Tam jsou podrobeni velmi detailnímu výslechu a jsou nuceni i k velmi intimním výpovědím o sobě. Na konci se dozvědí, že mají obrovské problémy, které se dají odstranit jen dalšími auditingy, už draze placenými, narozdíl od prvního zdarma. Další výslechy a "terapie" směřují k vyhledávání dalších a dalších potíží (většinou vykonstruovaných) vyslýchaného. A oběť platí a platí. Kdokoli chce "léčbu" přerušit, je mu vyhrožováno, že se mu všechny "potíže" vrátí. V současnosti scientologové provádějí náborové kampaně pod rouškou boje proti drogám. Nabízejí na ulici profesionálně připravené brožurky o narkotikách a nenápadně přitom zvou k návštěvě dianetického centra.


Od: Michaela Wilhelmová - 27.4.2006 - 23:52

ad Kocour
Souhlasim s reakci, diky za ni, jen bych podotkla, ze Scientologie jako takova mimo thetanskeho pojeti nasich inkarnaci nema s Hubbardovou startovaci sci-fi karierou nic do cineni, kdyz jsem se s nimi pokousela navesti tema na brakove sci-fi jejich gurua, moc se jim o tom mluvit nechtelo... :-)))


Od: Kamil - 22.9.2008 - 9:08

Scientologická sekta
O scientologické sektě si můžete přečíst nyní i v češtině: www.r-factor.cz

Otázkou ohledně množství překladů také zůstává, zda to je vůbec původní Hubbardovo dílo. L. Ron Hubbard je totiž ochranná známka scientologické církve.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0225 s