Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Staré fotografie vydechují nostalgii

19.05.2006   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Staré fotografie vydechují nostalgii... Mají zažloutlé, pokroucené okraje. Z nich pohlíží lidé, které už neznáme a prohlížíme si již neexistující objekty... a ty mohou probouzet i fantazii...


Taková - až smutná - se může jevit fotografická publikace "Zmizelé Čechy - České Budějovice". Daniel Kovář shromáždil 147 snímků domů, krámků, kašen, kostelů, náměstí... Křivolaké uličky dlážděné kočičími hlavami kypí svým specifickým životem. Vousatí dědové bafají z dýmek obláčky modravého kouře, v polozapomenutých dvorcích stojí povozy a válí se ještě určitě potřebné harampádí. Na nábřeží lemovaném vzrostlými stromy v neděli korzují svátečně oblečené rodinky. Nahlédneme do zákulisí pivovaru, jistě největší chlouby města. Pohlédneme na dominantní hradební věže, jež také sloužily k obytným účelům. Musela tam celoročně vládnout zima, v silných kamenných zdech se neustále držely vlhkost a chlad. Podloubí ulic, malované vývěsní štíty, pokřikující hokynáři zvoucí zákazníky do svých obchůdků - i to patřilo k nezapomenutelnému koloritu města na přelomu 19. / 20. století. Původní vodovodní stojany zásobující obyvatele pitnou vodou dnes už nikdo nezná. Fresky, malby, oltáře, obrazy, mnohé sochy svatých už též patří neproniknutelné minulosti.

Původem středověké stavby se demolovaly převážně z důvodu asanace města před první světovou válkou a krátce po ní. Na jejich místech vyrostla moderní zástavba odpovídající tehdejšímu komfortu i vkusu. Bohužel další hodnotné objekty se dočkaly demolice i po druhé válce a pokračují i v devadesátých letech. A to přesto, že mají prokazatelně umělecko-historickou hodnotu a do města prostě patří. Ekonomická lobby vítězí, ale ne vždy si s uvolněnou parcelou dokáže poradit. Nelze pochopitelně tvrdit, že vše staré je lepší, vzniklo tu i mnoho zajímavých kubistických, secesních či funkcionalistických staveb, ale také mnoho „braku“.

Snímky vypovídají i o hmotné kultuře tehdejší doby. Při pozornějším prohlížení uvidíme korzující dámy v honzíku, uvidíme předměty běžně používané, dnes draze sháněné ve starožitnostech. Není na místě truchlit, život jde dál, přesto se domnívám, možná trochu konzervativně, že na dílo předků bychom se měli dívat s úctou a pocitem jedinečnosti a nenahraditelnosti. A dle toho se i chovat. Pořád ještě můžeme obdivovat krásu historického jádra, jež se postupně znehodnocuje neonovým osvětlením, necitelnými reklamami na cokoliv (většinou na nic!), nápisy na budovách, ulice polepené letáky a plakáty, fasády sice svítí novotou, ale brzy budou zničené pochybnou invencí bezohledných sprejerů. I nad touto méně drastickou devastací hodnot i myšlenek se při prohlížení knížky můžeme pozastavit a zamyslet se, co asi uvidí (nebo již neuvidí) naši vnuci. Pouhá fotografie může být skutečně málo!

Knihu doplňuje bohatý historický výklad, jenž načrtává proměnu města v čase i prostoru. Daniel Kovář doplnil publikaci i o další bibliografii. jež nasměruje vážné zájemce o historii Českých Budějovic k dalšímu bádání.

Knihu D. Kováře České Budějovice I. díl v edici Zmizelé Čechy vydalo nakladatelství PASEKA v roce 2006.

Zdroj fotografie nahoře: www.paseka.cz

Zdroj fotografie dole: archiv Rozhledny (R.Šindelářová)



 
České Budějovice dnes:


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0351 s