Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Nesmrtelnost na dlani

05.05.2006   David Šeterle   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Nesmrtelnost na dlaniTéma smrt bylo dosud i v naší společnosti spíše takovým žhavým uhlíkem, jejž si házel jeden druhému do rukou, jen aby se naspálil. Dneska se myšlení většiny lidí otvírá i tomuto. Přesto zatímco myšlení Východu považuje za samozřejmost duševní nesmrtelnost, myšlení Západu se k této moudrosti teprve přibližuje. Vše je ale jednoduhé: fyzická nesmrtelnost vyžaduje trojí změnu myšlení a touhu.

K tomu máme na cestě ještě dvě překážky, které ale hravě přeskočíme, nebo spíše: jakoby před námi samy utečou. Jsou tím čas a dosavadní smrtelnost těla, čemuž nasvědčuje naše každodenní zkušenost, náš rodokmen, ale hlavně naše přesvědčení.

K našemu času by patřila otázka: co to ten čas vlastně je? Ve skutečnosti je pro nás čas pohyb vesmírných těles. Podle toho, kde se nachází Slunce, Měsíc, planety a další vesmírná tělesa a vůči nim naše Země, právě podle toho měříme náš „čas“. Dovedu-li toto poznání do důsledků, tvrdím, že představa, že stárnutí a smrt přijde tehdy a tehdy je natolik smysluplná, jako představa, že až má kobyla přeběhne tisíckrát louku tam a nazpátek, já budu fyzicky dospělý.

Čás má takovou sílu právě proto, že každý člověk byl dosud skálopevně přesvědčený o tom, že to tak je. Naše přesvědčení, tedy schopnost mysli. Avšak nemálo lidí si smrt též přeje. Poslouchal jsem své příbuzné a dozvěděl se, že každý má docela jasnou představu o své smrti: a je to právě ta představa, samozřejmost, s níž o ní uvažují, jejich svobodná vůle, která je usmrtí.

A jaký důkaz podat o možnosti, dokonce o samozřejmosti a přirozenosti, fyzické nesmrtelnosti? Na Zemi žije přibližně čtyřicet dětí, které jsou nemocné progerií. Progerie způsobuje předčasné stárnutí, dítě tak od svých dvou let stárne fyzicky přibližně sedmkrát rychleji. Jejich těla se podobají stařeckým, projdou si všemi možnými nemocemi. Avšak jejich oči, jejich duše, stále záři, jsou pro někoho až neuvěřitelně klidné a radostné.

Tyto děti nás učí, jsou našimi velikými učiteli. Říkají, jen se podívejte, když tělo může stárnout sedmkrát rychleji, navzdory vašim zkušenostem a vědeckému poznání, tak tělo také může sedmkrát rychleji mládnout - to je dnes známo jako zákon polarity, anebo starší zákon: jak nahoře, tak dole.

Tak jako ve všem i zde musí být jedno: touha. Touha, která vás naplní a vaše představy přestaví. Touha, která vnese do života smysluplnost a cíle, které především potřebujeme, abychom vůbec chtěli žít, abychom každý svoji svobodnou vůli využil tak, jak chceme.


Viz o progerii: http://poznejsamsebe.wz.cz/progerie.pps

Literatura k vlastnímu přemýšlení: CHOPRA, Deepak. Nesmrtelné tělo, nekonečná duše. GOODMANOVÁ, Linda. Hvězdá znamení.

Zdroj fotografie: http://www.stern.de/




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0327 s