Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Moje oslava 1. máje

01.05.2006     Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Moje oslava 1. máje Je zajímavé, že když člověk vysloví 1. máj, nevybaví se mu slova K. H. Máchy „První máj, je lásky čas...“, ani více než sto let slavený Svátek práce, ani tisíciletá pohanská tradice, ale den potupných a nucených komunistických manifestací.

Když se mi v sedmdesátých letech, když jsme bydleli v jedné místnosti u rodičů, narodil nemocný synek a já musela opustit zaměstnání, požádala jsem příslušné orgány o přidělení státního bytu. Nic jsem nedostala, zato bezdětnému funkcionáři KSČ přidělili výstavný třípokojový byt. V té době jsem se poprvé zatvrdila. Museli jsme si vzít na byt půjčku a splácet ji z jednoho platu.

Když jsem později odmítla vstoupit do KSČ, bylo mi řečeno, že mne tedy nebude umožněn pracovní postup a moje děti se nedostanou na žádnou školu. Měli pravdu. Dcera dělala dvakrát přijímací zkoušky na Střední ekonomickou školu, pro velký zájem uchazečů však nebyla přijata. Až když jsem osobně vysokému funkcionáři pohrozila ostudou, napotřetí ji přijali. Syn z toho vyvázl tím, že nastoupil do učebního oboru s maturitou. Protože jsem neměla pracovně ani společensky kam spadnout, svoji pozici jsem si uhájila a pamětliva slov mého otce, že „politika je svinstvo“, jsem do KSČ ani do jiné strany nikdy nevstoupila.

Protože oslavy prvního máje mají tisíciletou pohanskou tradici - byly symbolem jara a navracejícího se slunce a sto let se 1. máj slaví jako Svátek práce, podle slov mé maminky “děkujte Bohu, děti, že můžete pracovat“, jej oslavím po svém.“

V holinkách a pršipláští vyrazím v průvodu svých milovaných zvířátek do lesa a budu děkovat, děkovat a děkovat.

 

Zdroj fotografie v úvodníku: archiv autorky



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Hadith - 4.5.2006 - 8:15

Je to psycho
Každý máme svoje bloky a je jen na nás, jak dlouho si nimi necháme kazit život. Znovu a znovu prožívat staré křivdy se všemi nepříjemnými pocity? Pokud se to někomu vrací příliš silně, měl by si nechat pomoci od odborníka - psychologa nebo psychiatra a svým emocionálním jedem neotravovat okolí.


Od: anonym - 4.5.2006 - 8:25

Hadith: Souhlasím! Na komunisty zapomenout však nelze. Byli, jsou, a proto aby nebyli dál, blíží se volby, je potřeba jejich padesátiletou devastaci národa neustále připomínat.


Od: Hadith - 4.5.2006 - 8:53

I negativní reklama je reklama. Většina z nich je stejně lživá, stále obtížnější je poznat pravdu a otevírá se tak prostor pro manipulaci všeho druhu. Nevím, jestli je dobré na něco co mi vadí stále poutat pozornost. Na příkladu Sládka a jeho republikánů je vidět že opak je pravdou.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 1.3248 s